Inbet Inbet Inbet Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Фаворитите в Лигата на конференциите трябва да заслужат местата си на 1/4-финалите

0
Аякс - Астън Вила
Аякс - Астън Вила, Юри Тилеманс и Джордан Хендерсън (Снимка: БТА)

Четвъртъците са запазена марка за третия по сила европейски клубен турнир – Лига на конференциите. Фазата на елиминациите вече стартира, а тази седмица предстоят да се изиграят и реваншите от осминафиналната фаза на надпреварата. В първите срещи някои категорични победи, драматични обрати, но и двубои, в които всичко тепърва ще се решава.

Спокойно можем да откроим няколко фаворита сред останалите до този момент отбори, като основният такъв е английският Астън Вила, който обаче има нелеката задача да елиминира нидерландския Аякс. Не бива обаче да подценяваме отбори като миналогодишния финалист Фиорентина и френския Лил.

Няма да минем и без българско участие в четвъртък, когато гръцкият ПАОК на капитана на родния национален отбор Кирил Десподов посреща хърватския Динамо Загреб в балканско дерби.

Фиорентина – Макаби Хайфа, 19:45 часа (4:3 в първата среща)

Истински голов трилър със седем попадения видяха зрителите на стадион „Йожеф Божик Арена“ в Будапеща преди седмица, където Макаби Хайфа посрещна Фиорентина. Италианците, които миналата година играха финал в турнира, но го загубиха от английския Уест Хем Юнайтед, стигнаха до успех с 4:3 благодарение на точния изстрел на Антонин Барак в 95-ата минута.

Играчите от Израел изостанаха в резултата още в 120-ата секунда, когато Мбала Нзола откри. Но обърнаха до 2:1 след половин час игра с головете на Абдулайе Сек и Гади Кинда. През второто полувреме Лукас Белтран изравни, но Анан Халали отново даде преднина на Макаби Хайфа. Рикардо Мандрагора изравни за трети път резултата в срещата в 73-ата минута, за да се стигне до обрата в петата минута на добавеното време.

Макаби Хайфа - Фиорентина
Макаби Хайфа - Фиорентина, Кристиано Бираги, Роландо Мандрагора и Лукас Белтран (Снимка: БТА)

Тимът на Винченцо Италиано се представя колебливо в Серия А, където заема осмото място с 43 точки и изостава с осем от четвъртия Болоня. През уикенда „виолетовите“ приеха Рома и бяха на крачка от победата, но изпуснаха трите точки дълбоко в добавеното време, като в хода на срещата пропуснаха и дузпа. Сега тимът от Флоренция е амбициран поне да повтори постижението си от миналия сезон в Лигата на конференциите и отново играе финал, но за целта първо трябва да преодолее коравия Макаби.

Израелците стигнаха дотук, след като останаха трети в групата си в Лига Европа, а в плейофите в ЛК отстраниха белгийския Гент. В първата среща срещу Фиорентина показаха, че не се случаен отбор и са готови да се борят до края и ще го направят отново на италианска земя в четвъртък.

За флоренци тази среща ще пропуснат контузеният Оливер Кристенсен и наказаният Никола Миленкович, докато Кристиан Куаме е под въпрос. В състава на Макаби личи името на бившия полузащитник на Лудогорец Мануел Кафумана – Шоу, който обаче е наказан, след като беше изгонен в първия двубой.

Букмейкърът Palms Bet дава сериозно предимство на Фиорентина с коефициент за победа от 1.32 срещу 9.50 за Макаби, докато ставката за равенство се оценява на 5.66.

Макаби Хайфа - Фиорентина
Макаби Хайфа - Фиорентина, Роландо Мандрагора и Али Мохамед (Снимка: БТА)

ПАОК Солун – Динамо Загреб, 19:45 часа (0:2 в първата среща)

„Двуглавите орли“ не изиграха най-добрия си двубой в Загреб в първия осминафинал, а българският национал Кирил Десподов влезе в 61-ата минута. На стадион „Максимир“ домакините стигнаха до успеха с два гола на опитния таран Бруно Петкович, който се разписа в 37-ата и в 71-ата минута, и направиха сериозна крачка към класиране на четвъртфинал.

