Inbet Inbet Inbet Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Тотнъм vs. Арсенал: класическо дерби на Северен Лондон с огромен залог

0
Тотнъм Хотспър - Арсенал
Тотнъм Хотспър - Арсенал (Снимка: Twitter.com/Triple M)

Станахме свидетели на първата част от зрелището на 35-ия кръг в английската Висша лига в съботния тен. От него научихме и няколко неща: Ливърпул „хвърли“ окончателно кърпата в борбата за титлата след самоубийствено равенство от 2:2 в Лондон, а също така Шефилд Юнайтед официално е първият изпадащ отбор този сезон.

Манчестър Юнайтед, за пореден път, разочарова и не успя да победи друг отбор, който се бори за оцеляване – Бърнли, а Челси някак успя да стигне до точка в гостуването си на Астън Вила, макар че изоставаше с два гола до почивката.

В неделя предстоят още три мача, а акцентът определено ще падне върху дербито на Северен Лондон между Тотнъм Хотспър и Арсенал, в което „шпорите“ могат да станат съдник и на „артилеристите“ в битката за титлата с Манчестър Сити, който пътува за среща с Нотингам Форест малко по-късно.

Тотнъм Хотспър – Арсенал, 16:00 часа

Дерби на Северен Лондон с колосални размери ще ни забавлява тази неделя, когато гонещият първа титла от 20 години насам Арсенал гостува на кандидата за Топ 4 Тотнъм. И двата тима отчаяно желаят трите точки този уикенд, а мачът може да има огромни последици, ако повторят действията от вълнуващото равенство 2:2, което направиха по-рано този сезон.

Арсенал, реалистично, се нуждае от победа на стадион „Тотнъм Хотспър“, ако искат да запазят някаква надежда да вдигнат трофея от Висшата лига в края на сезона, като Манчестър Сити е само на точка зад тях и с мач по-малко на второто място. Евентуален успех нас градския съперник със сигурност ще увеличи напрежението върху отбора на Хосеп Гуардиола преди сблъсъка му с Нотингам Форест по-късно в неделя.

Тотнъм има свои собствени амбиции този сезон, въпреки че възможността да откажат най-големия си съперник за титлата е допълнителна мотивация. „Шпорите“ все още преследват участие в Шампионската лига, което прави неделната битка ключова, като се има предвид, че те все още трябва да играят срещу Ливърпул, Манчестър Сити и Челси в последните кръгове. Към момента тимът на Ангелос Постекоглу е пети и изостава със седем точки от четвъртия Астън Вила, но лондончани са с цели три мача по-малко преди днешната среща.

Тотнъм има своите притеснения относно състава преди дербито на Северен Лондон, но добрата новина за Постекоглу е, че и Педро Поро, и Ричарлисон са на разположение преди важния сблъсък. „Шпорите“ обаче ще трябва да се справят без Дестини Удоги на левия бек, като италианецът ще е извън игра до началото на следващия сезон, докато Оливър Скип също не е на разположение. Манор Соломон, Раян Сесеньон и вратарят Фрейзър Форстър също едва ли ще ги видим повече в игра през кампанията.

Микел Артета пък трябва да бъзе доволен от физическата форма на отбора си за последните няколко мача от сезона, като испанецът ще може да разчита на пълен състав за гостуването на „шпорите“. Единственият отсъстващ ще бъде Юриен Тимбер, който е аут от първия ден на сезона заради скъсани връзки, като Артета предполага, че нидерландецът може да запише участие в някои от мачовете до края на сезона, но и днес заради липса на игрова практика след такова дълго отсъствие.

Това може да е най-трудният мач на Арсенал до края на сезона, особено предвид омразата между тези два отбора, но „артилеристите“ са в толкова добра форма, че трудно ще си представим как Тотнъм може да ги спре. „Шпорите“ не са играч мач от две седмици, което може да окаже влияние на играта им. Въпреки че Тотнъм със сигурност разполага с нужните инструменти да създаде проблеми на „топчиите“, атаката на Арсенал трябва да накаже колебливата напоследък защита на „шпорите“, която трудно пази „суха“ мрежа. Въпреки че това е дерби и всичко е възможно, гостите от „Емиратс“ изглеждат по-склонни да претендират повече за трите точки.

Определено Арсенал влиза като фаворит в сблъсъка и получава коефициент за победа от 1.79 срещу 4.05 за Тотнъм, според букмейкъра Inbet. Равенството се оценява на 4.15. Попадения ще има тук и затова опцията над 2.5 гола със ставка от 1.47 е отлична опция за залог.

Борнемут – Брайтън & Хоув Албиън, 16:00 часа

Предстои ни още едно дерби – този път на Южния Бряг между отборите на на Борнемут и Брайтън. „Черешките“ изпревариха „чайките“ в класирането и може да се възползват от домакинското си предимство в неделя, като отборът на Роберто Де Дзерби изглежда напълно изтощен след тежката загуба от Манчестър Сити с 0:4 в средата на седмицата.

