ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

От какво има нужда Ливърпул, за да вдигне 20-ата си титла в Англия?

0
Ливърпул - Арсенал
Снимка: БТА / BTA

Ливърпул определено се завръща бавно, но славно към най-силните си дни. Обновеният отбор на мърсисайдци не просто се бори за класиране в челните места на Висшата лига, но са първи и са един от фаворитите за спечелването на титлата, след като загубиха едва само един мач досега през кампанията.

Нещата обаче са на път да станат доста трудни за мениджъра Юрген Клоп. След като вече загуби централния защитник Жоел Матип до края на сезона заради контузия на коляното, както и двамата си леви бекове Андрю Робъртсън и Константинос Цимикас, германският тактик ще трябва да се оправя през целия януари без Мохамед Салах и Уатару Ендо заради участието им с Египет и Южна Корея в Купата на Африканските нации и Купата на Азия.

Ливърпул обаче рядко развързва кесията за големи имена по средата на сезона. Въпреки това „червените“ привлякоха именно някои от най-силните си играчи през януари, включително Върджил ван Дайк, Луис Диас и Коди Гакпо. Ясно, че отборът ще има нужда от подсилване, ако Клоп иска да задържи своя отбор в битката за титлата.

Затова ще погледнем десет играчи, които Ливърпул потенциално може да привлече този месец. Ето и кои са те:

Антони Робинсън (Фулъм, ляв бек, 26 години)

Клоп може да реши да продължи да използва Джо Гомес като ляв бек, докато Робъртсън се завърне. Англичанинът е чудесен универсален защитник и рядко разочарова Ливърпул, независимо на коя позиция е поставен в отбрана.

И все пак, „червените“ биха искали да имат типичен ляв бек, а не временно решение. Едва ли е изненадващо тогава, че се говори за трансфер на Антони Робинсън, който прави добър сезон във Фулъм, където има три гола в 21 изяви във всички турнири.

Едва ли обаче „котиджърс“ ще бъдат съгласти да пуснат американския национал по средата на сезона. Още повече, че наскоро 26-годишният футболист удължи договора си с лондончани до 2028-а година. Но няма съмнение, че Робинсън би се възползвал от шанса да се присъедини към Ливърпул, дори да е бивш играч на градския съперник Евертън.


Пиеро Хинкапие (Байер Леверкузен, централен защитник, 21 години)

Определено Ливърпул е доста ограничен в задни позиции, дори като се вземе предвид гореспоменатата гъвкавост на Гомес и появата на изключително впечатляващия 20-годишен Джарел Куанса.

Привличането на Пиеро Хинкапие обаче може да реши всичките проблеми на мърсисайдци, като се има предвид, че еквадорецът е не само многообещаващ централен халф, но също така е способен да играе и като ляв бек. Проблемът, разбира се, е, че Байер Леверкузен не е склонен да продава когото и да било през зимния прозорец, като се има предвид, че в момента са първи в Бундеслигата и се борят за титлата м Бундеслигата. „Аспирините“ ще трябва да запазят окомплектования си състав непокътнат, ако искат да имат някакъв шанс да удържат шампиона Байерн Мюнхен през втората половина на сезона.

Все пак си струва да се отбележи, че интересът на Ливърпул е реален, като това беше потвърдено и от агента на Хинкапие, който е недоволен от факта, че не е титуляр за Леверкузен този сезон. Оферта от 50 милиона евро би дала на Леверкузен много поводи за размисъл, дори ако Шаби Алонсо очевидно ще бъде твърдо против подобен трансфера.


Уилиан Пачо (Айнтрахт Франкфурт, централен защитник, 22 години)

Сънародникът на Хинкапие – Уилиан Пачо, имаше доста голямо влияние, откакто се присъедини към Айнтрахт Франкфурт от Антверпен през лятото. Никой друг защитник от Бундеслигата не е печелил топката повече пъти от национала на Еквадор, който също е на трето място по спечелени единоборства, осми по изчиствания на топката и пети по пресечени подавания напротивника.

В момента Франкфурт е шести в класирането, което означава, че Европа е реалистична цел за отбора на Дино Топмьолер. Въпреки това, една прилична оферта може да накара германския отбор да седне на масата за преговори, като Кристъл Палас, Евертън и Уест Хем също се интересува от 22-годишния бранител, чийто силен крак е левият. Определено обаче той би струвал значително по-малко от Хинкапие.


Гонсало Инасио (Спортинг Лисабон, централен защитник, 22 години)

Друга отлична опция за лявата зона в центъра на защитата на Ливърпул е Гонсало Инасио, който е още в полезрението на Арсенал и Реал Мадрид, който загуби както Едер Милитао, така и Дейвид Алаба заради контузии до края на сезона.

22-годишният играч португалски национал е несменяем титуляр за Спортинг и вече отбеляза два гола за родината, след като спечели първата си повиквателна през март. Още веднъж обаче въпросът е дали Ливърпул ще е готов да похарчи сериозна сума за централен защитник през януари, тъй като няма абсолютно никакъв шанс лидерът в местната Примейра лига да приемат оферта за Инасио, по-ниска от неговата откупна клауза от около 55 милиона евро.

