ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Георги Дерменджиев може да вземе сладък реванш

0
Георги Дерменджиев
Снимка: БТА

Отборът на Лудогорец излиза утре (сряда) срещу Ботев Пловдив във финалния мач от турнира за Купата на България с нагласата да вземе трофея за четвърти път и да запише четвърти дубъл.

Срещата е от 19 часа на Националния стадион „Васил Левски“ и в нея „орлите“ ще влязат с приповдигнато настроение, след като преди четири дни спечелиха рекордната за родния футбол 13-а шампионска титла поред.

Антон Недялков
Антон Недялков (Снимка: БТА)

Предстоящият сблъсък обаче ще е по-специален за наставника на Лудогорец Георги Дерменджиев, който въпреки че се легитимира като най-успешния треньор на разградчани в тяхната история, все още не е печелил националната Купа с тях. А предвид възрастта му не е трудно да се предположи, че това ще е един от последните му опити да го направи.

В сряда обаче Дерменджиев може да покаже, че си научил урока и да вземе сладък реванш от „канарчетата“ за загубения финал преди 7 години.

Тогава на книга Лудогорец също бе фаворит, но изгуби с 1:2, след като изигра слабо първо полувреме. В него „жълто-черните изпуснаха няколко положения, а и веднъж улучиха гредата, но малко преди почивката все пак успяха да излязат напред в резултата.

В началото на второто полувреме Ботев нанесе втория си удар с второ попадение и след това за „орлите“ стана сложно. И макар че те установиха превес и намалиха чрез Клаудио Кешеру, а накрая пропуснаха да изравнят и да докарат битката да продължения, трябваше да приемат загубата.

Сега съдбата предоставя възможност на Дерменджиев да се реабилитира пред феновете на Лудогорец, който на теория отново има предимство пред своя опонент заради по-голямата си отборна и индивидуална класа.

Във футбола обаче се знае, че фаворити в подобни финали няма и много често този в тях надделява този, за който по-малко се е очаквало да триумфира, така че е вън от съменние, че играчите на Лудогорец ще бъдат пределно мотивирани и концентрирани.

Диниш Алмейда
Диниш Алмейда (Снимка: БТА)

Що се отнася до стартовия състав, за него Дерменджиев има две дилеми, като по-сериозната от тях е кой да замести Бърнард Текпетей. Ганайското крило получи червен картон в последния шампионатен двубой с ЦСКА и ще изтърпява наказание.

Така единият вариант за десен външен халф е Кайо Видал, а другият е по-вдясно в средата на терена да е Якуб Пьотровски, а Руан Секо да започне зад изнесения на върха на атаката Квадво Дуа.

Споменавайки Видал, той по-често влиза на смяна тази пролет, но пък винаги е полезен, а от друга страна има и добър спомен от последния финал в тази надпревара, в който Лудогорец излезе краен победител, след като подчини ЦСКА 1948 с 3:1 на същия стадион, на който ще играе и в утрешния ден.

В онзи решителен мач бразилецът даде комфортен аванс на своите с два безответни гола в 8-ата и 43-ата минута и това на практика предопредели крайния изход.

Другата въпросителна около 11-те е кой измежду Аслак Фон Витри и Франсиско Сон да излезе като десен краен бранител.

Така най-вероятно в състава, с който Лудогорец ще щурмува Четвъртата, ще попаднат: Серджио Падт, Аслак Фон Витри (Франсиско Сон), Оливие Вердон, Диниш Алмейда, Антон Недялков, Педро Нареси, Клод Гонсалвеш, Якуб Пьотровски, Рик Джонатан, Руан Секо (Кайо Видал) и Квадво Дуа.

Шестима от тези футболисти взеха участие и във финалната битка срещу „бистришките тигри“ преди една година, като Вердон, Фон Витри, Видал и Нареси започнаха от първата минута, а Пьотровски влезе в 55-ата на мястото на Видал.

Якуб Пьотровски
Якуб Пьотровски (Снимка: БТА)

Любопитно ще бъде също да се разбере дали двубоят с Ботев ще бъде и последния за Якуб Пьотровски с екипа на Лудогорец.

След срещата той и другите чужденци ще бъдат пуснати във ваканция, но за Якуб тя ще е кратка, тъй като ще започне подготовка с Полша за финалите на Европейското първенство в Германия, което стартира на 14 юни.

Не е тайна, че към Пьотровски има интерес от страна на няколко чужди клуба, а и самия той може да вдигне цената си, ако се представи на ниво и в първенството на Стария континет.

Към днешна дата играчът е оценяван от популярния германския уеб сайт Transfermarkt на 2.5 милиона евро, но със сигурност тази сума ще скочи през лятото след силния сезон, който прави Якуб.

До момента полузащитникът има за Лудогорец 11 гола и 5 асистенции в 27 мача в българското елитно първенство, 4 гола в 8 срещи в групата на Лига на конференциите и 2 гола в 4 мача в квалификациите на Лига Европа.

По-важен атестат за изявите на Пьотровски обаче са постоянното добро игрово ниво, което поддържа и огромното му влияние върху отбора, предвид неговите страхотни футболни и лидерски качества.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Георги Колев
Георги КолевГеорги Колев е роден в Плевен. Завършил е СУ „Климент Охридски“ София. Работил е повече от 20 години като кореспондент на водещи спортни ежедневници у нас, като е отразявал новини от спортния и футболния живот на България.
Коментирай

Няма коментари.