ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Има ли централен нападател на червения полет?

0
Фернандо Каранга, Черно море - ЦСКА
Снимка: БТА

Най-малките читатели може и да не помнят, но тези родени през 80-те и 90-те години на миналия век, по-възрастните от тях, както и най-големите от т. нар. Gen Z, вероятно се сещат за един определен филм – „Има ли пилот в самолета“. С американската пародийна продукция са израснали няколко поколения. Въпреки че е неособено ангажиращ вниманието или поучителен, филмът продължава да се предава по ТВ каналите и да трупа рейтинг. Като доста други продукции, трябва да кажем.

В ЦСКА има една подобна препратка – най-малките фенове не помнят титла, а филмът е един и същи почти всяка година. И тази зима, точно като много други, „армейците“ се обезкървиха и останаха без нападателна мощ. През сезон 2018/19 Мауридес и Кирил Десподов бяха продадени, през сезон 2020/21 Али Соу също бе спазарен, а някъде около тези кампании ЦСКА продаваше и други свои важни футболисти. Защо? – Ами за да изнася една пародийна борба за титлата, която въпреки обстоятелствата, генерира огромен зрителски интерес. Точно както неособено издържания „Има ли пилот в самолета“.

Нестор Ел Маестро
Нестор Ел Маестро (Снимка: LAP.bg)

През почти завършили трансферен прозорец ЦСКА се раздели с рекордна бройка атакуващи футболисти. Почти съм сигурен, че в света няма отбор, който да се е разделил с толкова офанзивни играчи в рамките на 30-45 дни.

Жираир Шагоян, Браян Морено, Бисмарк Чарлс, Марк-Емилио Папазов, Симеон Александров, Майкъл Естрада и Дюкенс Назон. Това са футболистите, които ЦСКА няма да ползва през пролетта по една или друга причина. Къде със основание, къде без – разделите са факт. Към сметката съвсем спокойно можем да добавим Лазар Туфегджич и Илиан Антонов, на които е пределно ясно, че няма да се разчита. Сърбинът се счита за ненужен на „Българска армия“, но чинно прибира заплата всеки месец. Юношата на клуба Антонов пък е неприложим в сегашната схема на ЦСКА и е ползван в дублиращия отбор от Стамен Белчев.

ЦСКА, Дюкенс Назон и Улаус Скаршем
ЦСКА, Дюкенс Назон и Улаус Скаршем (Снимка: Facebook.com/CSKA Sofia)

Цялата тази поредица от събития остави ЦСКА с един-единствен централен нападател, привлечен през зимата. Фернандо Каранга. 33-годишен бразилец, обожаван от „червена“ България. Може би най-обичаният футболист на „армейците“ в последните десетина години.

Перфектното замазване на очите на изстрадалия „червен“ привърженик. Този, който очаква Каранга да е същият като преди 5-6 години въпреки претърпените сериозни контузии. Розовият сън приключи в едва втория мач на Каранга. Може би по-точната дума е корабокрушира. Защото точно това направи ЦСКА във Варна. 31-кратният шампион загуби пореден мач с пряк конкурент – 0:1 от Черно море, а поражението бе гарнирано и с червен картон на Каранга. Загубата оставя „армейците“ крачка назад в битката за титлата, а бразилецът ще търпи наказание срещу Арда. Неведоми са пътищата, според които Каранга не е наказан за два мача, но това е съвсем отделна тема.

ЦСКА остава в патовата ситуация да е без нападател в турнирен двубой. Там, където се предполага понякога да играят резервите на водещите реализатори. Или хайде да бъдем по-снизходителни – ротационните футболисти, и не само в нападение. На скамейката на Нестор Ел Маестро такива няма. От положение, в което имаше 6-7 опции за върха на атаката, сега специалистът с английско самосъзнание има 1-2. Опции, с уговорката, че това не са централни нападатели. Данило Асприля не е такъв, Матиас Фаетон също. За спекулациите с Джонатан Линдсет като фалшива 9-ка едва ли си струва да се отваря скоба. Норвежецът поради някаква причина е изместен като атакуващ халф и дори тази позиция му изглежда чужда и прекалено офанзивна. Камо ли пък Линдсет да води атаката на ЦСКА…

Джонатан Линдсет ЦСКА
Джонатан Линдсет (Източник: facebook.com/cskasofiaofficial)

Около шията на Ел Маестро преди Арда е изключително тясно. Примката се затяга с всеки изминал час, а разхлабване не дебне отникъде. Феновете са настроени против специалиста, резултатите започват да му обръщат гръб също. Подкрепа трябваше да дойде от ръководството. Уви, то само стегна примката и рискува да остави самолета без пилот, както го остави без централен нападател.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Иван Алексов
Иван Алексов
Иван Алексов е спортен журналист и анализатор с богат опит зад гърба си в редица спортни медии. Той отразява актуалните новини за футбол, баскетбол и други спортове.
Коментирай

Няма коментари.