Борнемут се върна към победите в сряда, надделявайки с 1:0 като гост на Уулвърхемптън, а с това прекъсна и серията си от три поредни мача без успех. Това отрежда 11-ото място в таблицата за тима на Андони Ареола. „Черешките“ са с точка повече от Брайтън, който остава на 12-ата позиция и вече не познават вкуса на победата в общо пет поредни двубоя от първенството.

Домакините ще бъдат наказания Милош Керкез, както и без контузените Луис Синистера, МАрк Тавърниър, Роман Февр и Райън Фредерикс, докато Крис Мефъм е с вирус. Под въпрос остава Тайлър Адамс.

Многото контузени състезатели оказват влияние на играта на Брайтън, след като аут за сблъсъка в неделя ще бъдат поне седем или осем футболисти. Сред тях са Били Гилмор, Первис Еступиниан, Тарик Лампти, Соли Марч, Джеймс Милнър, Кайро Митома, Еван Фъргюсън и Джак Хиншълууд.

Това се очертава да бъде здрав сблъсък и затова коефициентите на букмейкъра Inbet изглеждат донякъде изравнени. Ставката за победа на Борнемут е 2.20, докато тази за Брайтън е 3.05. „Хиксът“ пък е определен на 3.80.

Нотингам Форест – Манчестър Сити, 18:30 часа

Изкачването на Манчестър Сити към титлата във Висшата лига продължава в неделя с гостуването им на Нотингам Форест. Отборът на Хосеп Гуардиола преследва безпрецедентна четвърта поредна титла в Лигата и остава фаворит за запазване на короната си. Сити беше в безмилостно настроение в четвъртък, след като успя да се справи с лекота с Брайтън, побеждавайки го като гост с 4:0, като Арсенал разби Челси с 5:0 три дни по-рано.

Тъй като Ливърпул вече отпадна от борбата, изглежда, че Сити отново ще се бие с „артилеристите“ за титлата и Гуардиола ще се надява, че Тотнъм ще им направи услуга в дербито на Северен Лондон, преди „гражданите“ да излязат за своя мач на „Сити Граунд“.

„Небесно-сините“ не помнят с добро този сезон, след като през миналия сезоон стигнаха само до 1:1, а сега домакините ще се хвърлят здраво, защото се борят за своето оцеляване. Момчетата на Нуно Еспирито Санто са само на точка над опасната зона след поражението им с 0:2 от директния съперник Евертън миналия уикенд.

Домакините може отново да останат без нападателя Тайво Авонии и централния защитник Уили Боли, като и двамата иман мускулни контузии, заради което ще бъдат под въпрос. Други кадрови проблеми в отбора няма, като се очаква Антъни Еланга и Райън Йейтс да започнат от първата минута срещу „гражданите“.

Ерлинг Халанд пропусна втори пореден мач в средата на седмицата срещу Брайтън и остава да видим дали ще се завърне на „Сити Граунд“ в неделя. Сити, обаче, функционираше доста добре, дори и без него, на Южното крайбрежие. Иначе гостите могат също да се похвалят, че ямат сериозни кадрови проблеми. Има вероятност Джон Стоунс и Рубен Диас да стартират заедно в отбрана, а от първата минута на терена можем да видим и Джак Грийлиш, което ще позволи на Фил Фодън да получи почивка преди оставащите двубои до края на кампанията.

Би било хубаво да си представим, че Форест ще се бори по-здраво срещу шампионите в сравнение с Брайтън преди няколко дни, като Нуно Санто ще бъде повече от щастлив неговият отбор да бъде прибран в защита и да чака шансовете си на контрааатака. Домакините имат необходимите оръжия да навредят на „гражданите“ и подкрепени от феновете на „Сити Граунд“, гостите може отново да имат трудни моменти. Въпреки това, отборът на Гуардиола отдавна е намерил своята посока и със сигурност няма да изпитва натиск, независимо от това как се справи Арсенал в дербито с Тотнъм. С отпадането на ангажиментите в Шампионската лига, Ман Сити се е съсредоточил изцяло върху Лигата и няма да позволи някой да им попречи да я спечелят отново.

Букмейкърът Inbet играе на сигурно, давайки коефициент за победа на Манчестър Сити от 1.25 срещу 9.50 за Нотингам Форест. Ставката за равенство пък е 6.00. И тук попаденията едва ли ще бъдат мираж, затова над 2.5 гола с коефициент 1.53 спокойно може да се играе.

Програма и резултати на мачовете от 35-ия кръг в английската Висша лига:

Събота, 27 април:

Уест Хем Юнайтед – Ливърпул 2:2

Уулвърхемптън Уондърърс – Лутън Таун 2:1

Нюкасъл Юнайтед – Шефилд Юнайтед 5:1

Манчестър Юнайтед – Бърнли 1:1

Фулъм – Кристъл Палас 1:1

Евертън – Брентфорд 1:0

Астън Вила – Челси 2:2

Неделя, 28 април:

16:00 часа | Тотнъм Хотспър – Арсенал

16:00 часа | Борнемут – Брайтън & Хоув Албиън

18:30 часа | Нотингам Форест – Манчестър Сити

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.