Inbet Inbet Inbet Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Манчестър Сити и Ливърпул в действие – „гражданите“ искат да свалят мърсисайдци от върха

0
Фил Фодън
Футболистът на Манчестър Сити Фил Фодън празнува след хеттрика си за победата с 3:1 като гост на Брентфорд (Снимка: БТА)

Поредната доза страхотен футбол се завръща с 24-ия кръг на английската Висша лига. Предстоят да се изиграят нова порция от десет страхотни мача, които ще бъдат разпределени в три дни.

В събота, 10 февруари, ще видим седем непредсказуеми двубоя. На голямата сцена ще излязат актуалният шампион Манчестър Сити, моментният лидер Ливърпул, Тотнъм, Брайтън и Нюкасъл.

Миналата седмица станахме свидетели на най-резултатния кръг в историята на Висшата лига, когато бяха отбелязани 45 попадения и сега предстои да видим дали елитните отбори в Англия ще успят да счупят новия рекорд още до края на настоящата кампания.

Манчестър Сити – Евертън, 14:30 часа

След като затвори миналия 23-ия кръг с победа с 3:1 над Брентфорд, сега Манчестър Сити открива новото завъртане във Висшата лига с домакинство на Евертън в ранния съботен следобед.

„Гражданите“ изоставаха в резултата в Лондон в понеделник вечер срещу съперник, които ги победи два пъти през миналия сезон, но хеттрик на Фил Фодън гарантира, че гостите ще си тръгнат с трите точки, поставяйки ги в силна позиция в битката за титлата. Отборът на Хосеп Гуардиола все още е непобеден от Коледа и спечели последните си девет мача във всички турнири. Тимът е на две точки от лидера Ливърпул, с мач по-малко, и при успех днес може да излезе начело, поне за няколко часа.

Междувременно Евертън спешно трябва да започне да печели точки, за да намали страховете си от изпадане. Впечатляващата серия на Лутън Таун прати отбора на Шон Дайш обратно в опасната зона на 18-ото място, като „карамелите“ нямат победа в последните си три мача във всички турнири (серия, която включва поражение във ФА Къп именно от „шапкарите“. Мърсисайдци измъкнаха драматична точка миналата събота срещу Тотнъм, а за последно са печелили във Висшата лига в средата на декември.

Сити е един от малкото отбори, които в момента не са обезпокоени от контузии. Мануел Аканджи се върна на резервната скамейка в понеделник вечер, а Джон Стоунс също беше неизползвана резерва. И двамата ще се борят за титулярното място този уикенд. Гуардиола вероятно ще направи някои промени и се очаква да пусне от първата минута Джак Грийлиш и Матеус Нунеш срещу „карамелите“.

Гостите обаче имат кадрови проблеми, особено в средата на терена. Аут ще бъдат Анде Гомеш, Амаду Онана, Арнаут Данжума и Деле Али, но има шанс Абдулай Дукуре да бъде на разположение. Нейтън Патерсън пък се очаква да замени Бен Годфри в защитната четворка на Евертън.

Фодън вдъхнови Сити за победа с 3:1 над Евертън на „Гудисън Парк“ през декември, като се вижда хармонията в играта между него, Кевин Де Бройне и Ерлинг Халанд. Последният показа, че ще му е нужно малко време, за да върне позната си форма след контузията си, но днешният двубой изглежда като перфектната възможност да се върне към головете.

Едва ли Евертън наистина ще изпадне, предивд нужната класа и опит в състава си, но трябва да започнат да събират точки и все пак е малко вероятно да вземат нещо от шампионите. Въпреки че има аспекти на отбора на Дайш, които биха могли да създадат проблеми на домакините, трудно е да се заложи срещу Сити предвид страхотната им форма. Евертън няма победа в последните си 14 мача срещу „гражданите“ и въпросът е дали тази ужасна серия ще продължи или ще бъде спряна?

Манчестър Сити влиза като абсолютен фаворит в двубоя, според букмейкъра Winbet, с коефициент за победа от 1.21, докато този за Евертън е 13.00. Ставката за равенство е определена на 7.25. Тук попаденията едва ли ще липсват, така че опцията за над 2.5 гола с коефициент от 1.44 изглежда като отлична опция.

