Inbet Inbet Inbet Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Българско участие и мачове с отбори от Висшата лига предлага ФА Къп в събота

0
Илия Груев-младши
Българският национал Илия Груев-младши с екипа на английския Лийдс Юнайтед (Снимка: Twitter.com/Leeds United)

Петъчната вечер ни донесе някои доста интересни сблъсъци от четвъртия кръг на ФА Къп, но само един от четирите мача излъчи победител. Това е Манчестър Сити, който надви Тотнъм като гост в голямото дерби с 1:0. Останалите три срещи, включително Челси – Астън Вила (0:0), завършиха наравно и отборите ще трябва да преиграват срещите си.

Събота обаче също ще предложи много драма в най-стария турнир в света. Най-големият мач за деня идва още на старата, когато Мейдстоун Юнайтед, най-ниско ранкираният останал отбор в надпреварата, гостува на високо летящия тим от Чемпиъншип Ипсуич Таун.

Ще видим и три мача, които противопоставят отбори от Висшата лига, включително гостуването на Нюкасъл Юнайтед на Фулъм и сблъсъка на Евертън с Лутън Таун.

Ето какво предстои в събота, 27 януари, във ФА Къп!

Ипсуич Таун – Мейстоун Юнайтед, 14:30 часа

Мейдстоун Юнайтед със сигурност е една от изненадите въвФА Къп досега, след като отстрани Стивънидж в третия кръг, за да си осигури пътуване до отбора на Чемпиъншип Ипсуич. Отборът от шестото ниво на английския футбол мечтае да продължи похода си, като вземе скалпа на още голям отбор или поне да стигне до преграване.

Въпреки това, те са изправени пред трудна задача на „Портман Роуд“ този следобед. Киърън Маккена в момента прави чудеса с „трактористите“ след промоцията им в Чемпиъншип този сезон. След равенството като гост на лидера в таблицата Лестър Сити в понеделник, Ипсуич остава втори в класирането пред бивши елитни участници в лицето на Саутхемптън и Лийдс Юнайтед.

Няма да се лъжем, че Ипсуич е фаворит и това го потвърждава букмейкърът Sesame, който дава коефициент за победа на „трактористите“ от 1.11 срещу 19.00 за Мейдстоун. Ставката за равенство, което би означавало преиграване, е оценена на 10.50.

Евертън – Лутън Таун, 17:00 часа

Както Евертън, така и Лутън имаха нужда от преигравания, за да стигнат до четвъртия кръг, като „карамелите“ надвиха друг елитен тим в лицето на Кристъл Палас. След нулево равенство на „Селхърст Парк“, хората на Шон Дайш си осигуриха минимална победа с 1:0 над „орлите“ у дома, благодарение на попадение от пряк свободен удар на Андре Гомешs.

Лутън успя да стигне само до нулево равенство с Болтън Уондърърс в първата си среща от третия кръг, но си осигури преминаване напред, като победи отбора от Лига 1 с 2:1 като гост.

„Шапкарите“ вече пътуваха до „Гудисън Парк“ този сезон, където осигуриха първата си победа във Висшата лига през септември благодарение на голове на Том Локиър и Карлтън Морис.

Въпреки това, Sesame вярва, че Евертън ще излезе краен победител в сблъсъка с коефициент от 1.50 срещу 6.50 за Лутън. За равенство пък числата показват 4.33 коефициент.

Лийдс Юнайтед – Плимут Аргайъл, 17:00 часа

Днешният ден във ФА Къп няма да мине и без българско участие, след като за Лийдс се очаква да играе родният национал Илия Груев-младши. 23-годишният полузащитник стартира трудно периода си на „Еланд Роуд“ след трансфера си от Вердер Бремен през лятото, но от началото на новата година е неизменен титуляр за отбора на Даниел Фарке, който се изказа доста ласкаво за него и го определи като един от най-големите професионалисти, с които е работил. Наистина голямо признание за нашето момче!

Иначе, Лийдс продължава борбата си за директна промоция във Висшата лига, като към момента заема четвъртата позиция в Чемпиъншип и изостава само с две от втория Ипсуич, който обаче има мач по-малко. В предишния кръг на ФА Къп пък йоркшиърци надделяха лесно с 3:0 като гост на Питърборо Юнайтед.

Плимут също се намира във второто ниво на английския футбол е малко под средата на класирането – на 15-о място, с аванс от девет точки пред опасната зона. Тимът си осигури участие в четвъртия кръг на ФА Къп след успех с 3:1 над Сътън Юнайтед у дома преди двайсетина дена.

