ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Хвърлят спасителен пояс на Берое

0
Берое
Снимка: БТА

От срещата тази вечер на стадиона на Берое между недоволни родители на деца от школата, собственика на клуба Ернан Банато и кмета на Стара Загора Живко Тодоров излязоха няколко новини.

Едната е, че градоначалникът е намерил спонсор на клуба в лицето на бетинг компания, с която се водят преговори. Втората е, че няколко местни бизнесмени ще продължат да помагат на заралии, както го правеха през миналия сезон, и третата – утре в 9 часа (сряда) в Общината, предстои среща между Тодоров, Банато и 10 представители на родителите за бъдещето на клуба.

Берое
Берое (Снимка: БТА)

На днешната среща присъстващите майки и бащи на беройските таланти поискаха също школата на Берое да бъде извадена от клуба и сами да я финансират, но Живко Тодоров им обясни, че юридически това е невъзможно.

Случващото се в детско-юношеската школа обаче с основание буди безпокойство, тъй като според наредбата на БФС един елитен клуб, за да запази професионалния си лиценз, трябва да има четири отбора във възрастови групи между 10 и 21 години и един под 10 години.

Освен това са необходими минимум по един квалифициран треньор за всеки заявен юношески отбор, който задължително да притежава необходмите лицензи, които Футболният съюз изисква.

В момента обаче в школата на Берое шестима треньори вече не са част от нея и трябват техни заместници, но с нужния лиценз.

Небоходими са и деца за сформирането на минимум 5 от изброените юношески формации, и ако родителите решат да изтеглят своите наследници, ще стане сложно.

Така че най-важната задача в сряда ще бъде да се постигне споразумение с родителите, а това при създалите се обстоятелства е възможно само със съдействието на Общината.

С други думи тя да поеме изцяло издръжката на подрастващите, което включва и заплатите на треньорите, и примерно да се въведе отделна сметка за школата под надзора на представители на градската управа и те представители да контролират средствата, които постъпват по тази сметка от мениджмънт, спонсорство, дарения и прочие.

По-важното обаче в случая е, че щом Живко Тодоров се е ангажирал за пореден път с каузата „Берое“, значи клубът ще го бъде.

Живко Тодоров
Живко Тодоров (Снимка: Фейсбук, Живко Тодоров)

Защото, ако загърбим политическите пристрастия, до този момент не съм чувал Тодоров да пречи на Берое или да е безучастен към съдбата му. Дори напротив, той само е помагал и е вън от съмнение, че ще го направи и сега.

Само че трябва да бъде изградена схема, която да действа безотказно и да не се очаква кметът да покрива всички задължения на собственика, още по-малко да започне да плаща на футболистите от представителния тим.

Кметът може да помага и ще помага, дори и с външни спонсори, но и той се придържа към закона, и неговите възможности също имат предел.

Ако обаче Тодоров разреши проблема с школата, каквито са очакванията, и подсигури спомоществовател на Берое, тогава за Банато вече няма да има извинения, при положение че не плаща редовно на играчите и дълговете растат.

Но на този етап реално погледнато настоящето на Берое е свързано с Живко Тодоров и Ернан Банато, освен ако бизнесменът няма други планове и въпреки че много беройци призовават Банато да си ходи.

Разбира се, в една демократична държава е нормално всеки да изразява открито своето мнение и етиката изисква то да се уважава, но нека погледнем в каква ситуация се намираше Берое преди да дойде Банато.

Берое
Берое (Снимка: БТА)

Отбор, който току-що бе останал в елита след бараж и пред който имаше голяма неяснота за бъдещето. А с Банато през изминалата кампания поне тимът не трепери за мястото си в групата на майсторите.

Тук е важно да уточня, че не защитавам Банато, нито смятам, че той е изряден, особено откъм клубни задължения, а единствено прилагам факти.

Но от опит също знам, че когато във футбола искаш да бутнеш първия човек в даден клуб, задължително трябва да предложиш някаква алтернатива, да излезеш на регламентирани протести или да изразяваш недоволството си от трибуните, а да не саботираш работата в клуба, като прекъсваш контролни срещи на мъжете и така нататък.

Всъщност по-разумно изглежда всички, които настояват Банато да напусне незабавно, да потърсят подкрепа от Живко Тодоров и да го убедят, че с Бенато ще става по-зле, тъй като кметът е единственият човек, който може да повлияе за вземането на кардинално решение в момента.

Кметът и никой друг, при положение че не се появи чичко паричко с безкористни намерения към Берое.


Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Георги Колев
Георги КолевГеорги Колев е роден в Плевен. Завършил е СУ „Климент Охридски“ София. Работил е повече от 20 години като кореспондент на водещи спортни ежедневници у нас, като е отразявал новини от спортния и футболния живот на България.
Коментирай

Няма коментари.