ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Великден: Зрелище на „Анфийлд“ и лондонско дерби във Висшата лига

0
Тотнъм Хотспър - Ливърпул
Тотнъм Хотспър - Ливърпул (Снимка: БТА)

След страхотните съботни мачове в английската Висша лига, където видяхме страхотните победи на фаворитите за титлата Арсенал и Манчестър Сити, е време за нова ударна доза футбол от Острова. В последния ден от седмицата 36-ият кръг ще ни предостави три сблъсъка, всеки, от който ще има своето голямо значение.

Погледите, обаче, приковава мачът на „Анфийлд“, където загубилият вече шансове за титлата Ливърпул посреща Тотнъм Хотспър, който до голяма степен пък се прости с шансовете си за класиране в Шампионската лига догодина. Освен този двубой, ще видим и лондонско дерби между Челси и Уест Хем Юнайтед, които влизат в директна битка за европейските клубни турнири.

Кръгът приключва в понеделник вечер, когато навлезлият във форма Кристъл Палас посреща лъкатушещия Манчестър Юнайтед.

Челси – Уест Хем Юнайтед, 16:00 часа

Действията в неделя започват от „Стамфорд Бридж“, където Челси е домакин на Уест Хем в едно от лютите лондонски дербита.

„Сините“ постигнаха важна победа срещу друг от градските си съперници Тотнъм в четвъртък вечерта, надигравайки „шпорите“ с 2:0 у дома. Момчетата на Маурисио Почетино имаха и друго окуражаващо представяне срещу Астън Вила уикенда преди това – мач, в който успяха да наваксат два гола изоставане и в крайна сметка да вземат точка, с което показаха, че си връщат увереността. Тимът е осми и продължава да се бори за Европа, като изостава с три точки от седмия Манчестър Юнайтед и с пет от шестия Нюкасъл Юнайтед.

Междувременно, обаче, увереността изглежда е изчезнала в състава на Уест Хем в момента, след като „чуковете“ нямат победа в последните си пет мача във всички турнири. Възпитаниците на Дейвид Мойс все още могат да се класират за европейските клубни турнири през следващия сезон, но съдбата им не е изцяло в техните ръце, въпреки че те ще прескочат Челси в таблицата, ако успеят да вземат трите точки.

Една отправна точка за отбора на Дейвид Мойс може да бъде първия мач между двата тима през месец август, когато Уест Хем спечели с 3:1 на „Лондон Стейдиъм“. Въпреки че останаха с десет души в последния етап от двубоя, головете на Найеф Агерд, Михаил Антонио и Лукас Пакета поставиха „сините“ на колене.

Списъкът с контузени в Челси не намалява в заключителните мачове на сезона, като Аксел Дисаси е най-новото „попълнение“ към лазарета. Въпреки че Леви Колуил и Кристофър Нкунку вече отново тренират, нито един от тях не беше попадна в групата за мача срещу Тотнъм в четвъртък вечерта, като остават под въпрос и за днешната среща. Рахийм Стърлинг, обаче, може да бъде на разположение за сблъсъка, след като пропусна победата над „шпорите“, но Енцо Фернандес, Уесли Фофана, Рийс Джеймс, Ромео Лавия, Бен Чилуел, Лесли Угочукву, Карни Чуквумека, Тиаго Силва и вратарят Роберт Санчес лекуват различни травми и са аут. Мало Густо също пък остава под въпрос.

Проблемите с контузените в Уест Хем бледнеят в сравнение с тези на Челси, но и на „чуковете“ ще имат липсват няколко важни защитници в лицето на Найеф Агерд и Константинос Мавропанос, чието участие в мача ще бъде решавано в последния момент. Младият Джордж Ърти може да се завърне след контузия в главата, получена срещу Фулъм, докато играчи като Мохамед Кудус, Лукас Пакета и Джаред Боуен ще бъдат отново на разположение за Дейвид Мойс.

Челси имаше много заблуждаващи моменти на подобрение през сезона и победата над изпадналия в „летаргия“ Тотнъм не е гаранция за успех и тази неделя. „Сините“ имат цели 11 контузени играчи, като Маурисио Почетино ще трябва добре да подготви тима си, ако иска да бие и Уест Хем. Мойс може и да не бъде начело на „чуковете“ през следващия сезон, но неговият отбор все още има възможността да поднесе изненада. Те завършиха наравно с Ливърпул 2:2 миналия уикенд и са готови да запишат пободен резултат и на „Стамфорд Бридж“ в неделя.

Челси влиза като фаворит в двубоя, според букмейкъра Palms Bet, който му дава коефициент за победа от 1.61 срещу 4.75 за Уест Хем. Равенството пък е оценено също на 4.75. Попаденията няма да останат настрана и затова над 2.5 гола със ставка от 1.36 е отличен вариант за залог.

