ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Душан Керкез е изправен пред труден избор

0
Ботев Пловдив
Снимка: БТА

Отборът на Ботев Пловдив започна лятна подготовка за новия сезон, в който към „канарчетата“ ще има големи очаквания, след като вдигнаха високо летвата със спечелената Купа на България.

През изминалата кампания Душан Керкез успя да надгради и затова сега се очаква първо „жълто-черните“ да се представят достойно в Европа, а след това да щурмуват първата четворка в групата на майсторите.

На този етап е хубаво, че Ботев запази най-силните си и конвертируеми играчи, което ще осигури допълнително спокойствие по време на тежките тренировки, с които тимът трябва да се подготви по възможно най-добрия начин за следващото първенство.

Разбира се, по традиция има и напуснали, което е в рамките на нормалното във всеки един трансферен прозорец. Важно е обаче да се отбележи, че тези, които си тръгнаха, могат да бъдат заместени успешно с изпълнители от настоящия състав, така че липсата им да не усети.

Ивелин Попов
Ивелин Попов (Снимка: Фейсбук, ПФК Ботев Пловдив)

Хидайет Ханкич например е безспорна класа, но Керкез все пак разполага разполага със солидни други двама вратари в лицето на Матвей Игонен и Даниел Кайзер, който бе герой за Ботев във финала за Суперкупата преди седем години.

Мохамед Брахими и Дилан Мертенс също имат огромна заслуга за Купата, но те не бяха твърди титуляри и на техните постове наставникът има необходимото качество и вътрешна конкуренция.

Що се отнася до Николай Минков, той изигра силен пролетен полусезон и бе първи избор за десен бек, и след всичко това логично получи предложение за нов договор. Сега варненецът ще решава дали да преподпише и да остане при „канарчетата“, или да потърси ново предизвикателство в кариерата си. Той обаче не е незаменим, след като в отбора е универсалния Джеймс Ето’о, а и още един-двама, сред които и Укаки, биха се справили отдясно в отбрана, ако се налага.

Като цяло, се очаква Ботев да се подсили с нови попълнения във всички линии, за да продължи да надгражда, а според Керкез приоритет е привличането на крило и нападател.

Душан Керкез
Душан Керкез (Снимка: Фейсбук, ПФК Ботев Пловдив)

Към днешна дата обаче босненският специалист е изправен пред труден избор и за трима перспективни футболисти, които се завърнаха на стадион „Христо Ботев“, след като наемите им изтекоха.

Това са Димитър Тонев, който игра за Крумовград, халфът Красиан Колев, изкарал кратък период в Хебър Пазарджик и централният защитник Мартин Христов, който риташе за Ботев Враца.

От тях най-силно се представи Тонев, който изигра най-силния си сезон в професионалния футбол и помогна на новака да запише уникална серия от поредни мачове без загуба и да завърши в първата шестица при дебюта си в елита.

Въпреки това, на 22-годишния Тонев ще му бъде изключително трудно да се наложи в родния си Ботев при наличието на жадните за изява, мощни и със страхотна скоростна техника нигерийци Уме Емануел, Самуел Акере и Ехие Укаки.

Така че, дори Керкез да иска да задържи Тонев, няма как да му гарантира, че ще играе редовно, което е най-важно за един млад футболист с качества. Митко обаче със сигурност ще получи шанс в летните контроли да убеди треньора, че може да му бъде полезен и някъде през юли най-вероятно ще стане ясно дали нападателят ще се бори за титулярно място в официалните мачове или ще премине в друг тим.

Ботев Пловдив Димитър Тонев
Димитър Тонев (Снимка: Официален сайт на Ботев Пловдив)

По подобен начин стоят нещата и с Мартин Христов. Впечатляващият с физиката си бранител не бе често на терена с екипа на врачани, но когато получаваше треньорското доверие, го оправдаваше. Както стана и в баража за оцеляване, спечелен от тима на Враца след изпълнение на дузпи.

Мартин дава и опция за опорен халф, но най-сигурен се чувства в центъра на защитата, където обаче при „жълто-черните“ Йонас Тамм и Антоан Конте изглеждат непоклатими, а Атанас Чернев е тяхна добра алтернатива. При това положение плановете на Мартин едва ли ще бъдат свързани с „Колежа“.

В деликатна ситуация се намира и Красиан Колев, който дори не изкара докрай преотстъпването си през пролетата при пазарджиклии и още преди края на полусезона Любо Пенев се отказа от услугите му.

След напускането обаче на Мертенс и решението на Лъчезар Балтанов да спре с футбола, Колев на този етап ще тренира с Ботев, докато не бъдат привлечени един или двама разиграващи полузащитници.

Неговата съдба ще стане ясна по-късно през подготовката, като няма да е изненада, ако се стигне и до раздяла.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Георги Колев
Георги КолевГеорги Колев е роден в Плевен. Завършил е СУ „Климент Охридски“ София. Работил е повече от 20 години като кореспондент на водещи спортни ежедневници у нас, като е отразявал новини от спортния и футболния живот на България.
Коментирай

Няма коментари.