ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Лудогорец vs. ЦСКА 1948 – епизод 2: Битката за Купата

0
Лудогорец и ЦСКА 1948
Лудогорец - ЦСКА 1948 (Снимка: БТА)

Фазата на ¼-финалите в турнира за Купата на България ще завърши с повторение на финала от миналия сезон. Един срещу друг на стадион „Хювефарма Арена“ ще се изправят Лудогорец и ЦСКА 1948 в четвъртък, 29 февруари, от 17:30 часа.

Това ще бъде втора среща от трилогията между двата тима в рамките на един месец. Преди почти три седмици „орлите“ и „червените“ се срещнаха на „Ивайло“ във Велико Търново, където трябваше да решат носителя на Суперкупата на България. С трофея си тръгнаха разградчани, но не и след драма с дузпи, след като в редовното време срещата завърши 1:1, макар че тимът от Бистрица игра с човек по-малко почти цяло второ полувреме.

След утрешния сблъсък, ще минат само три дни преди да видим нов двубой между двата съпернинка и отново в дома на шампионите. Този път обаче битката ще бъде за първенство.

Nostrabet предлага безплатна игра с награди, като трима от Вас могат да спечелят билет за двама за мача от турнира за Купата на България между Лудогорец и ЦСКА 1948. Вижте как може да станете един от печелившите ТУК!

Лудогорец се е прицелил в нов дубъл

„Интересува ни и Купата, интересува ни и в първенството“. Това заяви старши треньорът на „орлите“ Георги Дерменджиев след успеха с 2:0 срещу Берое в Стара Загора в понеделник. Съвсем нормално е в Разград винаги да имат амбиции за максимум и това се доказа и миналия сезон, когато, въпреки проблемите си, тимът стигна до нов дубъл в страната. Лудогорец отпадна и от турнира Лига на конференциите, така че сега всичко ще бъде насочено към домашната сцена.

Сега е ред на ¼-финала в Купата на България срещу добре познат съперник в лицето на ЦСКА 1948. Двата отбора си оспорваха трофея на 24 май миналата година, когато на Националния стадион „Васил Левски“ ликуваха момчетата на Ивайло Петев след успех с 3:1.

Лудогорец
Футболистите на Лудогорец празнуват спечелената Суперкупа на България срещу ЦСКА 1948 (Снимка: БТА)

До този момент „орлите“ преодоляха третодивизионния Балкан Ботевград (4:0) и Локомотив Пловдив (4:0). И в двата двубоя шампионите не оставиха съмнение в превъзходството си, а конкретно срещу „смърфовете“ Лудогорец с човек повече.

Единственото ново попълнение в лагера на разградчани през зимата Ивайло Чочев обаче няма да има роля в двубоя. Полузащитникът, който бе взет именно от ЦСКА 1948 след мача за Суперкупата, ще трябва да подкрепя своите нови съотборници отстрани. Причината за това е любопитна уговорка между двата клуба, която се появи в медиите и гласи, че голмайсторът на миналия сезон в efbet Лига няма да излиза на терена, когато „орлите“ играят с „червените“ от Бистрица, независимо за кой турнир става въпрос. Ще бъде интересно да разберем обаче дали това наистина е така.

Ивайло Чочев и Бърнард Текпетей
Бившият футбоист на ЦСКА 1948 и настоящ такъв на Лудогорец Ивайло Чочев в битка за топката с Бърнард Текпетей по време на финала за Суперкупата на България (Снимка: БТА)

Георги Дерменджиев няма да може да използва и звездата Бърнард Текпетей, защото нигериецът бе наказан от Дисциплинарната комисия за един мач. Причината е, че в двубоя срещу Берое той получи петия си жълт картон от началото на сезона. Това обаче може да е бил и стратегически под, за да може Бърнард да бъде наличен за втората среща между двата тима в края на седмицата. Нигериецът съвсем спокойно може да бъде заменен от цели трима играчи – Спас Делев, Кайо Видал и Рик Джонатан.

Почти сигурно Дерменджиев ще направи промени за двубоя в четвъртък и ще даде шанс ва вратаря Симон Слуга на мястото на титуляра Серджио Падт. За последно хърватинът бе на вратата на Лудогорец на 27 ноември при загубата с 2:3 от Славия на „Хювефарма Арена“. Тогава стражът направи доста неточности, които му костваха мястото под рамката. Аут от двубоя продължава да бъде капитанът Антон Недялков, който продължава да лекува контузия и не се очаква да се завърне на терена преди месец април.

