ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Ето този Ливърпул чакахме

0
Ливърпул
Снимка: БТА

Ливърпул спечели 293-ото издание на Мърсисайдсокто дерби по възможно най-категоричния начин във възможно най-посредствения сезон от доста време насам. Шесткратните европейски шампиони спечелиха домакиството си на Евертън с 2:0 и постигнаха първа шампионатна победа през 2023-та. Самият факт, че това се случва в средата на февруари говори колко слабо беше представянето на „червените“ до този момент.

Възпитаниците на Юрген Клоп постигнаха 9-та си победа в Премиърлийг, като 7 от тези успеха са дошли на „Анфийлд“. Разликата в представянето у дома и далеч е разковничето, което кара феновете на Ливърпул да се чешат там, където не ги сърби вече половин година.

В понеделник Ливърпул изигра третия си най-силен мач от началото на сезона във всички турнири. Победите над Борнемут във Висшата лига и над Рейнджърс в Шампионската лига демонстрираха колко опасно животно разхожда Юрген Клоп, но два пъти за повече от половин сезон е меко казано несериозно за потенциала и таланта. Срещу „черешките“ Ливърпул вкара 9 гола, а на „Айброкс“ бяха отбелязани 7 гола във вратата на „мечетата“.

Вчера головата успеваемост на „мърсисайдци“ бе далеч по-ниска, но това, което бе много по-важно е играта и себераздаването, което показаха играчите в червено. Игра, която напомни за представянето на отбора в последните години. Двама изключително дейни бека в лицата на Трент Александър-Арнолд и Анди Робъртсън, които не спряха да захранват нападението и халфовете с опасни центрирания.

Отсъствието на Върджил ван Дайк този път не се усети и за разлика от предишни мачове, Джо Гомес и Жоел Матип показаха сработеност и комуикация, която отбора отчаяно търси вече няколко сезона. Нидерландският защитник си остава стълб номер 1 в отбраната на „червените“, но колегите му трябва да могат да го покриват, когато той не е на линия.

Халфовата линия заслужава най-много аплодисменти и поздравления. Капитанът Хендерсън, Фабиньо и младата надежда Стефан Байчетич тотално надиграха централната тройка на „карамелите“, която по-често беше петица, защото Дуайт Макнийл и Алекс Уайоби действаха по-често като разиграващи и дефанзивни халфове, отколкото като атакуващи полузащитници.

Високата преса, която ливърпулци бяха позабравили да виждат през този сезон, вчера също работеше безотказно, но вината за това пада в нападението. Салах, Гакпо и Нунес действаха стиковано, бързо и ефикасно, а първият гол във вратата на Джордан Пикфорд бе произведение на изкуството. Поезия в действие, както казват англичаните.

Да, не трябва да подценяваме и фактора късмет. Ливърпул поведе секунди след като играчите на Шон Дайч уцелиха греда. През този сезон „червените“ свикнаха да получват по много попадение и доста често пъти те инкасират първото попадение. Не и вчера. Домакините не пилееха лекомислено положенията си и вкараха 1/3 от ударите си във вратата на английския национал.

Черешката на тортата дойде в заключителните минути, когато в игра се появиха Диого Жота и Роберто Фирмино. Две фигури, които могат да изпълняват две и повече функции в нападение и чийто опит със сигурност ще бъде изпозлван в предстоящите срещи с Реал Мадрид в Шампионската лига. Португалецът и бразилецът не са в оптимална форма и ще им трябва време, но самият факт, че са на разположение кара облаците над Юрген Клоп да се разпокъсат бавно, но сигурно.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Лъчезар Тодоров
Лъчезар ТодоровЛъчезар е работил в няколко спортни медии, където е отразявал най-различни спортни събития от родния и чуждестранния спорт.
Коментирай

Няма коментари.