ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Френската кампания се закрива! Битка до финалния гонг на две места

0
Килиан Мбапе
Снимка: БТА

Френската Лига 1 изпраща поредния си вълнуващ сезон, в който дебютира форматът с 18 отбора. Вече са ясни двата сигурни изпадащи и тимът, който ще играе спасителен бараж. В Лига 2 отиват Клермон и Лориен, в плейаута Метц ще чака своя съперник измежду Сент Етиен и Роде/Париж ФК.

Шампионът също е известен и добре познат – ПСЖ. Остава интригата около третото и шестото място. Първият спот гарантира бронз и директно участие в Шампионска лига догодина, като за него спорят Лил и Брест. Четвъртата позиция предлага само квалификации за Лигата на богатите.

Ерик Рой
Ерик Рой (Снимка: БТА)

Отборът, който завърши на шесто място, ще се изявява в Лига на конференциите. За момента там е поместен Ланс. Борбата е особено жестока и в нея са въвлечени цели три тима. Освен „жълто-червените“ това са Олимпик Лион и Олимпик Марсилия.

Къде ще отиде бронзът?

По ред на класирането, въпросът за бронза е първото място в таблицата, което предполага интрига. Към момента Лил и Брест имат по 58 точки и освен че си оспорват третото място, „песовете“ и „червените“ имат още един стимул – директно класиране в Шампионска лига догодина.

За момента головата разлика е на страната на шампиона от 2021-ва година. Но забележете – двата тима имат по 50 отбелязани гола, което е вторият показател при равен брой точки. „Кучетата“ са допуснали 32 попадения, а бретанци – 34. Това означава, че ако Лил победи Ница с 2:0 например, а Брест надвие Тулуза с 4:0, ще се гледат преките двубои между двата тима. В тях „мастифите“ имат предимство след успеха с 1:0 през есента.

Пауло Фонсека
Пауло Фонсека (Снимка: БТА)

Лил ще посрещне Ница на „Пиер Мороа“ в последния двубой на Пауло Фонсека начело на клуба. Португалският спец ще води Марсилия или Милан през следващия сезон, ако се вярва на медийните спекулации. Брест пък гостува на укрепилия се в средата Тулуза. За „виолетовите“ единствената въпросителна изглежда къде ще се пласират измежду 10-ото и 12-ото място в крайното подреждане.

Три тима се борят за Лига на конференциите

Ланс, Лион и Марсилия си оспорват шестото място в класирането. За момента „жълто-червените“ имат предимство над Лион по голова разлика. Двата тима имат по 50 пункта, докато марсилци са с три по-малко.

Шестата позиция е ценна заради осигурения спот за Лига на конференциите. Ланс изглежда облагодетелстван, защото зависи сам от себе си. „Жълто-червените“ са сигурни за евротурнирите при победа срещу играещия за честта си Монпелие.

Малко по-тежка изглежда ситуацията за Лион. „Хлапетата“ се върнаха от мъртвите в течение на сезона и до последно са в борбата за евроизлаз. Седемкратният първенец има и още една „вратичка“ – финалът за Купата на Франция, който ги противопоставя на хегемона ПСЖ.

Жан-Луи Гасе
Жан-Луи Гасе (Снимка: БТА)

Най-неблагоприятно е положението на ОМ. Единственият френски отбор, печелил Шампионска лига, изглежда няма да играе в Европа догодина. „Фокейците“ имат гостуване на Льо Авър, което вероятно ще спечелят, но победата ще е пирова. Дошлият на пожар наставник Жан-Луи Гасе пък обяви, че приключва кариерата си на „Стад Океан“. Гасе е на 70 години и през този сезон едва не изведе марсилци до финала в Лига Европа. На 1/2-финалите Аталанта срази француците.

Извън борбата за шестото място се озова Рен. „Червено-черните“ гостуват на Реймс в последния си мач от сезона.

Битката за оцеляване е решена!

Най-важната борба на практика е предрешена. Нант е вън от опасност със своите 33 пункта. Метц ще играе плейаут с тим от Лига 2.

От страната на втородивизионните отбори вече е известен единият финалист на баражите. Това е Сент Етиен. Другият ще бъде определен с мача между Родез и Париж ФК. Финалният мач в Лига 2 е на 24 май – тогава ще бъде определен съперникът на Метц за плейофа.

Двата тима, които със сигурност изпадат са Клермон, събрал едва 25 точки и Лориен с 26. „Оранжевите“ няма как да изпреварят Метц заради фрапиращо по-лошата си голова разлика.

За Метц остава да се наслади на двубоя с ПСЖ, в който „принцовете“ и нови шампиони на Франция ще изпратят суперзвездата си Килиан Мбапе.

Луис Енрике и Килиан Мбапе
Пари Сен Жермен - Борусия Дортмунд, Луис Енрике и Килиан Мбапе (Снимка: БТА)

Всички мачове от кръга във Франция:

Неделя, 22:00| Монако – Нант

Неделя, 22:00| Льо Авър – Марсилия

Неделя, 22:00| Лил – Ница

Неделя, 22:00| Лориен – Клермон

Неделя, 22:00| Метц – ПСЖ

Неделя, 22:00| Лион – Страсбург

Неделя, 22:00| Ланс – Монпелие

Неделя, 22:00| Реймс – Рен

Неделя, 22:00| Тулуза – Брест

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Иван Алексов
Иван Алексов
Иван Алексов е спортен журналист и анализатор с богат опит зад гърба си в редица спортни медии. Той отразява актуалните новини за футбол, баскетбол и други спортове.
Коментирай

Няма коментари.