Гонсало Инасио

Жоао Палиня (Фулъм, дефанзивен полузащитник, 28 години)

Ливърпул се отказа от Жоао Палиня през лятото заради цената и профила му. Фулъм искаше около 65 милиона евро за 28-годишния португалец. Оттогава нищо не се е променило, така че все още изглежда по-вероятно халфът да се озове в Байерн Мюнхен, към който той почти се присъедини в последния ден от летния трансферен прозорец.

Въпреки това, ако Ливърпул търси доказан дефанзивен полузащитник от Висшата лига, който няма нужда от адаптиране и ще направи отбора на Клоп по-силен, Палиня е перфектен. Той наистина би могъл да донесе разликата в битката за титлата, особено ако слуховете за интерес към него и от страна на Арсенал се материализират в реален трансфер.


Арчи Грей (Лийдс Юнайтед, централен полузащитник, 17 години)

Точно като Хинкапие, сериозно привлекателно предложение за Ливърпул поради неговата гъвкавост. Арчи Грей е способен да играе не само в халфовата линия, но и като десен бек, което очевидно поражда интригуващата възможност 17-годишният играч да размени позициите си с Трент Александър-Арнолд.

Тъй като Лийдс обаче се бори за промоция и завръщане обратно във Висшата лига, йоркшиърци едва ли ще се съгласят да пуснат основен играч през януари. Не е изключен и вариантът Ливърпул да го закупи сега и да го върне под наем до края на сезона в Чемпиъншип – печеливша ситуация и за двата клуба. „Червените“ действаха точно така и с Фабио Карвальо, когото взеха от Фулъм.


Андре (Флуминензе, дефанзивен полузащитник, 22 години)

Един играч, който беше в списъка на Ливърпул още през лятото, бе Андре, който играе за бразилския Флуминензе. „Червените“ се опитаха да подпишат с халфа, който е оценяван на около 35 милиона евро, но той отказа да напусне по средата на сезона.

Флуминензе спечели първата си титла в Копа Либертадорес и стигна до финала на Световното клубно първенство, където бяха победени с 4:0 от Манчестър Сити. След като сезонът в Бразилия приключи, Андре може да преосмисли възгледите си и да помисли за трансфер в Европа.

„Гледам Висшата лига и е голяма мечта да играя там един ден. Фокусиран съм върху това да завърша сезона във Флуминензе и да реализирам мечтата си да спечеля Световното клубно първенство. Но мечтата ми е ясна – да стана играч във Висшата лига“, заяви преди около месец Андре.

Привличането му обаче няма да е лесно за Ливърпул, тъй като се смята, че Фулъм също има апетити към него. И все пак, на Андре ще му бъде трудно да каже „не“ на Клоп отново.


Калвин Филипс (Манчестър Сити, дефанзивен полузащитник, 28 години)

Легендата на Ливърпул заяви наскоро, че мърсисайдци трябва да привлекат опорен полузащитник, за да имат реален шанс за титлата във Висшата лига този сезон, тъй като Алексис Мак Алистър не е подходящ за тази роля. Филипс е един от наличните играчи през януари, но дали Манчестър Сити ще продава на пряк конкурент по средата на сезона, остава под въпрос.

Филипс така и не успява да спечели доверието на Хосеп Гуардиола и се очаква да напусне този месец. Ливърпул и преди беше свързван с английския национал, но сега и Нюкасъл се смята за сериозен претендент за подписа му. Филипс се смята за заместник на Фабиньо, който напусна през лятото в посока Ал Итихад и Саудитска Арабия.


Пьотр Зиелински (Наполи, централен полузащитник, 29 години)

Друга потенциална опция за центъра на полузащитата е звездата на Наполи Пьотр Зиелински. Неговият договор с действащия шампион на Италия изтича в края на сезона и затова много клубове проявяват интерес към него през януари.

Съобщава се, че Ливърпул е на опашката заедно с Ювентус и Интер. Клоп вече познава полския национал, като е говорил с него още през 2016-а година, но тогава той избра да се присъедини към Наполи. Зиелински би донесъл много опит с над 345 мача с Наполи. Но на възраст от 29 години, той би бил отклонение от стратегията на клуба за привличането на по-млади играчи.


Джаред Боуен (Уест Хем Юнайтед, дясно крило, 27 години)

Ливърпул ще трябва да намери дългосрочен заместник на Мохамед Салах. 31-годишният египетски национал е желан от клубове от Саудитска Арабия, а „червените“ вече отказаха оферта за него от около 175 милиона евро миналия август.

Очакванията са, че Салах ще завърши сезона на „Анфийлд“, но оставането му и след лятото е под въпрос. Ще бъде много трудно за Ливърпул да отхвърли друга подобна оферта за египтянина, който през юни ще навърши 32 години и ще му остава само една година от настоящия му договор.

А след като Салах ще отсъства през януари заради участието си на Купата на Африканските нации, сега може да е идеалното време да се вземе негов заместник. Крилото на Уест Хем Боуен е една от отличните опции, като той отбеляза победния гол във финала на Лигата на конференциите през миналия сезон, за да донесе първи европейски трофей на „чуковете“.

Боуен обаче не би излязъл евтино, като се смята, че лондончани щеискат поне 115 милиона евро. Той се наслаждава на супер сезон с Уест Хем, отбелязвайки 13 гола и добавяйки пет асистенции. Английският национал също е ценен високо от Клоп, който наскоро го нарече свой „любим играч“.

„Боуен е, вероятно, любимият ми играч, освен всички мои такива. Страхотно е това, което прави и как се е развил“, бяха думите на германеца.


Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.