Петкович откри резултата при контраатака, след като получи пас между двамата централни защитници. Той излезе сам срещу вратаря, който обаче отби първия му удар, но при добавката нямаше как да сбърка. Пак грешка на ПАОК стана причина и за второто попадение в 71-ата минута. Отнета топка в половината на домакините се превърна в бърза атака с едно докосване. Дарио Шпикич хитро пусна топката пак през двамата централни бранители, а Петкович беше най-съобразителен и от 6-7 метра вкара.

Динамо Загреб - ПАОК Солун
Динамо Загреб - ПАОК Солун (Снимка: БТА)

Кирил Десподов започна мача от пейката, като треньорът Разван Луческу пусна на върха на атаката Брандон Томас, но го вкара в игра в 61-ата минута, което даде малко свежест. Българинът няколко пъти използва скоростта си, но пасовете не стигаха до него. В 89-ата минута той изпълни много добре ъглов удар, но двама играчи на ПАОК не се разбраха кой да стреля във вратата от 10 метра. Във втората минута на добавеното време Десподов получи и жълт картон заради професионален фаул.

Така за ПАОК предстои тежко предизвикателство на „Тумба“ в четвъртък вечер, като отборът няма да влезе в много добро настроение, след като допусна поражение през уикенда у дома в дербито на Солун с Арис и сдаде първото място в Гърция за сметка на АЕК Атина. Десподов и компания изостават с две точки от столичани.

Динамо Загреб - ПАОК Солун
Динамо Загреб - ПАОК Солун (Снимка: БТА)

Треньорът на „двуглавите орли“ Разван Луческу няма да може да разчита в тази среща на контузените Янис Михайлидис, Хуан Састре и Уилиам Трост-Еконг, докато под въпрос остават Живко Живкович и Мбвана Самата. В състава на Динамо пък също имат кадрови проблеми, като треньорът Сергей Якорович ще трябва да се оправя без хора като Марко Рог и Йосип Дръмич.

Интересното е, че двата отбора вече имат две срещи помежду си в груповата фаза на Лига Европа през 2010-а година, когато ПАОК печели и двете срещи с по 1:0.

Тук ПАОК изглежда по-близо до победата с коефициент от 1.83 срещу 4.33 за Динамо от букмейкъра Palms Bet. Равенството е определено на 3.80.

Астън Вила – Аякс, 22:00 часа (0:0 в първата среща)

Без уговорки това е най-интересният сблъсък на тази фаза на турнира, а първия двубой само доказа колко е важен турнирът за двата тима и очакваме същата голяма борба и в четвъртък вечер.

На стадион „Йохан Кройф Арена“ в Амстердам преди седмица домакините доминираха, но не успяха да оползотворят предимството си. Новият им капитан и бивш такъв на Ливърпул Джордан Хендерсън беше близо до гол от свободен удар, след това мощният нападател Брайън Броби прати топката в малката мрежичка от външната страна, а страховит изстрел на Кенет Тейлър беше избит от вратаря на англичаните Емилиано Мартинес.

Аякс - Астън Вила
Аякс - Астън Вила, Юри Тилеманс и Сиверт Мансверк (Снимка: БТА)

Астън Вила остана с 10 човека в 80-ата минута, когато Езри Конса беше изгонен заради втори жълт картон, но само три минути по-късно паритетът беше възстановен, когато Тристан Гойер от Аякс също си тръгна предсрочно. До края попадение така и не падна, като всичко ще се реши утре вечер в Бирмингам.

След мача мениджърът на Вила – Унай Емери, който е четирикратен победител в Лига Европа със Севиля заяви, че знае как да си свърши работата с класирането другата седмица на свой терен. Предстои да разберем дали е така.