Ливърпул – Бърнли, 17:00 часа

Ливърпул се опитва да загърби поражението си от вицешампиона Арсенал, когато посрещне Бърнли на Анфийлд тази събота във Висшата лига. Загубата с 1:3 от „Емиратс“ намали преднината на „червените“ до само две точки на върха, като гостуването на Бърнли може би е идеалната възможност за отбора на Юрген Клоп да се върне към победите. По-рано през кампанията, на „Боксинг Дей“, Ливърпул спечели с 2:0 на „Търф Мор“ след голове на Дарвин Нунес и Диого Жота.

Отборът на Венсан Компани продължава да се намира в зоната на изпадащите, но успя да измъкне равенство 2:2 срещу Фулъм миналия кръг. Привличането под наем през януари на Дейвид Датро Фофана си оказа добър ход за „виненочервените“, след като той отбеляза гол едва във втория си мач за отбора, с което донесе точката срещу „котиджърс“, но пътуването до „Анфийлд“ ще бъде много по-тежка задача. Бърнли няма победа във Висшата лига от 23 декември, като запази „суха“ мрежа само в един от последните си десет мача в всички турнири.

Клоп има редица контузени и отсъстващи играчи, с които трябва да се бори преди сблъсъка, като най-значимият е Мохамед Салах. Крилото все още не е готов за игра, след като се контузи на Купата на африканските нации с Египет. Доминик Собошлай пропусна мача с Арсенал заради рецидив на контузията си, а Клоп потвърди, че унгарецът е започнал бегови упражнения, но няма да успее да се възстанови за Бърнли. Ибрахима Конате ще изтърпи наказанието си от един мач, след като получи червен картон срещу Арсенал, докато Конър Брадли все още е със семейството си, след като баща му почина наскоро.

Стефан Байчетич, Бен Доак, Жоел Матип и Константинос Цимикас са дългосрочно аут, но Уатаро Ендо се завърна от Купата на Азия. Още една лоша новина е поредната контузия на Тиаго Алкантара, който се завърна след девет месеца отсъствие срещу Арсенал. Клоп обаче потвърди, че травмата му не е сериозна, но все пак няма да го видим в мача с Бърнли. Джо Гомес е болен, докато Дарвин Нунес, Андрю Робъртсън и Трент Александър-Арнолд не се знае дали ще са на 100 процента и ще се реши в последния момент дали ще бъдат титуляри.

За разлика от Клоп, Компани няма твърде много притеснения около състава преди пътуването до Мърсисайд, но все остава за томи мач без Лука Колеошо, който все още се възстановява след операцията в коляното през декември, като е напълно възможно да не го видим повече в игра до края на сезона. Крилото Нейтън Редмънд също по всяка вероятност е аут до края на кампанията заради операция в бедрото, но пък Чарли Тейлър и Джордан Бейер има шанс да попаднат в групата.

Почти сигурно Фофана ще стартира от първата минута след гола му на „Крейвън Котидж“, а титуляри най-вероятно ще бъдат още Лоренц Асиньон и Максим Естев.

Независимо от поражението в северен Лондон преди седмица, Ливърпул трябва да се върне към победите на „Анфийлд“ срещу Бърнли. „Червените“ спечелиха последните си пет срещи срещу този съперник и то без да допуснат попадение във вратата си. „Червените“ нямат нито една загуба у дома този сезон във всички турнири и тома едва ли ще се промени и в събота.

Букмейкърът Winbet дава гласа си за успех на Ливърпул с коефициент от 1.18 срещу 15.00 за Бърнли, докато равенството е оценено на 8.25. И тук попаденията няма да са мираж, така че коефициентът от 1.33 за над 2.5 гола си заслужава.

Тотнъм Хотспър – Брайтън & Хоув Албиън, 17:00 часа

Тотнъм ще иска да вземе реванш за загубата с 2:4 по-рано на сезона на „Амекс Стейдиъм“. Измъчваните от контузии „чайки“ тогава надвиха уморените „шпори“ на южния бряг точно след Коледа.

Отборът на Анге Постекоглу обаче се подсили през зимата със защитника Раду Драгушин и нападателя Тимо Вернер, а в същото време повечето от контузените и липсващи играчи се завърнаха в състава. В последния кръг обаче Евертън, съвсем заслужено, взе точка от лондончани след късния изравнителен гол на Джарад Брантвайт. Все пак „шпорите“ са на доста добра позиция в таблицата на Висшата лига – те заемат петото място, само с две точки зад четвъртия Астън Вила и девет пред днешния съперник. Брайтън постигна така необходимата победа през уикенда, надделявайки с 4:1 над Кристъл Палас у дома, като това бе първият им успех в първенството за 2024-а година.

