ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Фиаското с Черно море донесе много дежавюта на ЦСКА

0
Георги Кабаков
Снимка: БТА

ЦСКА загуби от конкурента си за второто място Черно море с 0:1 и официално отива на европейски бараж. „Червените“ нямат бутане от третото място и след няколко дни ще гостуват на „Лаута“ единствено за своята чест в последния плейофен кръг. За Стамен Белчев и футболистите остава да разберат срещу кого ще се изправят в битката за Европа – ЦСКА 1948 или Арда Кърджали.

Първият за ЦСКА бараж в историята обрисува прекрасно сезона на „армейците“, изпълнен с неприятни дежавюта. Третото място и тоталният управленски хаос в последните няколко месеца са финалните акорди на една ялова ера в Борисовата градина. Какво ще се случва след последния кръг и срамния бараж е въпрос на време и бъдеща оценка. Но баражът за Европа е карираният флаг за една епоха в ЦСКА, отишла си документално на 30 април. 

Стамен Белчев
Стамен Белчев (Снимка: БТА)

Съдийските грешки и дежавюто

Мачът с Черно море ще бъде запомнен не само с историческия за века успех на „моряците“, но и със съдийските грешки на най-добрия български рефер Георги Кабаков. Пловдивският арбитър подмина чиста дузпа за ЦСКА в края на първата част, което може би предопредели хода на двубоя на по-късен етап. Няма какво да се лъжем – съдийската грешка на Кабаков е факт. Винаги трябва да се отсъжда справедливо и спрямо видяното, а ако то е неясно – има ВАР. Но не само Кабаков е причината за „червения“ колапс. Правилното отсъждане на Кабаков щеше ли да замаскира немощта на ЦСКА?! Щеше ли да направи „червените“ по-готови за Европа? Щеше ли да им осигури математически второто място при цяло оставащо полувреме, плюс гостуване на Локомотив Пловдив?

Георги Кабаков
Георги Кабаков (Снимка: БТА)

Фактите са, че грандът от столицата изпраща пагубна пролет, подобно на тази през 2022-ра година. Тогава Стойчо Младенов и Алън Пардю допуснаха близо 20-точкова разлика с първия Лудогорец. Англичанинът пък бе тотално надигран и във финала за Купата на България от Левски (0:1). Тази пролет и онази преди две години имат жестоко много прилики. Основната е, че са апотеоз на едно невежо и разочароващо управление на ЦСКА. Управление, довело на „Българска армия“ спорни футболисти, некадърни директори и държащо ЦСКА като провинциален клуб, който се пропуква във втората половина на първенството.

Горчилката, която феновете на ЦСКА ще трябва да приемат, е под формата на още два мача. Гостуването на „Лаута“ и предстоящият бараж с ЦСКА 1948/Арда. Само можем да гадаем какви подмятания и закачки ще има от съперниците на „армейците“ при евробараж с гост от Бистрица. А при евентуална загуба?…

Несъстоятелността пред гола и новото дежавю

Срещу Черно море ЦСКА за пореден път показа своята несъстоятелност пред гола. Последните месеци на „червените“ са особено напрегнати и костваха една треньорска глава. Тази на Нестор Ел Маестро. Очакваше се Стамен Белчев да стабилизира тима, който да заиграе нападателно и да бележи повече. Изпълни се половината от очакваното.

ЦСКА заигра по-открито при хасковлията, но липсата на кадрови потенциал в предни позиции каза своята дума. Единственият нападател на тима Фернандо Каранга е наказан задълго, а по всяка вероятност и пътищата му с ЦСКА ще се разделят. Това принуждава Белчев да ползва Тобиас Хайнц като централен нападател. Наставникът се разделя с една от най-креативните си фигури по този начин. Нещо повече – норвежецът е обречен на забвение с далеч по-мощните от него централни бранители. Каквито несъмнено са и Живко Атанасов, и Влатко Дробаров.

Тобиас Хайнц, Джонатан Линдсет, ЦСКА
Тобиас Хайнц, Джонатан Линдсет, ЦСКА (Снимка: БТА)

Концепцията с фалшива 9-ка пък е доста неприложима за настоящата тактическа грамотност на играчите в червено и така движението на Хайнц е силно ограничено около наказателното поле.

От Хайнц няма как да се очакват много попадения на тази позиция. Това е ясно и на малките деца. Тризъбецът зад него също е в окастрен вид заради нехарактерната позиция на Улаус Скаршем. Сънародникът на Хайнц действа като дясно крило – позиция, на която не е играл допреди месец.

Улаус Скаршем, Пабло Алварес
Улаус Скаршем, Пабло Алварес (Снимка: БТА)

Белчев просто няма други опции пред себе си вдясно на фланга. Единственият, за когото позицията е по-позната, е Данило Асприля. Проблемът е, че колумбийският ветеран е неспособен да изиграе повече от 20-30 минути на добро ниво. Един от най-ярките примери за управленския хаос и антиселекцията в ЦСКА през този сезон, а и през много други…


Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Иван Алексов
Иван Алексов
Иван Алексов е спортен журналист и анализатор с богат опит зад гърба си в редица спортни медии. Той отразява актуалните новини за футбол, баскетбол и други спортове.
Коментирай

Няма коментари.