Inbet Inbet Inbet Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

ФА Къп се завръща с шампиона Манчестър Сити в главната роля

0
Манчестър Сити
Манчестър Сити (Снимка: БТА)

Отново настъпи време за най-стария футболен турнир в света – ФА Къп. Достигнахме петия кръг на надпреварата или 1/8-финалите, като най-хубавото е, че мачовете ще запълнят работната седмица.

В понеделник вечер кръгът стартира с двубоя на втородивизионния Ковънтри и изненадата на турнира до момента Мейдстоун Юнайтед, който се състезава в местната шеста дивизия. До изненада не се стигна и аматьорския клуб приключи участието си, като подробности може да прочетете в редовете по-долу.

Във вторник и сряда пък е време за основната порция сблъсъци, в които ще видим предимно елини тимове. Днес на сцената ще наблюдаваме актуалния носител на трофея Манчестър Сити, както и Нюкасъл.

Ето какво да очакваме от срещите във вторник вечер!

Ковънтри Сити – Мейдстоун Юнайтед 5:0

Отборът от Чемпиъншип Ковънтри победи гостуващия Мейдстоун Юнайтед с 5:0 и сложи край на приказната серия на аматьорския тим. Елис Симс се отличи с хеттрик през първото полувреме, а в края на мача два гола добави Фабио Тавареш.

Около 5000 фенове на Мейдстоун пътуваха за мача и подкрепиха бурно своя отбор, но това не бе достатъчно. Мейдстоун, който се състезава в шестото ниво на английския футбол, отстрани последователно Бароу, Стивънидж и друг втородивизионен тим в лицето на Ипсуич, за да стане най-нискоразредния отбор, достигнал 1/8-финалите на ФА Къп от подвига на Блит Спартанс през 1977-а година.

Ковънтри, девети в таблицата на Чемпиъншип, се класира за четвъртфиналите за ФА Къп за първи път от 2009-а година.


Блекбърн Роувърс – Нюкасъл Юнайтед, 21:45 часа

Още един отбор от Чемпиъншип Блекбърн Роувърс приема ранения Нюкасъл в първия двубой от програмата във вторник.

Втородивизионният тим не се представя никак убедително в Чемпиъншип и заема езва 16-ата позиция, като изостава на цели 16 точки от зоната за плейофи. Отборът обаче трябва по-скоро да се оглежда зад себе си, тъй като първият отбор под чертата е само на четири точки. В началото на месеца тимът беше напуснат и от мениджъра Йон Дал Томасон, който е бивш нападател на Нюкасъл. Според информациите, Томасон е загубил вяра в работата и финансовата поддръжка на клуба от страна на собствениците. Джон Юстас, заместникът на Томасон, пък все още не е успял да постигне победа начело на Блекбърн в четири мача.

Мениджърът на „свраките“ – Еди Хау, не може да има оплаквания относно финансовата мощ на шефовете на клуба. Отборът обаче не върви напоследък добре във Висшата лига, където „джордитата“ са десети и изглежда надеждите им за Шампионската лига угаснаха, след като допуснаха тежка загуба от Арсенал с 1:4 в събота и вече изостават с 15 точки от четвъртата позиция.

В състава на Блекбърн имат известни кадрови проблеми, като за днешния двубой на разположение няма да бъдат Хейдън Картър, Джо Ранкин-Костело и Джон Флек, докато Хари Ленърд и Райън Хеджис, който доскоро лекуваше тежка травма и не игра четири месеца, получи нов проблем при равенството срещу Норич в събота, остават под въпрос.

Хау пък беше принуден да предостави първи старт във Висшата лига на вратаря Лорис Кариус от почти шест години насам в събота, след като Мартин Дубравка беше болен и остава под въпрос за мача тази вечер. Титулярният страж Ник Поуп все още не е напълно готов, след като изкълчи рамото си. Калъм Уилсън и Жоелинтън почти сигурно няма да ги видим повече до края на сезона, докато Елиът Андерсън и Мат Таргет също имат проблеми и няма да са налични. Сандро Тонали пък няма да играе до август заради наказанието си.

На „Иууд Парк“ се очакват обаче голове. Блекбърн запази само една „суха“ мрежа у дома през целия сезон, докато Нюкасъл допусна 12 попадения в четирите си двубоя през февруари. Колкото и да е хаотичен в последно време, Нюкасъл би трябвало да излезе победител, ако Еди Хау заложи на силен състав. Тъй като зона Европа си остава далеч и тимът не се състезава в друг турнир, може ФА Къп да се окаже приоритет за „свраките“.

Нюкасъл с остава фаворит в този двубой с коефициент за победа от 1.48 от букмейкъра Inbet, докато този за Блекбърн е 5.75. Равенството, което ще означава и преиграване, пък е оценено на 5.00. Интересна изглежда и опцията за гол/гол с коефициент от 1.50.

