ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Европа пази се: Ботев Пловдив е повече от отбор и идва за теб!

0
Феновете на Ботев отпразнуваха подобаващо трофея
Снимка: БТА

Ботев Пловдив се завърна там, където му е мястото – в Европа. Ботев Пловдив се окичи с трофей и слава. Ботев Пловдив зарадва своите верни и многобройни фенове. А те оцветиха целия град в жълто. Вчера Пловдив бе мрачен и дъждовен, но плачеше от радост. По главната улица тържеството бе свършило преди повече от час, а продължаваха да се стичат реки от щастливи ботевисти. Някои останаха цяла вечер в централните части на най-стария европейски град.

Бащи поведоха децата си за ръка да видят героите. В малчуганите току-що се бе запалил пламък, който никога нямаше да угасне. Щеше да се разрази в пожар. Същинска огнена стихия. Спокойно можем да определим Пловдив като най-футболния град в момента. Той заслужаваше най-много тази купа. Справедливостта възтържествува.

Лудогорец печели титли, но няма кой да им се радва. ЦСКА и Левски за поредна година са раздирани от вътрешни войни и пререкания. Проблемите в Локо Пловдив и Берое също са известни на всички. Именно затова посочих Ботев като най-достоен за трофея в момента. 

Феновете на Ботев отпразнуваха подобаващо трофея
Празничното шествие (Снимка: БТА)

Повече от клуб

Това гласи мотото на Барселона, но перфектно пасва на „канарите“. Феновете не обичат отбора, защото има най-много трофеи и е най-силен. Трудно е да опишеш „жълто-черната“ магия. Този отбор просто диша. В града можеш да видиш символите му навсякъде. Влизаш в магазина да си купиш ябълки – говори се за Ботев. Отиваш за мобилен телефон – продавачът ти се хвали, че вчера Ивелин Попов е бил в офиса. На почти всеки автобус има или шал, или знаменце с клубните цветове. 

Преди мач на Ботев във въздуха се носи усещане за наближаващо голямо събитие. Към стадиона прииждат фенове от всички посоки. Настроението е приповдигнато, независимо в какво състяние се намира отборът. Да не забравяме как започна сезонът. 

Феновете на Ботев отпразнуваха подобаващо трофея
Феновете на Ботев отпразнуваха подобаващо трофея (Снимка: БТА)

Победа на вярата

На всеки мач феновете пяха как Ботев ще прегърне Купата. Познайте какво – прегърна я. Независимо, че игра финал с хегемона Лудогорец, който има пет пъти по-скъп отбор. А преди това неутрализира и победи ЦСКА и в двата мача. Букмейкърите фаворизираха 31-кратния шампион дори при визитата му в Пловдив. А Ботев не допусна гол и продължи към финала с общ резултат 3:0.

Вярата от трибуните се пренесе постепенно и на терена. Тя окрили и старши треньора Душан Керкез, който създаде колектив. Всеки в Ботев помага на човека до себе си. Като на фронта. Защитата е бетон, а напред разсичащите подавания и бързите крила създават нерешим ребус за съперника.

Феновете на Ботев отпразнуваха подобаващо трофея
Фонтанът бе оцветен в жълто (Снимка: БТА)

Лига Европа да се готви

След година отсъствие „жълто-черните“ са готови отново да атакуват Стария континент. Последното им участие беше през сезон 2022/23, когато жребият отреди трудния кипърски АПОЕЛ. Проектът на Антон Зингаревич все още бе в зародиш и българският представител отпадна във втория квалификационен кръг на Лигата на конференциите.

Последната спечелена Купа на България през 2017 година обаче доведе до два елиминирани съперника от „канарите“. Албанският Партизани и Бейтар Йерусалим от Израел сведоха глави пред ботевистите, а португалският Маритимо се оказа твърде голямо предизвикателство.

Сега дори и при отпадане от Лига Европа Ботев Пловдив ще продължи в Лига на конференциите. Това гарантира минимум четири евро мача, но бъдете сигурни – те ще са повече.

Ботев Пловдив
Ботев Пловдив (Снимка: БТА)

Проектът на Ботев впечатлява

Едва ли някой може да отрече, че отборът има най-модерния стадион в България към момента. Още малко остава той да бъде завършен на 100%. Дори и сега обаче вдъхва сериозен респект. Съоражението придава европейски заряд на мачовете. Особено при пълни трибуни.

Като прибавим в уравнението верните и многобройни фенове, стабилните финансово собственици, качествените футболисти и добър треньор – то Ботев има всичко. Проектът е дългосрочен и се развива по вода. 

Да, преодоля някои подводни камъни, но те го направиха по-силен. Най-хубавото предстои.

Ботев Пловдив
Ботев Пловдив (Снимка: БТА)
Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Красиан Митев
Красиан МитевКрасиан Митев е български спортен журналист и анализатор. Работил е за редица спортни медии, сред които Топспорт, Боец, Sportnamasa и още други. Красиан има роля в проверката и верификацията на казината и букмейкърите в сайта Nostrabet.
Коментирай

Няма коментари.