ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Доминиращ и безпощаден – Сити е крал на Манчестър

0
Манчестър Сити
Манчестър Сити - Манчестър Юнайтед (Снимка: БТА)

Английският шампион Манчестър Сити постигна голяма победа в градското дерби срещу Манчестър Юнайтед с 3:1 у дома в среща от 27-ия кръг на Висшата лига. На „Етихад“ домакините трябваше да правят обрат, след като гостите поведоха с брилянтен гол на Маркъс Рашфорд, но бяха надиграни тотално през втората част и „гражданите“ логично стигнаха до пълен обрат.


От самото начало играчите на Хосеп Гуардиола доминираха на терена, но „червените дяволи“ се защитаваха добре и бяха опасни на контраатака. В осмата минута Андре Онана намери капитана Бруно Фернандеш зад защитата на съперника със силен пас, португалецът подаде на Рашфорд и английският национал вкара със страхотен изстрел от далечното разстояние, който срещна напречната греда, преди да попадне в мрежата.

До края на първото полувреме гостите имаха и други добри шансове на контраатака, но не успяха да ги използват, а Онана бе отличен и отрази всички удари към неговата врата, докато в един случай Ерлинг Халанд пропусна на празна врата от два метра разстояние.

След почивката играчите на Юнайтед започнаха да се уморяват и да оставят празни пространства на съперника и най-активният в редиците на шампионите Фил Фодън се възползва, за да изравни в 56-ата минута със силен и точен удар от далеч. Домакините трябваше да чакат до 80-ата минута за обрата, а герой за тях отново бе Фодън, който получи добро подаване от резервата Хулиан Алварес, нахлу в наказателното поле и преодоля Онана с изстрел по диагонала. В добавеното време резервата Софиан Амрабат допусна груба грешка, която позволи на Халанд да оформи крайното 3:1.

По този начин Манчестър Сити постигна втора победа над градския съперник за сезона и се доближи на една точка от лидера Ливърпул, докато Манчестър Юнайтед записа второ поредно поражение в Лигата и остава на шеста позиция с 44 точки, 11 по-малко от четвърти Астън Вила.

Манчестър Юнайтед няма нужното качество и дълбочина в състава

Вълнението от зашеметяващото попадение на Маркъс Рашфорд след само осем минути игра накара феновете на „червените дяволи“ да повярват, че са на прага на великолепна победа срещу големия си противник. 20-кратните шампиони обаче не успяха да удържат „гражданите“ през второто полувреме, когато възпитаниците на Ери тен Хаг определено бяха вторият по сила тим на терена.

Въпреки че допусна три гола, вратарят Андре Онана направи силен мач, като се отличи с редица качествени намеси. Но си пролича, че в отбора на Тен Хаг липсваше качеството на терена или дълбочина в състава, за да се справи със Сити на Гуардиола. Някои играчи, като Каземиро и Джони Еванс, не успяха да издържат пълни 90 минути срещу отбор с качеството на Сити. Просто изглежда, че някои футболисти не са достатъчно добри.

Диого Далот, Бруно Фернандеш и Жереми Доку
Манчестър Сити - Манчестър Юнайтед, Диого Далот, Бруно Фернандеш и Жереми Доку (Снимка: БТА)

Всичко това обезсмисля доброто представяне на Онана и капитана Бруно Фернандеш. Още една от звездите на отбора – Маркъс Рашфорд, беше доста безличен на терена, с изключение на моментното си избухване за откриващото попадение.

След победите на Астън Вила и Тотнъм през уикенда е ясно, че Юнайтед има да свърши огромна работа, за да навакса изоставането си в надпреварата за класиране в Топ 4. Тен Хаг и компания ще се надяват, че Висшата лига ще получи общо пет места за новия разширен формат на Шампионска лига през следващия сезон, което може да помогне сериозно на отбора.

Кайл Уокър и Маркъс Рашфорд
Манчестър Сити - Манчестър Юнайтед, Кайл Уокър и Маркъс Рашфорд (Снимка: БТА)

Фил Фодън отново блести ярко

В състава на Манчестър Сити вниманието обикновено е насочено към Ерлинг Хааланд и Кевин Де Бройне, но Фил Фодън е „човекът на момента“ в последно време. След хеттрика си срещу Брентфорд, голът и асистенцията срещу Копенхаген в Шампионската лига и победното попадение срещу Борнемут, английският национал отново се активизира с двата гола, които помогнаха за обрата в полза на Сити.

