ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Времето изтича: Арсенал и Манчестър Сити трябва да бъдат безгрешни

0
Букайо Сака и Деклан Райс
Тотнъм Хотспър - Арсенал, Букайо Сака и Деклан Райс (Снимка: БТА)

Краят на сезон 2023/2024 в английската Висшата лига наближава бързо и всички погледи остават приковани към ожесточената битка за титлата между лидера Арсенал и шампиона Манчестър Сити.

Ливърпул отпадна от борбата за върха, но този кръг те ще участват, може би, в най-интересния мач тази седмица, когато Тотнъм Хотспър гостува на „Анфийлд“ в неделя. Междувременно „артилеристите“ и „гражданите“ играят ден по-рано, когато посрещат съответно Борнемут и Уулвърхемптън Уондърърс.

36-ият кръг стартира още в петък вечер, когато новакът Лутън Таун пропусна добра възможност да се измъкне от зоната на изпадащите, след като взе само точка от домакинството си на Евертън. Двубоят на „Кенилуърт Роуд“ завърши при равенство 1:1, след което „шапкарите“ остават в опасната зона, макар и с равен брой точки със 17-ия Нотингам Форест.

„Карамелите“ вече си осигуриха оставане във Висшата лига и не играят за нищо, но поведоха в резултата в 24-та минута, когато Доминик Калвърт-Люин реализира дузпа. Домакините отговориха бързо и изравниха в 31-та минута чрез Елайджа Адебайо. До края обаче Лутън и така и не намери начин да отбележи втори гол.

По този начин ситуацията на дебютантите в елита остава тежка, тъй като те са с мач повече и значително по-лоша голова разлика от Нотингам Форест. В последните си два мача Лутън гостува на Уест Хем Юнайтед и посреща Фулъм.

Какво ни очаква в останалите мачове през уикенда, нека да разберем заедно!

Арсенал – Борнемут, 14:30 часа

Лидерът във Висшата лига – Арсенал, се завръща в игра за ранния съботен двубой, като посреща намиращия се във форма Борнемут на своя „Емиратс“.

„Артилеристите“ преодоляха със завидна лекота обичайно тежкия за тях месец април, като записаха три последователни победи, за да останат твърдо е в надпреварата за титлата. Въпреки това, безпрецедентната четвърта титла все още е в ръцете на Манчестър Сити, след като те изостават с точка от лондончани, но са и с мач по-малко. Сега тя би станала четири точки, ако „топчиите“ спечелят, поне, докато „гражданите“ приемат Уулвърхемптън малко по-късно в събота вечер.

Мачът с Борнемут, обаче, може да се окаже нещо доста повече от само от „разходка в парка“. Андони Ираола прави чудесни неща начело на „черешките“, които са един от атрактивните отбори през този сезон и в момента се намират на десетата позиция, в серия от две поредни победи и на пет точки от седмия Нюкасъл Юнайтед в стремежа си да стигнат до европейските клубни турнири.

Микел Артета се очаква да не прави промени по състава, в сравнение с победа в дербито над Тотнъм Хотспър с 3:2 преди седмица. Единствената въпросителна остава около Юриен Тимбър, който дори може да попадне в групата за двубоя за първи път, откакто получи тжката си контузия още в първия мач от сезона през август. Нидерландският защитник, обаче, със сигурност няма да стартира в събота.

В тима на гостите съществуват опасения, че Антоан Семеньо може да отсъства дълго време, след като беше заснет с патерици след победата над Брайтън миналата седмица. Райън Кристи трябва да замени крило в стартовите 11 на Ираола. Борнемут също ще бъде без наказания Милош Керкез, както и Крис Мефам, Ромен Февр, Маркъс Таверние, Луис Синистера и Райън Фредерикс. Състоянието на Тайлър Адамс, Филип Билинг и Иля Забарни пък ще бъде проверено преди двубоя.

Драматичната победа на Арсенал в дербито Тотнъм убеди мнозина, че „артилеристите“ са предопределени да спечелят титлата през този сезон. Макар, все още, да не зависи всичко от тях, лондончани могат да окажат малко повече натиск върху съперниците си от Манчестър Сити. Трудно можем да си представим, че „топчиите“ могат да паднат от Борнемут, мака и в добра форма. Статистиката не и на страната на „черешките“, които имат само една победа срещу един от така наречената „Голяма шестица“ през сезона. Техният прецизен натиск ще подложи на изпитание домакините без съмнение, но Арсенал е създаден да се справя с такива заплахи и едва ли ще загуби точки в някоя от оставащите си срещи.

