ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Има ли шанс Лудогорец в новия формат на Шампионска лига?

0
Якуб Пьотровски и Рик Джонатан
Снимка: Facebook.com/PFC Ludogorets 1945

Лудогорец отново е шампион на България по футбол и така ще участва в квалификациите за турнира Шампионска лига. От следващия сезон обаче има промени в техния формат. В следващите редове ще ги разгледаме, както и всички останали новости в „турнира на богатите“.

За последно „орлите“ се класираха в същинската фаза на надпреварата през сезон 2016/2017. Оттогава веднъж стигнаха до плейоф, където отпаднаха от шведския Малмьо (0:2, 2:1). В останалите години Лудогорец така и не беше близо до влизане в групите. За първи път го стори сезон 2014/2015, когато постигна и първата българска победа – с 1:0 над Базел. Общо има 2 пробива от 12 опита.

По-лесно ли ще е занапред или ситуацията става „мисията невъзможна?

Шампионска лига
Прословутата купа на Шампионска лига (Източник: БТА)

Увеличение на отборите

В груповата фаза на Шампионска лига вече има 36, а не 32 тима. Класиралите се директно за турнира остават 27. Силните европейски първенства обаче ще получат по още две места, които се дават на база представяне от миналия сезон. Така Испания и Италия ще изпращат първите си пет тима в класирането за новия формат от сезон 2024/2025 заради представянето им през настоящата кампания.

Допълнителен слот се дава на петия по клубен коефициент в ранглистата на УЕФА. Тук вече стигаме и до допълнтелното място, което ще засегне Лудогорец. Четвъртото последно такова ще е за квалификациите и то в шампионския поток. В него се борят шампионите на по-слабите първенства, каквото е и Първа лига. Самите квалификации отново са от три квалификационни кръга и плейоф. Отпадналите все още имат шанс да играят в Лига Европа или в Лига на конференциите.

Лудогорец ще започна участието си от първия квалификационен рунд. По традиция той е лек за преминаване, но следващите три предлагат по-сериозни съперници. Предстои да разберем как допълнителното едно място за шампионския поток ще повлияе, но математически то би увеличило шансовете на български отбори за групите на Шампионска лига.

Оливие Вердон, Бърнард Текпетей, Диниш Алмейда и Ивайло Чочев
Хебър Пазарджик - Лудогорец, Оливие Вердон, Бърнард Текпетей, Диниш Алмейда и Ивайло Чочев (Снимка: Снимка: Facebook.com/PFC Ludogorets 1945)

Самата групова фаза

Вече на практика няма да има такава. До сега отборите бяха разпределяни по четири в група. Сега ще са на базата на общо класиране в урни. Ще се играят по осем мача с различни съперници, а не както беше до момента на разменени гостувания. Първите 8 от 36-е се класират директно за елиминациите. Последните 12 отпадат и няма да продължат участието си в Лига Европа, което е разлика с досегашния формат.

Тимовете между 9-о и 24-о място ще участват в плейофен кръг за останалите осем квоти за осминафиналите. Самите елиминации остават непроменени.

Лудогорец - Квадво Дуа и Руан Секо
Нападателите на Лудогорец се забавляваха срещу Локо София (Снимка: ludogorets.com)

Изводи

Лудогорец до момента се затрудняваше в трети и четвърти кръг (плейофа) на пресявките, където се среща с така наречените „отбори от средно европейско ниво“. Хубавите новини са две – шампионският поток се запазва и в него ще има още един слот за класиране. Преди години нашите първенци можеха да срещнат колоси като Ливърпул в квалификациите на турнира, но сега играят само срещу шампиони от други по-слабо класирани първенства.

Със сигурност отново ще има силен съперник в третия и четвъртия кръг – от чергата на Олимпиакос, Цървена звезда, Малмьо и тн. 

Ако Лудогорец успее да запази звездите на отбора през лятото, то мечтите за пробив в новия формат на Шампионска лига са осъществими. Георги Дерменджиев разполага с много силен състав, който с времето се сработи и е без конкуренция у нас. Играчи като Якуб Пьотровски и Квадво Дуа правят разликата на терена. Класата им е далеч отвъд нивото на Първа лига.

Ако пък някои от звездите бъдат продадени през лятото, то ще трябва бързо да им бъдат намерени качествени заместници. Тук вече няма как да се предвиди колко бързо новодошлите ще се напаснат към стила на игра. Предстои интересно лято, в което Лудогорец отново ще атакува „турнира на богатите“.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Красиан Митев
Красиан МитевКрасиан Митев е български спортен журналист и анализатор. Работил е за редица спортни медии, сред които Топспорт, Боец, Sportnamasa и още други. Красиан има роля в проверката и верификацията на казината и букмейкърите в сайта Nostrabet.
Коментирай

Няма коментари.