ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

ЦСКА редовно бърка, но взима ли поука от грешките си?

0
ЦСКА - Пирин
ЦСКА се сгромоляса срещу Пирин (Снимка: БТА)

ЦСКА допусна неочаквана загуба от Пирин насред София. Мнозина вече бяха отписали титлата, а след това крушение Лудогорец може да я капарира още в редовния сезон. През зимната пауза очакванията бяха за много по-солиден отпор от страна на „армейците“, но те рано-рано развяха бялото знаме.

Повечето от грешките бяха предизвикани. От космоса се вижда, че старши треньорът няма как да спечели нашето първенство. Да, преди време му се получи в Словакия, но там той уцели много слаб сезон на местните грандове и редицата грешни стъпки на Спартак Търнава не се отразиха. У нас Лудогорец рядко губи точки и трябва да си перфектен, за да го свалиш от върха. 

Разградчани имат лукса да оставят на пейката като трети и четвърти избор за нападател футболисти от класата на Руан Секо и Матиас Тисера. ЦСКА пък разполага само с един централен нападател – завърналият се след тежка контузия у нас 33-годишен Фернандо Каранга. Това е. Алтернатива му е 35-годишното крило Данило Асприля, а освен тях единствен друг флангови играч е Матиас Фаетон. Излишно е отново да споменаваме имената на всички атакуващи футболисти, които си тръгнаха зимата. Безумие!

Нестор Ел Маестро
Нестор Ел Маестро е безгласна буква в ЦСКА (Снимка: БТА)

ЦСКА стреля по шампиона с халосни патрони

Години наред у нас важи клишето „Лудогорец е шампион още преди да е започнал сезона“. Е, тази шампионатна година стартира кошмарно за ЦСКА, но след добра серия есента „червените“ се завърнаха в играта. Някъде тогава обаче се скъса нишката в отбора. Нещо просто спря да работи. Единствено хора от кухнята знаят какво е то, но с просто око се видя как футболистите загубиха мотивация.

Браян Морено и Майкъл Естрада сами пожелаха да си тръгнат. Ако беше един играч – то вероятно можехме да говорим за лични причини, но двама недоволни от ситуацията в клуба… доста съмнително. Преди дни се появи и информация за неизплатени две заплати. Това не се беше случвало от години в ЦСКА.

А какво прави Лудогорец през това време? Готви се продажба на Якуб Пьотровски за около 10 милиона евро, а толкова бяха постъпленията от европейските клубни турнири. Докато ЦСКА налива десетки милиони в новия си стадион, „орлите“ вероятно ще инвестират част от колосалните суми в нови футболисти. Така са правили до момента, така и ще бъде.

ЦСКА фенове Сектор Г ултраси хореография
Феновете на ЦСКА (Снимка: БТА)

Грешка след грешка

В Делиормана привличат играч и му дават месеци наред да свикне с обстановката. Постепенно го налагат и това дава страхотни резултати. ЦСКА не разполага с такъв лукс. Взима централния защитник Браян Кордоба, който никога не е играл извън Южна Америка. Директно се хвърля „в боя“, а след това търпи критики за представянето си и го закотвят на пейката. Някой погрижи ли се този играч да се адаптира? Това е прост пример, но така се работи с всеки един новодошъл.

Дори Каранга имаше нужда от известен период да свикне, макар че вече е бил у нас. Кой обаче му го даде? Въртя обиколки около игрището по време на зимната подготовка, за която закъсня заради неуредици в Бразилия. На 1-2 пълноценни тренировки вече беше титуляр за първенството.

Излишно е да казваме отново как в Разград след грешна стъпка напрежение просто няма. Тази дума е забранена. В ЦСКА се „уволняват“ треньори от феновете при равенство. Години наред. А това няма как да не се отразява негативно.

Густаво Бусато от ЦСКА
Густаво Бусато е един от най-постоянните за ЦСКА (Снимка: cska.bg)

Какво следва?

По всяка вероятност ще станем свидетели на мащабна лятна селекция. Част от привлечените пък ще дойдат след края на подготовката. Не е нужно да си медиум, за да направиш такава прогноза. До средата на есенния полусезон новите попълнения ще свикват с обставновката. Тогава някъде ЦСКА все още ще е в борбата за титлата, защото усилията на Лудогорец ще са свързани с европейското участие. А след това… поредно злато с лекота.

ЦСКА трябва да промени изцяло стратегията си. Да се налагат плавно юноши. Нека грешат – титлата и към момента е мираж. В Борисовата градина спокойно могат да мислят за бъдещето, защото до края на този сезон единствените важни мачове ще са за Купата на България и Вечното дерби с Левски от първата шестица. Всичко друго може да се счита за контрола. Защо не се даде шанс на Божидар Чорбаджийски и Илиан Антонов, които вече не малко време тренират с първия отбор? Ако сега не се налагат, то кога?

Да губиш от Пирин насред София с приключилия за футбола Данило Асприля или с Илиан Антонов дава еднакъв брой точки – 0. Преди време Любо Пенев даде шанс на Иван Турицов и го наложи в отбора. Саша Илич разви Християн Петров. Да, не взеха титлата, но поне оставиха нещо след себе си. А след Маестрото ще бъде само потоп.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Красиан Митев
Красиан МитевКрасиан Митев е български спортен журналист и анализатор. Работил е за редица спортни медии, сред които Топспорт, Боец, Sportnamasa и още други. Красиан има роля в проверката и верификацията на казината и букмейкърите в сайта Nostrabet.
Коментирай

Няма коментари.