Според Sesame, Лийдс и Груев-младши ще продължат към 1/8-финалите с коефициент за победа от 1.33, докато този за Плимут е 7.50. За да се стигне до равенство, букмейкърът дава ставка от 5.50.

Лестър Сити – Бирмингам Сити, 17:00 часа

Типичен сблъсък от Чемпиъншип, макар че „лисиците“ свикнахме да ги гледаме във Висшата лига. Те обаче загубиха елитния си статут в края на миналата кампания, но са амбицирани да се завърнат при най-добрите възможно най-бързо. Тимът на Енцо Мареска е първи в класирането с 66 точки, въпреки че няма победа в последните си два мача. В предишния кръг на ФА Къп Лестър отстрани драматично с 3:2 като гост на Милуол.

Ситуацията при Бирмингам е доста по-деликатна, тъй като отборът е едва 20-и и на осем точки пред опасната зона. Тимът направи треньорска рокада в началото на годината, когато Тони Моубрей замени легендата на Манчестър Юнайтед Уейн Рууни, което даде резултат, защото 60-годишният специалист няма поражение в първите си три мача. Един от тези добри резултати беше именно елиминирането на Хъл Сити с 2:1 в предишния кръг на надпреварата.

Фаворитът на Sesame тук изглежда ясен – Лестър и коефициент за победа от 1.50. Ставката за успех на Бирмингам е 6.00, докато равенството е оценено на 4.75.

Шефилд Юнайтед – Брайтън, 17:00 часа

Повече от интересна се очертава да бъде срещата между тези два отбора от Висшата лига. Те вече се срещнаха този сезон, но на „Амекс Стейдиъм“, където победител нямаше и сблъсъкът завърши наравно 1:1.

За Шефилд едва ли ФА Къп е приоритет, но пък може да е възможно за свежа глътка въздух, след като в предишния кръг на турнира разбиха с 4:0 като гост Джилингам. Да, за Крис Уайлдър и компания обаче основната задача си остава оцеляването в елита, където „остриетата“ са последни със само десет точки, на седем от спасителния бряг.

Евробоецът Брайтън удари лека спирачка на представянето си във Висшата лига този сезон заради историческото си участие в Лига Европа, където е на 1/8-финал, но въпреки това остава на седмата позиция. Разликата с петия Тотнъм към момента обаче е осем точки и трудно изглежда, че може да бъде стопена, макар да остават още много двубои. Колкото до ФА Къп, „чайките“ надвиха като гост Стоук Сити с 4:2 в третия кръг.

Според букмейкърската къща Sesame, Брайтън не би трябвало да има особени трудности да отстрани Шефилд и дава коефициент за победа на „чайките“ от 1.62, а този за успех на „остриетата“ е 5.00. За равенство пък операторът е заложил ставка 4.00.

Фулъм – Нюкасъл Юнайтед, 21:00 часа

Определено черешката на тортата на съботната програма във ФА Къп. Нюкасъл се наслади на запомняща се победа в третия кръг на турнира този сезон, побеждавайки големия си съперник Съндърланд с 3:0 в дербито. Мачът беше определян като изключително труден и емоционален, но се оказа само рутинна разходка за „свраките“ на „Стейдиъм ъф Лайт“.

Победата срещу Съндърланд донесе известно успокоение на Еди Хау и неговите играчи, които загубиха осем от последните си десет мача. Въпреки това, освен победата им в третия кръг, единственият друг успех на Нюкасъл в тази серия дойде именно срещу Фулъм във Висшата лига миналия месец.

„Котиждърс“ пък не изиграха много вълнуващ двубой срещу Родъръм Юнайтед, но в крайна сметка взеха своето и го отстраниха с 1:0 в третия кръг, като Боби Де Кордова-Рийд отбеляза единствения гол в мача. Именно след този мач обаче възпитаниците на Марко Силва влязоха в неприятна серия от три поредни мача без успех, в които загубиха от Ливърпул в първия ½-финал за Карабао Къп и от Челси в първенството, преди да дойде равенството 1:1 срещу мърсисайдци в реванша, което ги елиминира от надпреварата. Сега обаче лондончани ще са мотивирани да продължат поне към 1/8-финалите на ФА Къп.

Със сигурност това ще бъде най-равностойният двубой на този етап от надпреварата и затова коефициентите изглеждат доста близки. За победа на Фулъм букмейкърът Sesame дава коефициент от 2.90 срещу малко по-ниския 2.37 за успех на Нюкасъл. Равенството и съответно преиграване е оценено на 3.60.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.