Домакините получиха отлични новини през седмицата, след като Южна Корея на Хюн-Мин Сон и Мали на Ив Бисума отпаднаха съответно от Купата на Азия и Купата на африканските нации, като се очаква и двамата да бъдат включени в състава за съботния мач. Извън строя обаче остават Райън Сесеньон, Алфи Уайтман и Манор Соломон, докато има шанс Джовани Ло Селсо да попадне в групата за двубоя, след като лекуваше контузия на подколянното сухожилие.

Саймън Адингра остава извън игра за Брайтън след достигането на Кот д’Ивоар до финала на КАН. Каору Митома обаче се завърна на южния бряг след отпадането на Япония, но крилото продължава да лекува контузия в глезена, която може да го извади от игра този уикенд. Соли Марч също е под въпрос, докато Хулио Енсисо е все по-близо до завръщането си след продължителна контузия на коляното. Жоел Велтман също ще пропусне двубоя заради проблем с коляното. В лазарета са още ветеранът Джеймс Милнър и голмайсторът на отбора Жоао Педро.

И двата тима могат да се похвалят с качествена офанзивна мощ, но завръщането на Сон обръща развоя на събитията в полза на Тотнъм. На това мнение и е букмейкърът Winbet, който дава коефициент за победа на „шпорите“ от 1.81, докато този за Брайтън е 4.15. Равенството бива оценено на 4.50. Очаква се резултатен двубой в Лондон, така че ставката от 1.42 за гол/гол е доста привлекателна.

Уулвърхемптън Уондърърс – Брентфорд, 17:00 часа

Битката на Брентфорд да се отдалечи от зоната продължава да бъде трудна задача, след като „пчеличките“ бяха победени с 1:3 у дома от шампиона Манчестър Сити в понеделник. Отборът на Томас Франк остава на 15-ата позиция и е само с три точки пред 18-ия Евертън, а сега пътува на стабилния Уулвърхемптън.

„Вълците“ са готови за нова победа, след като разбиха Челси с 4:2 насред „Стамфорд Бридж“ исега мачът с Брентфорд е чудесна възможност да надградят и да вземат още три точки. Отборът на Гари О’Нийл впечатлява и доказателство за това е мястото в Топ 10, което Уулвс ще иска да запазят и след този кръг.

Успехът за Уулвърхемптън е оценен на 2.14 от букмейкъра Winbet, а ставката за Брентфорд е 3.40. Равенството пък е с коефициент 3.65.

Фулъм – Борнемут, 17:00 часа

Победите за Фулъм и Борнемут останаха мираж и има опасения, че и двата отбора са попаднали в криза. Едва ли нито „котиджърс“, нито „черешките“ ще бъдат въвлечени в битка за оцеляване, но рискът лошите резултати да продължат е наяве.

„Черешките“ имат мач по-малко от Котиджърс, но ще изостанат от тях, ако претърпят поражение в събота следобед. Това може да не е мач, който да привлече особено много внимание през деня, но победителят тук, ако има такъв, най-накрая ще има върху какво да награди до края на сезона.

Последният успех за лондончани във Висшата лига датира от последния ден на миналата година, докато Борнемут не е усещал вкуса на успеха от „Боксинг Дей“. Фулъм е 13-и с 26 точки, докато „черешките“ са позиция по-нагоре и с точка повече.

Коефициентите за победа тук остават близки, като този за Фулъм е 2.43 срещу 2.85 за Борнемут, според букмейкъра Winbet. Той оценява равенството на 3.60.

Лутън Таун – Шефилд Юнайтед, 17:00 часа

Може да изглежда драматично, като се има предвид, че е едва февруари, но загуба за Шефилд Юнайтед тук може да сложи край на техните реалистични надежди за оцеляване. „Остриетата“ трябва да започнат да побеждават, ако искат да запазят някакви шансове за спасение. Разликата в точките вече е значителна, като възпитаниците на Крис Уайлдър изостават на десет от спасителния бряг, където се намира именно днешният им съперник.

Лутън е 17-и с 20 точки, докато Шефилд Юнайтед е на дъното с десет. Ако успеят да спечелят тук и да намалят тази разлика до седем точки, ще бъде свеж полъх за отбора, но дефицит от 13 вече наистина ще бъде невероятно труден за преодоляване.