Бърнард Текпетей
Крилото на Лудогорец Бърнард Текпетей в действие срещу ЦСКА 1948 във финала за Суперкупата на България (Снимка: БТА)

Въпреки амбициите и на двата фронта, в Разград гледат с по-голяма тежест на първенството, отколкото на Купата. В шампионата Лудогорец се завърна на върха с равен брой точки с Черно море, като има и мач по-малко от „моряците“. С три пункта зад тях пък е и ЦСКА, така че битката за върха ще бъде жестока.

ЦСКА 1948 е сериозно разклатен, но ще търси реванш

„Червените“ от Бистрица записаха най-добрия си сезон миналата година от влизането си в елита. Тимът завърши на трето място в първенството и игра финал за Купата. През есента обаче отборът се представяше колебливо и това нещо се пренесе и през новата година. В първите си два двубоя след подновяването на шампионата ЦСКА 1948 записа две поредни равенства от по 1:1 срещу Етър във Велико Търново и у дома срещу Славия. Срещу „белите“ тимът на Николай Панайотов обаче показа много борбеност и характер, тъй като измъкна точка, макар че игра с десет души още от третата минута на двубоя.

Бирсент Карагарен и Кристиян Стоянов
Авторът на попадението за ЦСКА 1948 Бирсент Карагарен срещу Славия в битка с футболиста на "белите" Кристиян Стоянов (Снимка: БТА)

Пътят на „червените“ в Купата до този момент мина през победи срещу Монтана и Берое, но сега предстои сблъсък с Лудогорец. С оглед на ситуацията в efbet Лига и изоставането от тройката, турнирът за Купата може да бъде приоритет за „червените“, тъй може да се окаже не само шанс за първи исторически трофей, но и за излаз в Европа.

Любопитното постижение ще запише наставникът Николай Панайотов. Макар и само на 28 години, младият специалист ще изпревари не кой да, а Любослав Пенев. Утрешният двубой ще бъде под №21 за Панайотов като наставник на ЦСКА 1948, докато Ел Голеадор води тим в 20 мача. Откакто тимът влезе в елита през 2020-а година, най-много срещи начело на отбора има завърналият се в Арда Николай Киров – 27. Следва Красимир Балъков с 25, а Тодор Янчев остава с 18 срещи. Панайотов продължава да се ползва с доверие от благодетеля на „червените“ Цветомир Найденов въпреки колебливите изяви на отбора и пред младия специалист се отваря голям шанс да се превърне в №1 в Бистрица при положителни резултати в следващите двубои.

Николай Панайотов
Николай Панайотов

Добрата новина за треньора на столичани преди четвъртфинала за Купата е, че след наказание в тима се завръщат Антонио Вутов и Педриньо. Със санкция обаче е полузащитникът Неделко Пишчевич, който бе изгонен срещу Славия. В състава пък ще се завърнат също Радослав Кирилов и Емил Виячки, които не играха срещу „белите“ заради договорка между двата отбора, подобна на тази за Чочев.

Какъв е балансът в двубоите между Лудогорец и ЦСКА 1948?

Откакто „червените“ се изкачиха в най-висшия ни ешелон, те имат негативен баланс срещу „орлите“. ЦСКА 1948 е записал два успеха срещу пет за Лудогорец, а в три случая срещите са завършвали наравно. Головата разлика е 20:12 в полза на разградчани. Когато играят на своя „Хювефарма Арена“, Лудогорец не е губил от този съперник и в четирите си двубоя – 2 победи и 2 равенства.

Прогноза за срещата

Старши треньорът на Лудогорец Георги Дерменджиев призова отборът му да бъде по-креативен срещу отбори, които се затварят в своята половина след успеха над Берое. Точно така се очаква да действа и ЦСКА 1948, който ще опита за затрудни „орлите“ със своята защита.

Все пак, актуалният носител на трофея си остава фаворит и букмейкърът Palms Bet дава коефициент за победа на „орлите“ от 1.53. И двата тима ще предложат здрава битка, която едва ли ще донесе много попадения в двете врати, така че ставката за под 3.5 гола от 1.40 изглежда като добра опция.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.