Лутън – Манчестър Сити, 22:00 часа

Стремежът на Манчестър Сити да запази ФА Къп ще премине през гостуване да новака в елита Лутън. „Гражданите“ достигнаха до тази фаза, след като надделяха над Тотнъм в Лондон в края на януари. „Шапкарите“ пък, както често правят този сезон срещу най-добрите в Лигата, измъчиха докрай в двубоя помежду им на „Кенилуърт Роуд“ през декември, когато шампионите спечелиха с 2:1 след обрат.

Лутън допусна три поредни загуби точно, след като натрупа известна инерция в началото на годината. Тимът не игра през уикенда, като за последно футболистите на Роб Едуардс бяха на терена при поражението с 1:4 от Ливърпул на „Анфийлд“ миналата сряда. Междувременно, Сити продължава да преследва мърсисайдци в битката за тилата и остава само на точка от „червените“, които са лидери във Висшата лига.

Домакините ще трябва да се оправят без водещия си голмайстор Илайджа Адебайо, който пропусна предишните две поражения на Лутън заради проблем в сухожилието. Джейкъб Браун също не участва срещу Ливърпул и остава под въпрос за Сити. В лазарета остават още Мадс Юл Андерсен, Том Локиър и Марвелос Накамба. Добрата новина е, че Алфи Доути най-вероятно ще бъде на разположение.

Пеп Гуардиола няма от какво да се оплаче, като единствено Йошко Гвардиол вероятно ще пропусне двубоя заради проблем с глезена. Джак Грийлиш остана неизползвана резерв в събота и може да се върне в стртовия състав, заменяйки Матеус Нунеш. Хулиан Алварес и Кевин Де Бройне също са готови да стартират от първата минута, като Фил Фодън потенциално ще получи почивка. Оскар Боб също най-вероятно ще получи шанс да стартира, като същото важи и за Кайл Уокър, който остана на пейката при победата с 1:0 над Борнемут през уикенда.

Смелият подход на Лутън създаде доста проблеми на опонентите им този сезон, включително на Сити. И въпреки че „гражданите“ не са най-убедителни в последно време, успехът клони към отбора от Манчестър. Въпреки това, тенденцията на Лутън да се бори мъжки, може да засенчена от Де Бройне и Ерлинг Халанд, ако дуто има ден.

Букмейкърът Inbet играе на сигурно за победа за Ман Сити с коефициент от 1.28 срещу 10.00 за Лутън. Ставката за хикс тук е 6.00. Тук спокойно може да се пусне залог и за над 2.5 гола с коефициент от 1.45.

Борнемут – Лестър Сити, 21:30 часа

„Черешките“ бяха отборът в най-добра форма в Англия преди да допусне тежкото поражение с 0:4 у дома от Ливърпул към края на януари. Оттогава, в общо шест двубоя, южняците имат едва един успех, който бе именно в предишния кръг на ФА Къп срещу Суонзи Сити. Във Висшата лига тимът записа три равенства и две загуби, последната, от които през уикенда с 0:1 на „Вайталити Стейдиъм“ срещу Ман Сити. Отборът на Андони Ареола е 14-и с осем точки преднина пред 18-ия Лутън.

Лестър пък продължава да гони директна промоция за завръщането си във Висшата лига. „Лисиците“ са първи в Чемпиъншип, но допуснаха две последователни поражения от Мидълзбро и Лийдс Юнайтед. Въпреки това, те остават на върха и имат преднина от шест точки именно пред отбора на българския национал Илия Груев-младши.

Борнемут ще бъде в тази среща без контузените Максимилиан Аарънс, Тайлър Адамс, Филип Билинг, Райън Фредерикс и Джеймс Хил, докато Лойд Кели е под въпрос. Единственият отсъстващ в състава на Енцо Мареска пък е Уилфред Ндиди, макар че капитанът Джейми Варди също не е на 100% сигурно, че ще може да играе.

Елитният Борнемут получава доверието на букмейкъра Inbet с коефициент за победа от 1.67 срещу 5.35 за Лестър. Равенството пък е със ставка от 4.55.

Програма за мачовете от 1/8-финалите на ФА Къп:

Понеделник, 26 февруари:

Ковънтри Сити – Мейдстоун Юнайтед 5:0

Вторник, 27 февруари:

21:30 часа | Борнемут – Лестър Сити

21:45 часа | Блекбърн Роувърс – Нюкасъл Юнайтед

22:00 часа | Лутън Таун – Манчестър Сити

Сряда, 28 февруари:

21:30 часа | Челси – Лийдс Юнайтед

21:45 часа | Нотингам Форест – Манчестър Юнайтед

21:45 часа | Уулвърхемптън Уондърърс – Брайтън & Хоув Албиън

22:00 часа | Ливърпул – Саутхемптън

Очаквайте в сряда превюта и на останалите четири двубоя от кръга във ФА Къп.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.