Inbet Inbet Inbet Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

ЦСКА се превърна във властелин на „полуважните“ дербита

0
Стамен Белчев
Снимка: БТА

ЦСКА надви Левски с 3:1 в 217-ото издание на Вечното дерби. По-впечатляващото е, че „червените“ нанизаха три гола на своя „син“ съперник за само едно полувреме. Вероятно в представите на по-смелите фенове около почивката се е зародила мисълта за исторически резултат. 

Предвид предстоящия реванш с Ботев Пловдив за Купата и неперфектната стиковка между играчите и Стамен Белчев, оборотите чувствително се намалиха. Нормално е, Белчев е треньор на „армейците“ от около две седмици и с малки изключения тимът има мачове през 4-5 дни.

Успех на ЦСКА над Левски и обратното винаги е бележка за историята. Остава в статистиката и фолклора, а София образно казано почервенява или посинява. Поне до следващото дерби…Така е и сега с двете поредни победи на 31-кратния шампион, дошли точно в рамките на 20 дни. Първо 2:0 при Нестор Ел Маестро, сега и 3:1 при Стамен Белчев. Но киселият вкус остава. ЦСКА не се бори за титла, а дербито далеч не е шампионско – такова каквото се полага на двата гранда в годините назад. За ЦСКА е прекрасно, че взе мача и „натри носа“ на Левски, ала още днес може да гледа как Лудогорец завоюва 13-ата си поредна титла. И трябва да кажем заслужено, защото „зелените“ просто нямаха кой знае колко сериозна конкуренция.

ЦСКА - Левски
Футболистите на ЦСКА се радват на фона на унилия Марин Петков (Снимка: БТА)
През миналата година ЦСКА гонеше Лудогорец до последните секунди на последния кръг. Тогава разградчани надвиха Черно море във Варна с 1:0 и спечелиха 12-ото си злато, а по същото време „червените“ сразиха Левски с 2:0 в дерби, което можеше да им спечели и титлата… С други думи – Лудогорец зависеше сам от себе си, а ЦСКА трябваше да спечели, за да има все пак теоретически шансове за титлата при издънка на противника от Делиормана. И подобни обективни закономерности можем да открием в последните десетина години и поместените в тях дербита ЦСКА – Левски.

Когато една от най-честите картинки в дерби е ЦСКА да е сигурен за второто място, Лудогорец да е шампион, а Левски да крета около местата за евроквоти.

20 април 2017 година


ЦСКА размазва Левски с 3:0, вкарвайки два гола само за шест минути игра. „Червените“ са на десетина точки зад убедителния лидер Лудогорец в плейофите. В съзнанието на „армейските“ привърженици обаче още е загубата с обрат само месец по-рано (1:2 в редовната фаза). Мачът на 20.04 се явява от плейофите и още до 6-ата минута „червената“ армия куфее. Арсенио Нунеш и Кирил Десподов са отбелязали, като именно тогава българският национал вади тениска с надпис „Защо винаги аз“. Визирайки факта, че доста често отбелязва на „сините“. Третото попадение бе дело на Фернандо Каранга с глава. Треньор на ЦСКА в този мач е Стамен Белчев…

Стамен Белчев
Стамен Белчев (Снимка: БТА)

28 май 2017 година

Лудогорец вече шампион, а ЦСКА и Левски отново се срещат. Резултатът е същият – 3:0 за „армейците“, които вкарват още по-рано откриващото попадение. Давид Шимао отбелязва от пряк свободен удар още преди да са изминали 60 секунди игра. В края на двубоя Шимао отбелязва от още един фал за 3:0, а между двете попадения на левичаря и Густаво Кулма намира мрежата на Николай Кръстев. Самият Кръстев прави много-много силен мач на вратата на Левски и опазва отбора от инкасирането на още попадения. Втора поредна победа с 3:0 за Белчев!

15 май 2018 година

Истински спектакъл под дъжда в София и ЦСКА побеждава Левски с 3:2. „Червените“ вече са загубили надеждите за титла, а шампионът е ясен и в зелено. По едно бразилско попадение – на Енрике Рафаел за ЦСКА и на Паулиньо за Левски правят резултата 1:1 до почивката. След полувремето Кристиян Малинов дава нова преднина на „армейците“, а Станислав Костов изравнява за втори път след страхотен гол с пета. В последната редовна минута на мача Рубен Пинто носи крайната победа за ЦСКА в едно наистина атрактивно като игра, но не и като залог дерби.

21 май 2019 година


Това Вечно дерби не е съвсем без залог за шампионска титла. ЦСКА е на няколко точки от Лудогорец и дебне разградчани за грешка. Отборът от Борисовата градина обаче е направил скучно 0:0 с Левски през месец април. Равенство, с което може да изпревари „зелените“ на върха в таблицата. Около месец по-късно „армейците“ се срещат отново с вечния си съперник и го преодоляват с 2:0. Автори на головете са Тиаго Родригеш от пряк свободен удар и Евандро. Попаденията падат след 70-ата минута.

Тиаго Родригес, Хали Тиам
Тиаго Родригес, Хали Тиам (Снимка: БТА)

25 април 2021 година

Близо две години след последното „полуважно“ за титлата дерби се играе ново такова. ЦСКА го печели безапелационно с 2:0 над изключително разклатения по онова време Левски. Нещо повече – „сините“ са почти фалирали и с доста рехав кадрово състав.
„Червените“ изнасят лекция на своя противник и за първи път през новия век обръщат статистиката и са с положителен баланс над 26-кратния шампион. Головете за рекордьора по титли у нас вкарват Жул Кейта и Жорди Кайседо. Първия вероятно отдавна е забравен по родните географски ширини, а и има защо. Това е предпоследният мач изобщо в досегашната кариера на Гвинейския Неймар. Преди около месец той игра за родината си при победа с 5:1 над Бермуда и вкара гол. Жорди Кайседо остави следа в България, след което се сгромоляса в Мексико.

7 юни 2023 година

Един от най-пресните спомени за важно дерби, но с непълноценен залог. ЦСКА можеше да е шампион преди година, ако бе взел последните си два мача. „Червените“ обаче сбъркаха още в първия, правейки 1:1 с ЦСКА 1948. Вторият бе Вечното дерби с Левски, но дори развоят му да бе положителен, както се и оказа, титлата опираше до представянето на Лудогорец във Варна (победа с 1:0).

Да се върнем на мача. ЦСКА и Левски закриха сезона с Вечното дерби, спечелено от „армейците“ с 2:0. Голмайстори бяха Тобиас Хайнц и Дюкенс Назон, но победата остави горчив привкус на „червена“ България. Лудогорец отново стана шампион, а за ЦСКА имаше само съжаление и утехата на доминацията над големия противник в синьо.

27 април 2024 година

ЦСКА отново победи Левски, този път с 3:1, но празненствата ще бъдат за Лудогорец. Улаус Скаршем, Джонатан Линдсет и Марселино Кареасо разстреляха „сините“, а Асими Фадига върна един гол за загубилия тим. До края на кампанията „армейците“ ще се борят със зъби и нокти за второто място и Купата на България, а за противника от „Георги Аспарухов“ остават надеждите за евроквота.
ЦСКА, Улаус Скаршем
ЦСКА, Улаус Скаршем (Снимка: БТА)
Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Иван Алексов
Иван Алексов
Иван Алексов е спортен журналист и анализатор с богат опит зад гърба си в редица спортни медии. Той отразява актуалните новини за футбол, баскетбол и други спортове.
Коментирай

Няма коментари.