„Шапкарите“ пък са в чудесна форма и нямат загуба в нито един турнир през 2024-а година, а наскоро разбиха Брайтън с 4:0, което ги прави фаворити срещу „остриетата“ в събота следобед.

Това се потвърждава от коефициента за победа от 1.75 за Лутън, даден от букмейкъра Winbet. Победа за Шефилд Юнайтед е оценена на 4.75, а равенството – на 3.95.

Нотингам Форест – Нюкасъл Юнайтед, 19:30 часа

Нюкасъл се стреми да удължи серията си без загуба на четири мача, когато гостува на Нотингам Форест в събота. „Свраките“ бяха замесени в трилър с осем гола в последния кръг, когато момчетата на Еди Хоу завършиха наравно 4:4 с Лутън на „Сейнт Джеймс Парк“. Въпреки че не е идеалният резултат, Нюкасъл стана първият отбор, спечелил мач от Висшата лига на „Вила Парк“ този сезон, когато надви бирмингамци с 3:1 четири дни преди равенството си с „шапкарите“.

Нотингам Форест се радва на лек подем във формата си под ръководството на Нуно Еспирито Санто, но остават близо до опасната зона. Тимът заема 16-ото място и само две точки овонс пред първия под чертата Евертън. Тимът от Мидландс ще влезе малко по-уверен в днешния двубой, сбед като постигна страхотна победа с 3:1 като гост на Нюкасъл на „Боксинг Дей“. Тогава нападателят на Форест – Крис Ууд, записа хеттрик срещу бившия си отбор, но сега ще отсъства поради проблем с подколянното сухожилие.

Дивок Ориги трябва да е готов да се завърне в игра, но Калъм Хъдсън-Одои, който вкара миналия уикенд срещу Борнемут, вероятно ще отсъства. Ибрахим Сангаре, Ола Айна и Уили Боли в момента са на Купата на африканските нации, но може да се завърнат преди гостуването на Нюкасъл.

Дългият, дълъг списък с контузени в Нюкасъл продължава да се увеличава, след като и Антъни Гордън нарани глезена си при равенството с Лутън. Хау все още не е уточнил кога крилото ще се завърне, но със сигурност ще бъде проблем, ако отсъства за пътуването до „Сити Граунд“. Жоелинтон, Ник Поуп и Сандро Тонали са дългосрочно отсъстващи, докато Мат Таргет и Елиът Андерсън също са извън игра в обозримо бъдеще. Джо Уилок и Джамал Ласелс са близо до завръщането си и може да са в състава за съботния двубой, но нападателят Александър Исак няма да бъде на разположение.

Предвид дългия списък с контузени играчи, винаги е трудно да се каже кой Нюкасъл ще видим на терена. По-малко натовареният график обаче позволи подобряване на формата на „свраките“, които ще пътуват до Мидландс като фаворити. В Нотингам Форест също липсват някои ключови играчи, но като цяло са конкурентни в двубоите си след пристигането на Еспирито Санто. Но те остават само на две точки над чертата и със сигурност ще бъде трудно да спрат „свраките“, които спечелиха последните си три мача като гост във всички турнири.

Букмейкърът Winbet се доверява на Нюкасъл за победата в този двубой с коефициент от 2.12, докато този за Нотингам е 3.35. Ставката за равенство е 3.80. Тук може да видим попадения и двете врати, така че гол/гол с коефициент от 1.60 не е за изпускане.

Програма за мачовете от 24-ия кръг в английската Висша лига:

Събота, 10 февруари:

14:30 часа | Манчестър Сити – Евертън

17:00 часа | Уулвърхемптън Уондърърс – Брентфорд

17:00 часа | Тотнъм Хотспър – Брайтън & Хоув Албиън

17:00 часа | Лутън Таун – Шефилд Юнайтед

17:00 часа | Ливърпул – Бърнли

17:00 часа | Фулъм – Борнемут

19:30 часа | Нотингам Форест – Нюкасъл Юнайтед

Неделя, 11 февруари:

16:00 часа | Уест Хем Юнайтед – Арсенал

18:30 часа | Астън Вила – Манчестър Юнайтед

Понеделник, 12.02:

22:00 часа | Кристъл Палас – Челси

Очаквайте в неделя сутрин анализ на останалите три мача от кръга във Висшата лига!

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.