Inbet Inbet Inbet Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Феновете на Ботев Пловдив искат Четвъртата

0
Ивелин Попов
Снимка: БТА

Отборът на Ботев Пловдив изигра великолепен мач срещу ЦСКА и след като се класира за финала за Купата на България, поднесе една запомняща се вечер на своите невероятни фенове.

На пълните трибуни през цялото време ултрасите на „жълто-черните“ също бяха на високото ниво, което демонстрираха и техните любимци на терена, и за пореден път впечатлиха с изумителна хореография, по време на която по подобаващ начин бе почетена и паметта на иконата на клуба Динко Дерменджиев-Чико.

Ботев Пловдив
Ботев Пловдив (Снимка: БТА)

Предстоящият финал в надпреварата по-късно този месец ще е 14-тия за „канарчетата“, като до този момент те са го печелили 3 пъти.

Освен това Ботев за трети път ще се изправи в решителната битка срещу Лудогорец, и си остава единствения наш тим, който е побеждавал разградчани в мач за трофея.

За по-младите поколения ботевисти Nostrabet се връща назад във времето, за да припомни как „жълто-черните“ вдигнаха три пъти Купата на страната.

Първата от тях влиза във витрината на „канарчетата“, след като е спечелена на 12 август 1962 година, когато Ботев надделява срещу Дунав с 3:0 пред 35 000 зрители на Националния стадион „Васил Левски“.

Динко Дерменджиев открива резултата в 32-рата минута, а след почивката Георги Харалампиев в 53-тата и Георги Чакъров в 76-ата оформят класиката.

В онази атака на ботевци блестят също Георги Попов-Тумби и Георги Аспарухов-Гунди, който след като се уволни от казармата, ще се завърне в Левски.

Съставът на победителите: Михаил Карушков (Георги Найденов), Райно Панайотов, Георги Чакъров-капитан, Виден Апостолов, Иван Занев, Райко Стойнов, Динко Дерменджиев, Георги Аспарухов, Иван Сотиров, Георги Харалампиев, Георги Попов.

Треньор е незабравимия Георги Генов-Джогата.

На 5 май 1981 година друго славно поколение на Ботев печели втория финал. За двубоя на „Васил Левски“ в столицата пловдивчани са подкрепяни от много свои привърженици, които пътуват с две влакови композиции и автомобили.

Ботев Пловдив
Ботев Пловдив (Снимка: БТА)

На терена възпитаниците на Динко Дерменджиев имат превес и въпреки че побеждават Пирин само с 1:0, това им е напълно достатъчно да ликуват. Единствения гол бележи Митко Аргиров в 43-тата минута, когато завършва поредна фирмена атака на съотборниците си.

Над 20 хиляди зрители се наслаждават на класата и спектакъла на „канарчетата“, а в един момент и напречната греда спасява благоевградчани след акробатична ножица на неповторимия Георги Славков-Бенкса. През същия сезон той печели и „Златната обувка“ на „Франс Футбол“ за най-добър голмайстор в Европа, след като завършва с 31 попадения в А група. Освен купата пък, Ботев се класира и трети в първенството и се окичва с бронзовите медали.

При успеха над Пирин играят Димитър Вичев, Румен Юруков, Атанас Маринов, Благой Блангев, Славчо Хорозов, Коста Танев, Костадин Костадинов, Георги Славков, Красимир Манолов, Петър Зeхтински и Митко Аргиров, който е сменен минута преди края от Трифон Пачев.

В следващите години Ботев губи пет финала, но на 24 май 2017-а прекъсва неуспешната си серия, след като бие Лудогорец с 2:1 в София. Тогава на Националния стадион присъстват 10 000 зрители, като повече от 8000 от тях са бултраси.

Получили кураж и импулс от многобройните си почитателити, „канарчетата“ доминират над шампиона, но дълго не успяват да открият резултата. Причината е, че Омар Косоко и Антонио Вутов пропускат от чисти позиции, а капитанът Лъчезар Балтанов също няма шанс след плътния удар и кълбото се отбива от дясната странична греда.

Ботев Пловдив
Ботев Пловдив (Снимка: БТА)

Логичното обаче се случва в 44-тата минута, когато Омар Косоко получава пас от Балтанов и с кинжален удар пронизва Ренан дос Сантос – 1:0. Седем минути след почивката Ботев нанася и втория си удар. Този път точен за 2:0 е Антонио Вутов, който насочва с шпагат топката в мрежата след центриране на Косоко. Впоследствие силите на разградчани стигат само за почетен гол на Клаудио Кешерю в 80-ата минута.

Третият трофей за Ботев носят: Иван Чворович, Цветомир Панов, Радослав Терзиев, Виктор Генев, Лазар Марин, Яя Меледже, Крум Стоянов (84 – Серкан Юсеин), Лъчезар Балтанов, Тодор Неделев, Омар Косоко (70 – Фелипе Бризола) и Антонио Вутов (64 – Фернандо Виана), а наставник е Николай Киров.

Връщайки се към тези приятни мигове, човек за пореден път разбира, че спомените са хубаво нещо, но само след броени дни Ботев ще получи възможност да създаде и нови такива.

В предстоящия голям мач е вън от съмнение, че играчите на Душан Керкез със сигурност ще оставят сърцата и душите си на терена, а тяхната публика ще властва по трибуните и ще иска от своите само едно: Четвъртата!


Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Георги Колев
Георги КолевГеорги Колев е роден в Плевен. Завършил е СУ „Климент Охридски“ София. Работил е повече от 20 години като кореспондент на водещи спортни ежедневници у нас, като е отразявал новини от спортния и футболния живот на България.
Коментирай

Няма коментари.