ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Историята зове! Аталанта или Байер Леверкузен ще вдигне трофея в Лига Европа?

0
Аталанта Байер Леверкузен
Аталанта - Байер Леверкузен (Снимка: Twitter.com/WINRboi)

Време е за първия европейски финал този сезон! Дъблин е домакин на голямата битка в Лига Европа, като Аталанта и Байер Леверкузен ще определят носителя на трофея на стадион „Авива“ в сряда вечер от 22:00 часа. Главен съдия на сблъсъка ще бъде румънецът Ищван Ковач.

Отсъствието на фаворита през този сезон Ливърпул и най-успешния отбор в турнира Севиля внасят известна свежест във финала през този сезон, като Леверкузен се стреми да продължи своята мисия към исторически требъл. Отборът на Шаби Алонсо завърши кампанията в Бундеслигата с победа с 2:1 над Аугсбург в събота, което означаваше, че „аспирините“ станаха първия германски отбор, който завършва без нито една загуба местното първенство. В събота пък ги очаква още един финал – този за Купата на Германия срещу втородивизионния Кайзерслаутерн или по друг начин казано Леверкузен е на само на двубоя от безсмъртието в европейския футбол, тъй като ще постигнат немислимото – да завършат сезон без нито едно поражение във вътрешните и континентални надпревари.

Аталанта, обаче, се стреми да нанесе първото поражение на хората на Алонсо този сезон, като бергамаските търсят и своя първи европейски трофей и първо голямо отличие, откакто спечелиха Купата на Италия през далечната 1963-а година. Отборът на Джан Пиеро Гасперини беше в чудесна форма и беше на косъм от нов трофей, но загуби финала за Купата на Италия, като това бе третият мач за трофея, който губят в последните шест години. Италианците се нуждаят и само от точка от последните си две срещи в Серия А, за да си гарантират място в Шампионската лига през следващия сезон, въпреки че евентуален триумф в Дъблин ще им даде билет за най-големия клубен турнир в Европа.

Двата тима са готови да предложат истинско шоу на зрителите в ирландската столица. Аталанта на Джан Пиеро Гасперини ще се опита да приключи подобаващо силна кампания за нерадзурите. В ЛЕ отборът изигра силни мачове, като най-ярко впечатление остави класическата победа над един от фаворитите за трофея Ливърпул с 3:0 в първи четвъртфинал между двата състава на „Анфийлд“. На полуфиналите Аталанта преодоля френския Олимпик Марсилия за първия си финал в европейските клубни турнири.

Срещу себе си коравите италианци ще имат безспорно един от най-силните отбори през този сезон в лицето на Байер Леверкузен. „Аспирините“ са в серия от 51 поредни двубоя без поражение, като на ½-финалите в Лига Европа си отмъстиха на Рома, след като „вълците“ ги изхвърлиха на същата фаза миналата година. Този път след 2:0 в Рим и 2:2 в реванша, след като губеха с 0:2 до последните минути, стигаха до битката за трофея. Не трябва да забравяме и драматичния 1/8-фнал срещу Карабах, който също беше измъкнат в добавеното време на двубоя.

До този момент двата тима са спечелили общо три трофея – през 1963-а година, както стана ясно, Аталанта тримуфира в Купата на Италия, а Леверкузен стават носители на Лига Европа през 1988-а година, когато побеждават Еспаньол с дузпи (тогава турнирът е под името Купа на УЕФА), а също така завоюват и Купата на Германия през 1993-а година. „Аспирините“ загубиха финал в Шампионската лига от Реал през 2002-а година, а Аталанта беше на няколко минути от място на ½-финалите през 2020-а година, но нито един от тях не се чувстваше предназначен за европейски успех.

Това, обаче, се промени и вече са два добре управлявани клуба, разчитащи на стратегически трансферни сделки. Но най-важното е, че играят приятен за окото футбол в нападение. В дефанзивен план пък разчитат на отборна защита.

Кадровите проблеми в Аталанта са свързани с отсъствието на един от най-силните му играчи – Мартен Де Роон, който потвърди през уикенда, че ще пропусне финала в сряда поради контузия на подколянното сухожилие. Гасперини също ще трябва да оправя състава си без Сеад Колашинац, докато Емил Холм е под въпрос заради контузия на прасеца. Шарл Де Кетеларе, Тейн Копмайнерс и Едерсон трябва да се завърнат в стартовите 11, след като получиха почивка в последния мач срещу Лече.

Вероятен състав на Аталанта (3-4-2-1): Хуан Мусо – Берат Джимсити, Исак Хиен, Джорджо Скалвини – Давиде Дзапакоста, Едерсон, Маио Пашалиц, Матео Ретеги – Тейн Копмайнерс – Шарл Де Кетеларе, Джанлука Скамака

Шампионите в Бундеслигата нямат притеснения относно контузени играчи, като Шаби Алонсо разполага с пълен набор от играчи, от които да избира в сряда. Гранит Джака и Флориан Вирц са сред играчите, които се очаква да се върнат в титулярните 11, след като бяха запазени срещу Аугсбург и се появиха от пейката в събота. Очаква се вратарят Лукаш Храдецки да бъде заменен от Матей Ковар между гредите, като последният беше титуляр във всички мачове на Леверкузен в Лига Европа този сезон, освен в един.

Вероятен състав на Байер Леверкузен (3-4-2-1): Матей Ковар – Пиеро Инкапие, Йонатан Та, Едмонд Тапсоба – Алехандро Грималдо, Гранит Джака, Роберт Андрих, Жереми Фримпонг – Флориан Виртц, Йонас Хофман – Патрик Шик

Леверкузен надделя над италианския Рома, за да се класира за финала и сега му предстои нов сблъсък срещу отбор от Серия А, който, обаче е с ясни неиталиански идеали. Аталанта на Гасперини не е толкова невероятен, колкото през сезон 2019/2020, но са агресивни, подобно на Леверкузен. И двата тима поставят голям акцент върху връщането на притежанието на топката високо по терена. Битката за контрол ще бъде интензивна в Дъблин, като и двата тима имат бързоноги футболисти по фланговете.

Със сигурност има шанс да се стигне до повече от 90 минути игра, макар че головете и в двете врати не са изключени. Усещането, обаче, е, че в тази си форма има ли настина някой, който да спре Леверкузен? Ами, ако има такъв, то това остана да е единствено Аталанта…

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.