Без да е изненада за мнозина, букмейкърът Betano гласува доверие на Арсенал за победата с коефициент от 1.23 срещу 14.50 за Борнемут. Ставката за равенство е оценена на 6.00. Попаденията следват навсякъде „артилеристите“ този сезон, така че над 2.5 гола с коефициент от 1.39 е отличен вариант за залог.

Шефилд Юнайтед – Нотингам Форест, 17:00 часа

Изпадането на Шефилд Юнайтед в Чемпиъншип беше потвърдено след загубата от Нюкасъл миналата седмица. „Остриетата“, обаче, имат възможността да навредят на битката на Нотингам Форест да запази елитния си статут, но със само три победи в Лигата през целия сезон е трудно да се доверим на отбора на Крис Уайлдър.

Нотингам е д равен брой точки с първия под чертата Лутън, а има и само две преднина пред предпоследния Бърнли, така че победата на „Брамал Лейн“ е повече от задължителна за тима на Нуно Еспирито Санто. Формата на отбора му, обаче, може да се окаже проблем, защото е в серия от четири поредни двубоя без успех.

Аут за Шефилд остават редица контузени играчи – Крис Башъм, Джордж Балдок, Том Дейвис, Даниъл Джебисън, Джон Игън, Макс Льов, Оливър МакБърн, Джеймс Макатий, Рийс Норингтън-Дейвис и Раян Брюстър.

В състава на Нотингам проблемите са свързани с отсъствията на Тайво Авоний и Неко Уилямс, докато Уили Боли, Николас Домингес и Муриьо остават под въпрос.

Тук букмейкърът Betano е определил коефициентът за победа на Шефилд да е 4.75, докато този за Нотингам – 1.65. „Хиксът“ е определен на 4.20.

Бърнли – Нюкасъл Юнайтед, 17:00 часа

Пет точки от три мача означаваха, че надеждите на Бърнли за оцеляване все още не са приключили, но пропускливата защита и намиращият се във форма Александър Исак може да доведат до това Нюкасъл да напусне „Търф Мор“ с удобна победа. Въпреки това, отборът на Венсан Компани ще се бори, докато все още има шанс и остава много близо до спасението, което е само на две точки.

Нюкасъл пък има само едно поражение от края на месец март и отново гледа смело към Европа, като в момента заема седмата позиция и само с точка по-малко от шестия Манчестър Юнайтед. Тимът на Еди Хау, обаче, трябва да се оглежда нервно и зад себе си, където Челси изостава едва с два пункта, а Уест Хем с четири.

За Бърнли тази среща ще пропуснат Амин Ал Далих, Джордан Байер, Аарън Рамзи и Нейтън Редмънд, които са с травми, докато Лука Колеошо е под въпрос.

Нюкасъл нямаха късмет с контузиите през целия сезон, което им попречи да покажат отново всичките си възможности. За съботния двубой твърдо в лазарета остават Свен Ботман, Джамал Ласелс, Люис Майли, Мат Таргет, Джоузеф Уилок и Фабиан Шер, докато Сандро Тонали си е дългосрочно наказан. Добрите новини могат да бъдат свързани с евентуалното завръщане на Мигел Алмирон, Жоелинтон, вратаря Ник Поуп и Киърън Трипиър.

Нюкасъл получава леко предимство от букмейкъра Betano за победата с коефициент от 2.05 срещу 3.20 за Бърнли. За да няма победител, трябва да бъде изпълнена ставката за равенство от 3.95.

Брентфорд – Фулъм, 17:00 часа

Събота следобед ще ни предложи и едно от многото лондонски дерби, когато Брентфорд посреща Фулъм . „Пчеличките“ вече си осигуриха оцеляването, но ще се стремят да се изкачат по-нагоре от настоящата 16-а позиция, която заемат, след като бяха победени в последния кръг от Евертън.

Тимът на Томас Франк може да се опита да отмъкне три точки от „котиджърс“, които до голяма степен изпитваха доста затруднения в мачовете си далеч от дома през кампанията. Показателно е, че Фулъм е 17-и в класирането в по спечелени точки като гост. „Котиджърс“ са 13-и с 43 точки и вече доиграват сезона, но ще се опитат да го завършат подобаващо.

За домакините днешната среща ще пропуснат контузените Джош Дасилва, Бен Мий, Рико Хенри и Аарън Хики, докато Марко Силва ще може да разчита на оптимален състав за дербито. Единствено Харисън Рийд имаше проблеми през седмицата, но се очаква да бъде на линия за сблъсъка.

