ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Дните до края месеца ще са решаващи за Ботев Враца

0
Даниел Генов
Снимка: БТА

Новият треньор на Ботев Враца Ботев Враца Тодор Янчев обяви и първата си цел, която трябва да бъде изпълнена до края на месеца.

Специалистът иска да запази ядрото на отбора и да подсили състава с играчи от българския пазар, които да повишат вътрешната конкуренция и да вдигнат отборната класа, за да не трепери и догодина Ботев за мястото си в групата на майсторите.

Ботев Враца
Ботев Враца (Снимка: Сайт на Ботев Враца)

Задачата на Янчев обаче никак няма да е лесна, тъй като на няколко основни играчи договорите изтичат, а други са обвързани само за още една година и ако не бъдат продадени това лято, ръководството трябва да ги убеждава да преподпишат, за да не си тръгнат след 12 месеца без пари.

Един от тези, които стават свободни агенти, е Красимир Костов. Вратарят, който дълго време през изминалия сезон оставаше резерва, но когато неговият конкурент влезе в лазарета, Костов се завърна на голлинията между трите греди и се справи безупречно в последните осем мача от кампанията.

Включително и в баража за оцеляване, когато при рулетката на дузпите спаси първата, която съперникът изпълни и даде спокойствие и сили на своите.

Любопитно е също, че Костов е вторият най-скъп играч на врачани, като според авторитетния германски уеб сайт Transfermarkt цената му в момента е 400 000 евро.

С изтичащ контракт в края на юни е и Браян Мендоса, който е оценен на 200 000 евро. Десният бек игра в 32 срещи за Ботев през миналия сезон и се превърна в един от най-добрите десни защитници в първенството, въпреки непривичната за него грешка, която допусна в баража за изравнителния гол на гостите и която изпрати двубоя в продължения.

Четирима от полузащитниите също могат да напуснат като свободни агенти от 1 юли, а и четиримата биха вършили добра работа и занапред.

Французинът Клери Сербер, струващ 250 000 евро, записа 13 мача и 1 гол през миналото първенство, и бе добра алтернатива в атакуващ план, но от друга страна обаче той със сигурност не разкри напълно огромния си потенциал.

Диого Барбоса
Диого Барбоса (Снимка: БТА)

Далеч по-съществен принос за спасението на отбора обаче имаха други трима в средата на терена.

Португалецът Диого Барбоса игра в 31 мача и се разписа веднъж, а Спас Георгиев записа 32 срещи, в които също отбеляза един гол. Двамата към днешна дата струват по 150 000 евро, а тук е важно да се отбележи, че Спас дава опция на треньора и за десен бранител.

Стигаме и до един от капитаните Даниел Генов, който единствен от тима игра във всичките му 36 мача през сезон 2023/2024 и в тях реализира 4 попадения. Предвид възрастта на Даниел – 35 години, той е оценяван едва на 50 хиляди евро, но с опита, уменията и себераздаването си е изключително полезен на Ботев.

И, тъй като футболът отдавна е и бизнес, няма да е изненада, ако през този трансферен прозорец Ботев направи всичко възможно да продаде трима от своите важни футболисти, които са с договори за още една година.

Браян Переа
Браян Переа (Снимка: БТА)

Оферти за тях през последните месеци не липсваха, но сега е моментът да се намери евентуален купувач на Браян Переа – най-силния, най-скъпия и най-конвертируемия играч на Ботев, Марко Мажуга и Федерико Бариос.

Оценяваният на 500 000 евро Переа игра в 32 мача, в които вкара 6 гола и даде 3 асистенции. По-важното обаче е, че колумбицеът има огромно влияние върху съотборниците си, когато е на терена и всява респект в противниците.

Мажуга, който приключи сезона с 31 мача, 3 гола и една асистенция, е оценен на 350 000 евро, а 50 000 малко струва Федерико Бариос.

Докато беше здрав, стражът бе първи избор за наставника и пази в 23 мача, преди да получи травма. Неговите качества са безспорни и затова той влезе в полезрението на Левски и отбори от родината му Колумбия, и това че не е играл месец и половина едва ли ще намали интереса към него.

Разбира се, Ботев може да си осигури свежи приходи и от продажбата на други играчи от настоящия състав, за някои от които няма официална информация за срока на договорите, но от най-голямо значение ще бъде Тодор Янчев да случи с новите попълнения.

Защото през последните сезони през Враца преминаха много футболисти, които не оправдаха очакванията и за които фланелката на славния Ботев беше „тежка“.


Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Георги Колев
Георги КолевГеорги Колев е роден в Плевен. Завършил е СУ „Климент Охридски“ София. Работил е повече от 20 години като кореспондент на водещи спортни ежедневници у нас, като е отразявал новини от спортния и футболния живот на България.
Коментирай

Няма коментари.