„Виланите” ще търсят изкупление пред собствените си фенове, след като през уикенда загубиха тежко с 0:4 у дома от Тотнъм във Висшата лига. Това беше и директен мач в борбата за Топ 4, където момчетата на Емери имат преднина от само две точки пред „шпорите“, които обаче имат и мач по-малко. Сега испанският специалист ще трябва да повдигне духа на играчите си и да ги подготви за предизвикателството „Аякс“.

След катастрофалното начало на сезона, амстердамският гранд се постабилизира, но отпадна от Лига Европа, където остана трети в групата си зад Олимпик Марсилия и Брайтън. В плейофите на ЛК пък отстраниха норвежкия Бодьо/Глимт. В местното първенство Ередивизи пък е пети и изглежда малко вероятно да стигне до третата позиция, която дава право на квалификации за Шампионската лига, тъй като е на цели 13 точки. Затова и ЛК се очертава като приоритет за нидерландският тим.

Аякс - Астън Вила
Аякс - Астън Вила, Браян Броби и Клеман Лангле (Снимка: БТА)

Емери няма да може да разчита на контузените Емилиано Буендияу Нrколо Дзанило, Бубакар Камара, Тайрон Мингс и Кортни Хаус, докато Джейкъб Рамзи остава под въпрос. Треньорът на Аякс Джон ван’т Шип пък ще трябва да реди състава си без Стивън Бергюс и Тристан Гойер, които са с травми, а в последния момент ще се решава за състоянието Гастон Авила, Стивън Бергвайн и Аморучо ван Аксел Донген.

Астън Вила си изглежда като фаворит в сблъсъка с коефициент за победа от 1.35, докато този за Аякс е 8.50, според букмейкъра Palms Bet. Ново равенство, което ще означава и поне продължения, се оценява на 5.50.

Лил – Щурм Грац, 22:00 часа (3:0 в първата среща)

В Австрия два гола на канадския бързак Джонатан Дейвид осигуриха комфортен аванс на „песовете“ срещу втория в местната Бундеслига. Дейвид откри в 28-ата минута, а в 51-ата покачи аванса. Крайното 3:0 фиксира косоварят Едон Жегрова 20 минути преди края. Домакините от Щурм за цял мач имаха само два точни удара, които не доведоха до попадение в тяхна полза.

Определено Лил влиза отново като фаворит в реванша с комфортен аванс и треньорът Пауло Фонсека ще може да даде почивка на част от своите футболисти за битките в Лига 1, където отборът е четвърти с 42 точки, колкото обаче има и петият Ланс в борбата за участие в Шампионската лига. През уикенда „песовете“ наваксаха два гола изоставане у дома срещу Рен, за да завършат наравно 2:2 и да вземат ценна точка.

Щурм, както стана ясно, изостава с четири точки от лидера в австрийската Бундеслига от РБ Залцбург и изглежда, че евентуалното отпадане от ЛК ще насочи всичките усилия на отбора от Грац в атака на титлата.

Треньорът на Лил Фонсека ще се оправя без контузените Андрей Илич, Игнасио Мирамон, Тиаго Мораиш, Самуел Умтити, Адам Унас и Рафаел Фернандеш.

Букмейкърът Palms Bet залага на сигурното и дава коефициент за победа на „песовете“ от 1.48 срещу 7.00 за Щурм. Ставката за „хикс“ тук е определена на 4.50.

Програма за реваншите от 1/8-финалите в Лига на конференциите:

19:45 часа | Фенербахче – Роял Юнион Сен-Жилоа (3:0)

19:45 часа | Фиорентина – Макаби Хайха (4:3)

19:45 часа | ПАОК Солун – Динамо Загреб (0:2)

19:45 часа | Виктория Пилзен – Сервет (0:0)

22:00 часа | Астън Вила – Аякс (0:0)

22:00 часа | Брюж – Молде (1:2)

22:00 часа | Лил – Щурм Грац (3:0)

22:00 часа | Макаби Тел-Авив – Олимпиакос (4:1)

Забележка: В скобите са резултатите от първите двубои.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.