Брайтън & Хоув Албиън – Астън Вила, 16:00 часа

„Чайките“ навлязоха в много неприятна серия и нямат победа в последните си шест двубоя или от края на месец март. Това постави въпросителни около участието на тима в Европа догодина и по всичко изглежда, че южняците няма да успеят да повторят постижението си от миналия сезон, след като заемат 12-ата позиция и изостават с девет точки от седмия Нюкасъл Юнайтед.

Бъдещето на мениджъра Роберто Де Дзерби също беше обект на слухове, като се писа, че Байерн Мюнхен може да го привлече за заместник на напускащия Томас Тухел, но в петък италианецът потвърди, че иска да остане в Брайтън.

Астън Вила, от своя страна, е на чудесна позиция да атакува участие в Шампионската лига, след като е четвърти и има аванс от седем точки пред петия Тотнъм, който остана с мач по-малко, но пък загуби последните три срещи. Тимът на Унай Емери, обаче ще влезе в лошо настроение в неделния сблъсък, след като през седмицата загуби тежко домакинството си на Олимпиакос с 2:4 в първи полуфинален двубой от турнира Лига на конференциите.

Фокусът на бирмингамци ще бъде насочен към Брайтън, тъй като един положителен резултат ще означава почти на 100%, че четвъртото място няма да им се изплъзне, но със сигурност ще гледат с едно око и към Пирея за реванша от ЛК идния четвъртък, където ще трябва да правят голям обрат, ако искат да продължат към финала.

Доста са кадровите проблеми при Брайтън, тъй като в лазарета са редица основни играчи, сред които Первис Еступинян, Адам Лалана, Тарик Лампти, Соли Марч, Джеймс Милнър, Кайро Митома, Еван Фъргюсън, Джак Хиншълууд и Жан Пол ван Хеке.

Унай Емери също причини да бъде доволен, тъй като с контузии в неговия тим са Емилиано Буендия, Бубакар Камара, Тайрон Мингс, Кортни Хаус и Джейкъб Рамзи. Под въпрос остават доста играчи, като не се знае кои тях могат евентуално да вземат някакво участие в срещата на южния бряг – вратарят Емилиано Мартинес, Алекс Морено, Юри Тилеманс и Николо Дзаниоло.

Това се очертава да бъде доста оспорван сблъсък и по тази причина букмейкърът Palms Bet и изравнил коефициентите за победа. Леко предимство получава Астън Вила с 2.50 срещу 2.66 за Брайтън. За да няма победител, пък трябва да бъде изпълнена ставката за „хикс“ от 3.80.

Ливърпул – Тотнъм Хотспър, 18:30 часа

В неделя привечер ни очаква и дербито на кръга във Висшата лига, когато Ливърпул приема Тотнъм на своя „Анфийлд“, като и двата отбора ще се стремят да сложат край на слабата си форма напоследък.

„Червените“ си сложиха сами край на надеждите да вдигнат титлата във Висшата лига през последните седмици в последния сезон на Юрген Клоп, който изглежда ще се раздели с клуба само с Карабао Къп тази кампания. Ливърпул изглеждаше по-добре при равенството 2:2 срещу Уест Хем в Лондон миналия уикенд, но като цяло изявите им в последно време са далеч от познатото ниво, което доведе до краха им в битките както за титлата, така още за ФА Къп и Лига Европа.

Междувременно, Тотнъм също е в тежка серия, като загуби последните си три мача във Висшата лига. Последното им поражение беше обезсърчителната загуба с 0:2 в лондонското дерби с Челси, като преди това „шпорите“ паднаха с 2:3 от друг градски съперник в лицето на Арсенал и с 0:4 от Нюкасъл. Така, техните мечти пък за класиране в Шампионската лига на практика се изпариха.

Мачовете между Ливърпул и Тотнъм често са гарнирани с драма и това със сигурност такъв беше случаят в първия мач този сезон. Тогава „шпорите“ победиха „червените“ с 2:1 след нелеп автогол на Жоел Матип в 96-ата минута. Мърсисайдци, обаче, играха дълго време с девет човека, а през първото полувреме ВАР отмени напълно несправедливо попадение на Луис Диас.

Контузиите преследват мърсисайдци през целия сезон, като до края на сезона аут са Тиаго Алкантара и Матип. Двамата вероятно вече са изиграли и последните си мачове за клуба, тъй като договорите им изтичат това лято. Диого Жота, който беше единият от изгонените играчи в първия мач, е голямото име, което остава в лазарета, а капитанът Върджил ван Дайк остава под въпрос до последно, но има шанс да участва в двубоя. Добрата новина за „червените“ е, че младият Конър Брадли отново е на разположение на Клоп, след като беше извън терените от средата на април при домакинското поражение от Кристъл Палас.

