ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Челси е брилянтен, ужасен, фантастичен и саморазрушителен едновременно

0
Маурисио Почетино
Челси - Лестър Сити, Маурисио Почетино (Снимка: БТА)

За клуб като Челси, който е спечелил няколко титли от Шампионската лига и Висшата лига както в последните години, така и в миналото, тое наистина впечатляващото постижение. Невероятно е обаче да се наблюдава как един от най-постоянните отбори в света стигна до такова ниво, което наблюдаваме в момента.

Съмненията относно визията на клуба под собствеността на Тод Боули едва ли някога ще изчезнат, докато „сините“ не се върнат към установения от самия тях стандарт. Съдейки по работата на лондончани след пристигането на новия американски собственик, това нещо едва ли ще го видим в скоро време.

Тод Боули/Боели/Бьоли
Тод Боули/Боели/Бьоли

Защо Челси тръгна надолу остава неясно, а неразбориите около техния проект се пренесе и на терена. Преди около седмица „сините“ стигнаха до полуфиналите на ФА Къп след победа с 4:2 срещу Лестър Сити. Това обаче не беше никак лесна задача за отбора на Маурисио Почетино въпреки тяхната доминация в срещата.

Челси започна силно и до почивката „сините“ вече водеха с попадения на Марк Кукурея и Коул Палмър. Между двете попадения пък Рахийм Стърлинг беше фаулиран в наказателното поле и домакините получиха дузпа. По някаква причина вместо обичания заподозрян Палмър да я изпълни, с тази отговорност се нагърби потърпевшия Стърлинг, който я изпусна. Ударът на крилото бе спасен с крак от стража на гостите Якуб Столарчик.

Това отново предизвика недоволството сред феновете на „Стамфорд Бридж“ и се насади това дразнещо чувство, което се вижда през целия сезон. Въпреки че имаха два гола аванс на почивката, настроението сред футболистите на Челси не беше много добро. Вратарят Роберт Санчес получи рядък шанс да впечатли с изявите си в опит да си върне титулярната роля, но не беше никак уверен, дори когато никога не беше изправен пред реална опасност през всичките 90 минути.

Роберт Санчес
Челси - Лестър Сити, Роберт Санчес (Снимка: БТА)

Очакванията бяха лондончани да излязат с повече увереност през второто полувреме заради аванса си, но този млад и все още учещ се отбор не показа, че може да запази самообладание. Аксел Дисаси върна Лестър в играта с изключително куриозен автогол в 51-ата минута, когато френският защитник опита да върне топката към Санчес от далечно разстояние. Той обаче не разбра, че вратарят е далеч от вратата и кълбото се озова в мрежата на испанския страж.

Това е постоянен проблем на този отбор на Челси. Без значение колко силни и безкомпромисни могат да бъдат на моменти, те винаги ще намерят начин да дадат на опонента си шанс да да измъкне нещо от двубоя, а „Стамфорд Бридж“ се превърна в ужасяващо място за собствените си фенове. 6000-те гостуващи привърженици на Лестър крещяха „Стреляй!“ по адрес на Дизаси всеки път, когато той беше с топката. Това пък определено оказваше влияние, защото се виждаше, че споменът за фрапантната грешка му пречи да се концентрира и често се стигаше до нови грешни и прибързани отигравания от бранителя.

Само десет минути след автогола Стефи Малвидиди изравни за „лисиците“ след успешен индивидуален пробив. А тогава осезаемият гняв на феновете на „сините“ премина на друго ниво. Привържениците на Челси крещяха нецензурни думи към Почетино и неговите играчи, особено Стърлинг, който изпълни по безобразен начин свободен удар на чудесна позиция, точно след като Лестър беше останал с човек по-малко на терена. В тези минути дори се настани настроението, че Челси може и да не удържи равенството дори с човек повече и, макар че владееше почти изцяло инициативата.

Рахийм Стърлинг
Челси - Лестър Сити, Рахийм Стърлинг (Снимка: БТА)

Решението на Почетино да извади от игра първо Михайло Мудрик, а не Стърлинг, допълнително разпали огъня. „Ти не знаеш какво правиш!“, бе скандирано от трите трибуни с феновете на домакините. Дали под натиска на привържениците или собствено решение, аржентинецът все пак смени и английското крило малко по-късно. На терена се появиха Карни Чуквуемека и Нони Мадуеке, които се оказаха спасителите на Челси.

Маурисио Почетино и Рахийм Стърлинг
Челси - Лестър Сити, Маурисио Почетино и Рахийм Стърлинг (Снимка: БТА)

Лестър беше много близо до това да удържи равенството и да прати срещата в продължения, но допусна два гола в добавеното време. Първо, Чуквуемека се възползва от подаване на Коул и даде отново преднина на Челси, а Мадуеке оформи крайното 4:2 за „сините“ с красив шут от дистанция.

Конкретно тези 90 минути бяха перфектният пример за това кой е Челси в момента. Това е отбор с много млади играчи с голям потенциал, които искат да се докажат, а на моменти са наистина наелектризиращи, вълнуващи и приятни за наблюдаване в отделни моменти, но ще си останат в сянката на тяхната незрялост и емоции. Нещата няма да се подобрят, ако не се намери нужната сплотеност в отбора. Едва ли досега във футбола е имало толкова парадоксален проект като този на „сините“ от западен Лондон.

Показателно е, че през миналата седмица тръстът на привържениците на Челси (CST) изпрати гневно писмо до собствениците на клуба с искане за сериозни промени на фона на опасенията, че „сините“ са се превърнали в „посмешище“.

Михайло Мудрик
Челси - Лестър Сити, Михайло Мудрик (Снимка: БТА)

Тод Боули хвърли над милиард за нови попълнения след пристигането си през май 2022-а година, но резултатите на терена не отговарят на очакванията. „Сините“ завършиха на 12-ото място във Висшата лига миналия сезон, а в момента се намират на 11-о място с 11 оставащи мача през тази кампания. Угрозата феновете на лондончани да видят още един сезон без трофей (б.р. – загубиха финала за Карабао Къп от Ливърпул, но са на ½-финал за ФА Къп срещу Манчестър Сити) и европейски мачове едва ли ще ги накара да спрат с огромните критики към шефовете, треньорите и футболистите на отбора.

Личи си, че Почетино не е свършил нещо много впечатляващо с тима през първата си година начело до този момент, но малко треньори биха направили нещо много повече при тези обстоятелства. Може би хаосът на процеса на развитие е това, което трябва да се „прегърне“, вместо да се вярва в обещанието за нови големи трофеи и моменти на слава. Само едно от тези две неща е гарантирано с този Челси.

Карни Чуквуемека и Маурисио Почетино
Челси - Лестър Сити, Карни Чуквуемека и Маурисио Почетино (Снимка: БТА)
Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.