Домакините от Брентфорд получават коефициент за победа от 2.05, докато този за Фулъм е 3.35, според букмейкъра Betano. Ставката за „хикс“ тук е 3.80.

Манчестър Сити – Уулвърхемптън Уондърърс, 19:30 часа

Настоящият шампион Манчестър Сити може да има пасив от четири точки, които да навакса в надпреварата за титлата във Висшата лига, преди да започне мача срещу Уулвърхемптън в събота вечерта. „Гражданите“ отново ще бъдат в действие след съперника сиа Арсенал този уикенд, като „артилеристите“ се изправят срещу Борнемут в ранния съботен мач.

Отборът на Хосеп Гуардиола, който преследва безпрецедентна четвърта поредна титла в Лигата, в момента изостава с точка от „артилеристите“, след като е изиграл мач по-малко. „Небесно-сините“ отговориха на победата на Арсенал в дербито на Северен Лондон, като на свой ред ростигнаха успех с 2:0 над Нотингам Форест миналата семица.

Едно от трите поражения на Ман Сити в първенството, обаче, беше именно срещу днешния си съперник, след като Уулвс спечелиха с 2:1 на „Молиню“ през септември. Мениджърът на „вълците“ Гари О’Нийл беше обсипван с похвали за работата си, която е свършил през първата година в Уулвс, въпреки че сезонът в последно време е в застой. Отборът е се върна на победния път преди седмица срещу Лутън и спря неприятната серия от шест поредни мача без успех, като заема 11-ото място с 46 точки.

И в двата отбора има известни кадрови проблеми, като Гуардиола не беше прекалено голям оптимист за състоянието на вратаря Едерсон, след като той беше принудително заменен срещу Нотингам Форест миналия уикенд. Бразилецът почти сигурно няма да играе този уикенд, така че Щефан Ортега ще започне между гредите. Рубен Диас страда от вирус и може също да пропусне двубоя, като и Фил Фодън беше болен през седмицата, така че остава под въпрос. Очаква се, обаче Ерлинг Халанд да се завърне в стартовия състав, а единствената дилема пред испанския мениджър ще бъде на кого да заложи по левия фланг – на Джак Грийлиш или Жереми Доку.

Крейг Доусън се представи на висота в защита в първия мач срещу Сити, но няма да бъде на разположение в събота поради контузия в слабините. Очаква се Нелсън Семедо да го замени в отбрана. „Вълците“ също ще бъдат без звездата си Педро Нето, който все пак може да се завърне в игра преди края на сезона. Жан-Рикнер Белгард е съмнение с проблем с глезена, докато Раян Аит-Нури също е под въпрос заради контузия в коляното. Твърдо аут остават още Ноа Лемина, Сантяго Буено и Лиън Чиуоме.

През годините Уулвс е създавал не веднъж или два пъти проблеми на Ман Сити, но отсъствието на ключови футболисти като Нето, който беше ключът към победата им на „Молиню“, ще бъде тежък удар. В резултат на това гостите няма да могат да контраатакуват със същата скорост и рискуват да бъдат притиснати да се защитават през целия двубой. Вероятната победа на Арсенал може да добави допълнителна мотивация в играта на „гражданите“, а колкото и упорити да са „вълците“, едва ли ще могат да устоят на силата на шампионите.

Съвсем нормално, букмейкърът Betano дава цялото предимство на Манчестър Сити с коефициент за победа от 1.11 срещу 26.00 за Уулвс. Евентуално равенство е оценено на 8.75. И тук попадения ще има, така че ставката за над 2.5 гола от 1.31 спокойно може да се играе.

Програма за мачовете от 36-ия кръг в английската Висша лига:

Петък, 3 май:

Лутън Таун – Евертън 1:1

Събота, 4 май:

14:30 часа | Арсенал – Борнемут

17:00 часа | Шефилд Юнайтед – Нотингам Форест

17:00 часа | Бърнли – Нюкасъл Юнайтед

17:00 часа | Брентфорд – Фулъм

19:30 часа | Манчестър Сити – Уулвърхемптън Уондърърс

Неделя, 5 май:

16:00 часа | Челси – Уест Хем Юнайтед

16:00 часа | Брайтън & Хоув Албиън – Астън Вила

18:30 часа | Ливърпул – Тотнъм Хотспър

Понеделник, 6 май:

22:00 часа | Кристъл Палас – Манчестър Юнайтед

Очаквайте в неделя сутрин превю и на останалите четири двубоя от кръга във Висшата лига!

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.