Inbet Inbet Inbet Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Гонзо и БФС ще продължат ли да спъват ЦСКА за тирето?

0
Георги Иванов
Снимка: архив

В последните седмици отново се отвори темата около изписването на ЦСКА в официалния сайт на УЕФА и клубната история там. Към момента на страницата се помещават единствено мачовете на отбора в международните напревари след 2018 година. ФИФА и редица авторитетни съдилища отдавна признаха правоприемствеността на новото дружество, създадено две лета по-рано.

Чрез него собствениците платиха 8 милиона лева за активите и пасивите на старото, а след това още над 4 милиона лева натрупани дългове… от старото. На пратика ЦСКА направи нещо невиждано за България, защото предишни фалирали отбори започваха на чисто и без да върнат стотинка на държавата. Излишно е да влизаме в темата как бе допуснато и защо 31-кратният шампион беше запратен във „В“ група, а други клубове с над 10 милиона дълг към НАП и още куп кредитори получиха разсрочване след разсрочване. Макар и да не се спазваха уговорките по плащанията.

От журналистическо разследване стана ясно, че ЦСКА е водил активна кореспонденция с УЕФА, а необходимите документи бави… БФС.

ЦСКА
ЦСКА (Снимка: БТА)

Какво ще направят Георги Иванов и новото ръководство в Бояна?

ЦСКА отдавна придоби активите и пасивите на фалиралото дружество, разплати се на няколко пъти с кредитори и така спасяваше евро лиценза си. Минаха и петте години, след които в търговския регистър може да бъде прекръстено дружеството „ЦСКА-София“ на просто ЦСКА и да се свърши окончателно цялата полемика. Тя по-скоро е останала в главите на някои фенове на други отбори, защото Червена България е неотлъчно зад своя клуб и никога не е подкрепяла създадения през 2016-а проект, играещ в Бистрица.

Гонзо обеща да работи за българския футбол. Каза, че за него ЦСКА и Левски вече нямат значение, защото е от всички отбори. Тогава какво ще направи той по въпроса? Не е нормално в сайта на УЕФА най-титулуваният български клуб да стои без история. Няма ги славните отстранявания на Ливърпул, Аякс, Нотингам Форест, няма я легендата за Убиеца на шампиони. Феновете на ЦСКА години наред протестираха срещу прогнилото управление на БФС, което не иска да си мръдне пръста и да изпрати едно писмо фо УЕФА, което ще приключи казуса веднъж завинаги. Сега въпросът е дали Гонзо ще го стори.

„От две години работя за целия български футбол, така че работя с ЦСКА добре и с Левски добре. Нямам никакви такива пристрастия“, обяви Георги Иванов малко преди да бъде избран за председател на БФС.

ЦСКА гол
Футболистите на ЦСКА празнуват гола на Фернандо (Снимка: БТА)

Притеснителното от мейлите

В част от разкритата кореспонденция между ЦСКА и УЕФА става ясно, че именно Българският футболен съюз не изпраща потвърждение за всичко изписано по-горе. Тази част от едно електронно писмо буди притеснение:

„Както виждате, попадаме в ситуация, в която УЕФА ни казва да говорим с БФС, а БФС ни казва да говорим с УЕФА. Моля за съвет какво да правим? Отделно, ако някой от БФС тайно е комуникирал с УЕФА, за да противоречи на официалните съобщения на президента на БФС до УЕФА, ви молим да ни информирате официално, за да можем да предприемем съответните действия“, пишат от ЦСКА.

Споменава се и името Борислав Попов. Той ли е човекът, който спъва най-успешния български отбор години наред? Време е някое официално лице да излезе пред цяла България и да каже своята версия, защото разкритата кореспонденция е от преди повече от 2 години. Какво се прави оттогава по казуса?

УЕФА
УЕФА (Снимка: Twitter.com)

Какво има да се чуди УЕФА?

Очевидно е, че футболната централа чака някакъв тип потвърждение. ЦСКА откупи и ползва легално емблемата си, абревиатурата си, клубните цветове, стадиона. На който дори започна да прави мащабна реконструкция за 90 милиона лева. Доказано е, че огромната фенска маса е зад отбора, клубните легенди са на всеки мач. Няма нито един аргумент, за който от УЕФА биха се хванали, че да не добавят историята в своя сайт. Международните съдилища отдавна направиха правоприемственост и си поискаха парите, които впоследствие и получиха.

В момента от УЕФА помещават на сайта си фалшиви новини! Ако някое дете на 10 години влезе в страницата на ЦСКА, ще си каже, че това е някакво ново явление за българския футбол. Появило се през 2018 година с епизодични изяви в групови фази. Казусът е наболял и незнайно защо продължава вече години наред да се неглижира. ЦСКА има своята славна история. Ако не помним каква история сме имали, то никога няма да знаем какви можем да бъдем отново!

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Красиан Митев
Красиан МитевКрасиан Митев е български спортен журналист и анализатор. Работил е за редица спортни медии, сред които Топспорт, Боец, Sportnamasa и още други. Красиан има роля в проверката и верификацията на казината и букмейкърите в сайта Nostrabet.
Коментирай

Няма коментари.