ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

FIFA взе за мезе българския национален отбор

0
България национален отбор
Снимка: БТА

България победи с 1:0 Танзания в приятелска среща. Двубоят бе част от новата програма на ФИФА, наречена FIFA World Series. Самото участие на националите в пародийния турнир може ясно да покаже на всеки какво мислят от централата за „лъвовете“. 

Тренираш на „Олимпийския стадион“… играеш на друг

Вчера националите направиха официалната си тренировка в Баку. Какво странно има в това, ли? Самият мач дори не се проведе в азербайджанската столица, а на 30 километра от нея. Нашите премериха сили с Танзания на „Далга Арена“ – многофункционален стадион в Мардакан. Това е като да поканим Полша и Нова Зеландия за приятелски турнир в София. Те да тренират на Националния стадион, а след това мачът да се играе в Ихтиман.

Състоянието на тревата бе критично, а по трибуните имаше обидно малко публика. Вероятно в Баку поне местни фенове можеше да се поинтересуват…

Шест души наброяваше агитката на съперника. Още около 30 пък бяха зрителите, а охраната и стюардите бяха много повече от тях. Да се зачуди човек какво печели България от подобни приятелски срещи.

България национален отбор
България национален отбор

Нивото на съперниците също говори какво е отношението

Танзания е отбор, който преди години националите щях да разгромят с 6-7 гола. Тогава и зрителският интерес щеше да е много по-сериозен. Не е адекватно национални отбори да играят пред празни трибуни в чужда държава.

Африканците са 119-и в световната ранглиста. Никога не са участвали на голям форум. Нашата 83-а позиция също не е завидна, но се очаква да се сравняваме с по-добрите и напреднали държави. А не с тези от третия свят. Почти всички футболисти на Танзания се подвизават в местното първенство, за колосите Симба, Йънг Африканс и др. Единият от вратарите пък рита в аматьорските дивизии на Швеция.

България национален отбор
България национален отбор

Честита победа!

Все пак ефектът „Гонзо“ се усети! България най-после спечели. Успяхме да сломим отбора на Танзания и сега ни предстои да се изправим срещу домакина на турнира – Азебрайджан. Дано в близкото бъдеще не се налага да се радваме на подобни победи, а националната селекция наистина ни радва.

До тогава ще се правят промени или по-скоро подмени. Едни и същи хора ще бъдат избирани по високите етажи на властта в най-популярната игра у нас, а ние ще продължаваме да реагираме с неохота при поредния мач на „лъвовете“.

В медиите излезе информация, че президентът на ФИФА Джани Инфантино и шефът на Департамент „Глобално развитие на играта“ Арсен Венгер са изгледали приятелската приятелската среща. Едва ли тя им се е харесала с нещо, освен гола на Кирил Десподов през второто полувреме.

Георги Иванов-Гонзо
Георги Иванов-Гонзо (Снимка: LAP.bg)

Смачканото самочувствие

След мача с Танзания в лагера на националния отбор се обединиха около идеята, че липсва самочувствието. Трудно е да се каже с какво подобни победи в контроли пред празни трибуни биха го върнали.

„Победите, когато идват, идва и самочувствието, на нас самочувствието ни е смачкано, лека-полека с победите, ще се върне. Ние с момчетата се познаваме, работим по време на лагерите, за да се стиковаме, имаме доста работа, но това вече треньорът ще го каже“, заяви Десподов.

„След толкова време беше наистина изключително тежко психологически да изиграем този мач, тъй като трябваше да победим на всяка цена. Получи се това, което прогнозирахме преди мача. Поздравления за усилията. Важно беше да победим. Получи се по трудния начин. Има много резерви в самочувствието, когато държим топката. Няма време да работим, тъй като лагерите са къси. С повече разговори трябва да даваме самочувствие“, сподели селекционерът Илиан Илиев.

„Ние все още сме млад отбор, все още се обиграваме и сплотяваме, нормално е да допускаме още грешки, които предимно са чисто технически. Смятам, че лесно се изчистват. Всяка победа вдига самочувствието на отбора. Победата е положителното е този мач, важното е, че издържахме тактически и следвахме треньорските указания“, допълни Виктор Попов

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Красиан Митев
Красиан МитевКрасиан Митев е български спортен журналист и анализатор. Работил е за редица спортни медии, сред които Топспорт, Боец, Sportnamasa и още други. Красиан има роля в проверката и верификацията на казината и букмейкърите в сайта Nostrabet.
Коментирай

Няма коментари.