Inbet Inbet Inbet Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Байер Леверкузен пише истинска история този сезон

0
Байер Леверкузен
Футболистите на Байер Леверкузен празнуват един от головете си при победата срещу Щутгарт (3:2) от 1/4-финалите в турнира за Купата на Германия (Снимка: БТА)

Байер Леверкузен продължава да впечатлява, което вече не изглежда като изненада за мнозина. Във вторник „аспирините“ победиха по много драматичен начин след обрат с 3:2 Щутгарт у дома в мач от 1/4-финалите за Купата на Германия, а победният гол отново падна в последната минута. Благодарение на този успех, серията на Байер без загуба достигна 30 мача, което е рекорд в историята на клуба.

Мнозина считаха, че именно в мача за Купата Щутгарт ще бъде първият отбор, който ще спре момчетата на Алонсо и ще им нанесе загуба. Нещата започнаха добре за „швабите“, които взеха преднина в мача в 11-ата минута, когато след центриране от корнер Валдемар Антон с глава порази вратата. В началото на втората част Байер обаче възстанови равенството, когато Роберт Андрих отбеляза красив гол с удар извън наказателното поле за 1:1.

Гостите обаче бързо си върнаха преднината. В 58-ата минута те се възползваха от лошо изнасяне на топката, отнеха в половината на съперника, след което топката стигна до Крис Фюрих на добра позиция в пеналта и той без забавяне я оплете в мрежата за 1:2. „Аспирините“ обаче отново реагираха и в 66-ата минута Амин Адли бе изведен зад защитата от Флориан Виртц и хладнокръвно реализира за 2:2.

Байер Леверкузен
Футболистите на Байер Леверкузен празнуват гола на Амин Адли при успеха срещу Щутгарт (3:2) от 1/4-финалите в турнира за Купата на Германия (Снимка: БТА)

Двубоят вървеше към продължения, до които обаче така и не стигна, след като в самия край на мача домакините стигнаха до победно попадение. След центриратне корнер топката попадна във Виртц, който я изпрати обратно в наказателното поле, където намери намери Джонатан Та, а защитникът с глава вкара за крайтото 3:2.


Така, след емоционалната победа в битката за Купата срещу Щутгарт, дойде време и за, може би, най-важният мач в Бундеслигата срещу актуалния шампион Байерн Мюнхен! Въпреки че инерцията, формата и силата на домакините изглежда са на страната на тяхна страна, един важен въпрос остава: може ли отборът на Шаби Алонсо да устои срещу добре отпочиналия и първокласен отбор на Байерн?

„Бих казал девет от десет“, подчерта звездата на Байер Робърт Андрих по микрофона на Sky Sports Germany, когато го попитаха колко „счупен“ е след трудната победа с 3:2 срещу Щутгарт. Отборът на Себастиан Хьонес даде огромен отпор на Леверкузен и ги заплаши сериозно от това да им нанесе първа загуба за сезона. „Мисля, че те бяха най-тежкият ни съперник на „БайАрена“. Голямо уважение към тях“, каза треньорът Шаби Алонсо, хвалейки „швабите“.

Шаби Алонсо
Страши треньорът на Байер Леверкузен Шаби Алонсо дава наставления на своите футболисти по време на срещата с Щутгарт (3:2) от 1/4-финалите в турнира за Купата на Германия (Снимка: БТА)

Сега предстои следващото голямо препятствие – двубоите в Бундеслигата и вероятно сблъсъкът на сблъсъците през тази кампания в германското първенство. „Сега можем да говорим за Байерн. Надявам се да не допуснем толкова много голове, а в същото време да отбележим точно толкова- Това ще бъде страхотен мач“, заяви Роберт Андрих след успеха над Щутгарт.

Байер Леверкузен изглежда готов! „Аспирините“ водят в класирането с две точки преднина пред рекордьора по титли Байерн и вече са непобедени в 30 мача във всички турнири. Леверкузен вече е пълен със самочувствие, още повече след успеха им за купата. Реално, „аспирините“ са само на два двубоя от абсолютния рекорд от 32 поредни мача без загуба за гемански отбор. „Трябва да черпим достатъчно сила от начина, по който върви сезонът досега. Но подобна емоционална победа със сигурност ще ни даде допълнителен тласък. Ето защо всички очакваме с нетърпение страхотен мач (срещу Байерн)“, каза още Андрих.

Инерцията ще бъде в полза на Леверкузен, но може ли Флориан Вирц, който отново записа две асистенции срещу Щутгарт, и съотборниците му да продължат серията срещу отпочиналия Байерн? В гранда от Мюнхен обаче определено знаят как да печелят такива завързани мачове, които може да имат решаващо значение за титлата и баварците са го показвали неведнъж в миналото. „Понякога главата е по-важна от краката. А ние сме много силни в момента ментално. Щастлив съм, че показваме сърце и душа и не се предаваме до последния момент. Имаме добър манталитет дори в трудни моменти“, радва се обаче Алонсо.

Байер Леверкузен
Футболистите на Байер Леверкузен празнуват един от головете си при победата срещу Щутгарт (3:2) от 1/4-финалите в турнира за Купата на Германия (Снимка: БТА)

Разбира се, пристигналият от Арсенал през миналото лято Гранит Джака също ще има много важна и отговорна задача срещу Байерн. Швейцарският национал ще бъде „мозъкът“ на „аспирините“ в събота вечер, като ще трябва да печели важните двубои в центъра и да осигурява прехода между защитата и нападението. Няма да му бъде лесно, защото той ще трябва да държи под контрол Джамал Мусиала, Лерой Сане, Хари Кейн и компания, заедно с най-добрата защита в Бундеслигата (б.р. – Байер Леверкузен има най-малко допуснати попадения до момента – 14).

Байер Леверкузен
Футболистът на Байер Леверкузен Гранит Джака празнува заедно с автора на победното попадение срещу Щутгарт Джонатан Та (Снимка: БТА)

Ако Байер успее да преоделее предизвикателството Байерн, то това ще откъсне момчетата на Шаби Алонсо на пет точки на върха и по този начин ще направят голяма крачка към така жадуваната историческа първа титла от германското първенство и първи домашен трофей от спечелването на Купата на Германия през вече далечната 1993-а година. Кой знае, на „БайАрена“ може да добавят още трофеи именно от Купата или Лига Европа. Дали наистина Леверкузен не пише истинска история този сезон?

Байер Леверкузен
Футболистите на Байер Леверкузен празнуват с феновете си победата с 3:2 над Щутгарт от 1/4-финалите в турнира за Купата на Германия (Снимка: БТА)
Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.