Първият беше абсолютна красота с удара си от границата на наказателното поле, а вторият – след красива комбинация в наказателното поле след комбинация с Хулиан Алварес около уморената защита на Юнайтед. Така той отново показа, че има уийствен инстинкт пред противниковата врата, а работата му в защита беше доказателство за истински отборен играч. Фодън вече има 11 гола и седем асистенции с още 11 мача до края на сезона.

След като не беше титуляр миналата кампания, когато Сити спечели требъла, сега присъствието на 23-годишният в стартовия състав е задължително, докато „гражданите“ преследват четвърта поредна титла в първенството, а може би и нещо повече. Неслучайно мениджърът Гуардиола не скри възхищението си от него след двубоя:

„Фодън е най-добрият ни играч през сезона до момента. Винаги съм имал усещането, че той ще вкарва много голове, а сега той печели мачове за нас. За да си играч от световна класа, трябва да печелиш мачове за своя отбор. Винаги е бил невероятно трудолюбив, на която и позиция да играе. Той живее, за да играе футбол, а сега той ни печели мачове”, възкликна каталунецът.

Със сигурност той също ще бъде и едно от първите имена в отбора на Гарет Саутгейт за националния отбор на Англия за предстоящото Европейско първенство в Германия.

Фил Фодън
Манчестър Сити - Манчестър Юнайтед, Фил Фодън (Снимка: БТА)

Спадът на Ман Юнайтед е очевиден за пореден път

Малцина, ако изобщо е имало такива, фенове на Манчестър Юнайтед бяха уверени в победата над градския съперник, като повечето просто сигурно са се надявали да избегнат ново тежко поражение в дома на техния градски съперник.

Това чувство беше подсилено от контузиите на Расмус Хойлунд, Лисандро Мартинес и Люк Шоу, което отвори сериозна дупка в системата на игра на Ерик тен Хаг. Някои дори могат отидат по-далеч и кажат, че се наблюдава цялостен упадък в клуба като цяло.

Ерик тен Хаг
Манчестър Сити - Манчестър Юнайтед, Ерик тен Хаг (Снимка: БТА)

Представянето при домакинската загуба срещу Фулъм миналата седмица беше още една черна точка за нидерланския мениджър. Срещу Сити „червените дяволи“ на практика „паркираха автобуса“, както преди, така и след зашеметяващото попадение на Рашфорд в осмата минута. Това обаче се очакваше с оглед на това, че в центъра на защитата стартира 36-годишният Джони Еванс, Виктор Линделоф действаше като импровизиран ляв бек, а също Юнайтед нямаше и типичен централен нападател.

Наяве започват отново да излизат големите проблеми както с изграждането на отбора, така и с намирането на точните футболисти. Това обаче не е нещо, а е неприятна ситуация, в която поредица от нежелани или досадни събития изглежда се повтарят по абсолютно същия начин. Или по друг начин казано – да правиш едно и също нещо и да очакваш друг резултат.

Диого Далот
Манчестър Сити - Манчестър Юнайтед, Диого Далот (Снимка: БТА)

Новият силен човек на „Олд Трафорд“ сър Джим Ратклиф каза, че иска да свали Сити и Ливърпул от върха през следващите години. В момента това обаче изглежда като доста трудна задача, направо невъзможна и е малко вероятно да дойде с част от настоящите футболисти и Тен Хаг начело.

Всички погледи вече са насочени към „Анфийлд“

Победата на Сити в дербито дойде в месеца, който може да се окаже решаващ в надпреварата за титлата от Висшата лига. Следващата неделя за момчетата на Пеп Гуардиола предстои пътуване до „Анфийлд“ за директна битка за върха с лидера Ливърпул, от който изостават само на една точка. Това е терен, на който испанецът и неговият отбор има едва една победа за последните 20 години.

Фил Фодън
Манчестър Сити - Манчестър Юнайтед, Фил Фодън (Снимка: БТА)

Успехът в крайна сметка може да не е абсолютен задължителен в края на седмицата, но те ще се изправят срещу отбор на Юрген Клоп, който е ударен от множество контузии на основни футболисти, сред които Алисон и Трент Александър-Арнолд. Трите точки биха ги изпратили на върха и в отлична позиция до края на сезона.

От сезон 2013/2014 цели три отбора не са били толкова близо един до друг с 11 мача до края. Арсенал изостава с четири точки от Ливърпул, но в понеделник вечер гостувана последнияв класирането Шефилд Юнайтед и се очаква отново да се залепи за върха. „Артилеристите“ пък гостуват на “Етихад“ в края на месеца в друг мач, който вероятно ще помогне за оформянето на крайната дестинация на титлата.

Но засега цялото внимание е насочено към „Анфийлд“ във вероятно последния сблъсък между Клоп и Гуардиола.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.