ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Това ли ще бъде годината на Арсенал?

0
Арсенал - Бърнли
Снимка: БТА / BTA

Вече навлязохме в сърцето на сезон 2023/2024 в английската Висша лига, а един наболял въпрос отеква в съзнанието на всеки фен на Арсенал – това ще бъде ли годината, в която „артилеристите“ ще прекъснат 20-годишната си суша без титла в шампионата?

Последният триумф на Арсенал бе през вече далечния сезон 2003/2004 и съвсем подходящо тогавашният отбор бе наречен „Непобедимите“. Това беше един магически сезон, който остава записан със златни букви в историята нафутбола, в който Патрик Виера поведе отбора си към серия без нито едно поражение и носейки титлата в Лигата. До този момент няма друг отбор в Англия, който може да се похвали с подобно постижение. Може би най-близо бе Ливърпул през сезон 2018/2019, когато „червените“ завършиха само с една загуба, но тогава дори останаха втори с една точка по-малко от Манчестър Сити.

Тук обаче говорим за Арсенал и прескачайки бързо две десетилетия напред, се оказва, че „топчиите“ са на четвърто място, изоставайки от лидерите в първенството (отново Ливърпул) само с пет точки. Въпросът е ясен – могат ли „артилеристите“ да си върнат предишната слава? Нека направим малка дисекция на настоящето състояние на отбора от „Емиратс“!

Кошмарите от миналия сезон още витаят във въздуха на „Емиратс“

Преди година Арсенал показа страхотна доминация, след като беше начело във Висшата лига почти през целия сезон, Въпреки това, както често се случва, Манчестър Сити направи голям скок и успя в края на кампанията да изпревари лондончани и да завоюва титлата и то с пет точки аванс. И така, този сезон готов ли е Арсенал за различен резултат? Ако смятате, че „артилеристите“ имат сили да стигнат докрай и да триумфират през май, можете да направите сами своите прогнози. Към момента на писането на тази статия, коефициентът в букмейкъра bet365 за това Арсенал да спечели титлата е 8.50!

Летните попълнения на Арсенал, включително Кай Хаверц, Деклан Райс и Дейвид Рая, вляха жизненост в отбора. Тези играчи не само оправдаха очакванията, но и значително допринесоха за победите на Арсенал. Без съмнение най-добрият играч си остава Букайо Сака, който отбеляза шест важни гола и даде още 7 асистенции. С чудесния показател от 1,85 гола на мач, атакуващата мощ на Арсенал е неоспорима. Въпреки няколко разочароващи резултата, лондончани показаха стабилна игра и в защита срещу топ отборите, като това се показа най-вече при успеха с 1:0 над Ман Сити.

Арсенал - Бърнли

И все пак, пътят към върха е постлан с много предизвикателства. Четирите загуби на Арсенал този сезон, особено срещу по-непретенциозни съперници, като Нюкасъл Юнайтед, Фулъм, Астън Вила и Уест Хем Юнайтед, поразклатиха увереността на отбора. За да възродят надеждите си за титлата, „артилеристите“ трябва да преминат през мачовете срещу отборите от Топ 10, като избягват нови грешни стъпки срещу предполагаемо по-слаби опоненти. Резултатите срещу преките конкуренти Ливърпул и Манчестър Сити бяха с различен изход – съответно равенство и победа.

Звезди като Габриел Жезус и Олександър Зинченко блестяха ярко и имаха сериозен принос на терена. Въпреки това се появи тревожна тенденция, след като три от последните четирите загуби на Арсенал дойдоха в последните пет мача и на това нещо мениджърът Микел Артета трябва да обърне сериозно внимание.

Лондончани изиграха последния си мач на 7 януари, когато загубиха от Ливърпул у дома с 0:2 и отпаднаха от ФА Къп. Така, испанският мениджър имаше две седмици на разположение, за да промени настройката на отбора и да го насочи към важните битки, които предстоят през втория полусезон. Първата такава е лондонското дерби срещу Кристъл Палас на „Емиратс“ в събота, 20 януари.

Ливърпул ли е основната заплаха за надеждите за титла на Арсенал?

Арсенал приема Ливърпул на 5 февруари и това се очертава като ключов момент в борбата за титлата. В първенство, в което Манчестър Сити направи доминацията си като нещо рутинно, лондончани са изправени пред трудна битка. И все пак, в така непредсказуемата Висша лига, „артилеристите“ имат възможност отново да заявят претенциите си за трона в английския футбол.

Ливърпул - Арсенал

Докато спекулираме за съдбата на Арсенал, показвайки както положителните, така и негативните страни, самата идея за първа титла за „топчиите“ след две десетилетия е привлекателна тема. В това влакче от емоции, само времето ще покаже дали Арсенал може да напише триумфален завършек на трайното си пътуване към върха в Англия.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.