Тотнъм също има играчи, които няма да се появят повече през сезона, като това са Тимо Вернер и Бен Дейвис. Германецът, обаче, е само под наем при „шпорите“ и най-вероятно също е изиграл последния си мач за клуба. Дестини Удоджи, Раян Сесеньон, Манор Саломон и вратарят Фрейзър Форстър също остават извън терените.

Тотнъм ще трябва да даде всичко от себе си в този мач, ако иска да запази илюзорния си шанс да изпревари Астън Вила за четвъртото място, въпреки че това изглежда изключително малко вероятно в момента. Тъй като Ливърпул играе на „Анфийлд“ и ще иска да предложи на Клоп възможно най-доброто изпращане, това може да се окаже луд сблъсък. И двата отбора практикуват атакуващ стил на игра и не са запазвали „суха“ мрежа в Лигата от началото на месец март, то очакванията са за голове и още голове.

Букмейкърът Palms Bet залага за победа на Ливърпул с коефициент от 1.48, докато този за Тотнъм е 5.33. „Хиксът“ е оценен на 5.66. Без да бъде изненада за мнозина, гол/гол със ставка от 1.38 също не е за изпускане.

Кристъл Палас – Манчестър Юнайтед (понеделник, 6 май, 22:00 часа)

Истински ренесанс преживява Кристъл Палас след назначението на Оливер Гласнер за нов мениджър на тима. Австриецът вече спаси „орлите“ от изпадане, които заемат 14-ата позиция с 40 точки в актива си. Те постигнаха някои впечатляващи резултати през април и са в серия от четири поредни мача без поражение, три от тях бяха победи над Ливърпул на „Анфилйд“, срещу Уест Хем Юнайтед и Нюкасъл. Нещата изглеждат обещаващи за лондончани, но няма да прибързваме с генералите заключение, а ще изчакаме да видим как ще потръгне новият сезон за Палас.

Какво можем да кажем за Манчестър Юнайтед? В един ден те се представят страхотно и побеждават, в друг падат без никаква игра. Наистина не знаеш какво може да очаквш от „червените дяволи“. В последните си два мача възпитаниците на Ерик тен Хаг приеха на „Олд Трафорд“ опашкарите Шефилд Юнайтед и Бърнли, като стигнаха до трите точки срещу „остриетата“ след обрат с 4:2, но срещу „виненочервените“ се издъниха и завършиха наравно 1:1.

Отборът вече изгуби шансовете си за класиране в Шампионската лига, но все още таи надежда за петото място на Тотнъм, от което изостава на шест точки. Юнайтед, обаче, трябва да се оглежда и зад себе си, защото седмият Нюкасъл е само с точка по-малко, а и Челси има мераци за шестата позиция с три точки пасив спрямо „червените дяволи“.

В отбора на Кристъл Палас няма да могат да разчитат за тази среща на контузените Сам Джонстън, Шейк Докуре, Джеферсон Лерма, Матеуш Франка и Роб Холдинг, докато Марк Гехи е под въпрос, но има шанс да дори да бъде титуляр.

Повече изглежда са проблемите в Ман Юнайтед, най-вече в защита, където Тен Хаг ще трябва да подрежда състава си без Рафаел Варан, Уили Камбуала, Виктор Линдельоф, Тайрел Маласия, Лисандро Мартинес и Люк Шоу. Очаква се Джони Еванс и Антони Марсиал да се завърнат в отбора, но пък под въпрос остават Скот Мактоминей, Маркъс Рашфорд и капитанът Бруно Фернандеш.

Кристъл Палас изглежда получава доверието на букмейкъра Palms Bet с коефициент за победа от 2.33 срещу 2.90 за Манчестър Юнайтед. Равенството пък е определено на 3.75.

Програма за и резултати от мачовете от 36-ия кръг на английската Висша лига:

Петък, 3 май:

Лутън Таун – Евертън 1:1

Събота, 4 май:

Арсенал – Борнемут 3:0

Шефилд Юнайтед – Нотингам Форест 1:3

Бърнли – Нюкасъл Юнайтед 1:4

Брентфорд – Фулъм 0:0

Манчестър Сити – Уулвърхемптън Уондърърс 5:1

Неделя, 5 май:

16:00 часа | Челси – Уест Хем Юнайтед

16:00 часа | Брайтън & Хоув Албиън – Астън Вила

18:30 часа | Ливърпул – Тотнъм Хотспър

Понеделник, 6 май:

22:00 часа | Кристъл Палас – Манчестър Юнайтед

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.