ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

ЦСКА има човек за десен бек… стига да си го поиска

0
Асен Дончев
Източник: facebook.com/cskasofiaofficial

В последните години обещаващите кадри на ЦСКА прекараха повече време под наем, отколкото в клуба. Асен Дончев обаче не е една от жертвите на последиците от масовото привличане на чужденци. Роденият в Благовград талант остана извън сметките за позицията десен бек главно заради друг българин – Иван Турицов.

Плевенчанинът и универсалният играч Тибо Вион оперираха в дясната част на „армейския“ ариегард, като през настоящия сезон се появи и Емануел Шакич. Последният обаче има твърде периферна роля и единствено запълва дупки при нужда. Нещо, което не би се понравило на Дончев. И докато Шакич се счита за пътник, то пристигналият от Арда Мартин Стойчев през зимата вече е сериозен конкурент. За него след малко.

С оглед на 99.99% сигурното напускане на Турицов след края на сезона – в ЦСКА ще трябва сериозно да помислят за бъдещето на Асен. Роденият през 2001 година футболист изигра редица силни мачове за Пирин през пролетта, с което доказа своите качества. Вероятно самият той е наясно, че ново отдаване под наем е безсмислено и ако този път отново не му се даде шанс, то по-скоро да си потърси късмета на друго място. Не и в Борисовата градина.

Карло Мухар Асен Дончев
Карло Мухар и Асен Дончев (Снимка: Facebook: ЦСКА - една борба, една любов)

Асен Дончев е наясно какво означава ЦСКА

Преди две години младокът се разплака по време на финала за Купата на България срещу Левски (0:1). Появи се снимка в социалните мрежи, на която Асен плаче, а съотборникът му Карло Мухар до него се е хванал за мъжките си атрибути. Тази сцена нагледно показва какво означава ЦСКА за младите български момчета от школата и колко нехаят за свещените четири букви повечето чужденци в отбора.

Самият Дончев класира 31-кратния шампион на този финал, след като изпълни страхотна дузпа на полуфинала срещу Славия. Ако бе трепнал при изпълнението си, то „белите“ щяха да продължат към мача за трофея. Вместо това стреля топовно и без да остави капка шанс на Светослав Вуцов. Де да беше бил такава дузпа конкурентът му на десния бек Иван Турицов година по-късно…

Асен пристига в Академия ЦСКА през 2016 година. Преотстъпван е в Литекс и Пирин, а между периодите на наем изиграва общо 29 мача за първия отбор на „армейците“. Разбира се, малка част от тях са като титуляр. Турицов, който до скоро беше първи избор за позицията му, направи редица грешки през годините, но винаги му бе даван шанс. Чудно защо Асен не получава нищо подобно.

Асен Дончев и Христо Попадийн
Славия - Пирин Благоевград, Асен Дончев и Христо Попадийн (Снимка: БТА)

Силата му е играта в атака

За разлика от Турицов, който се считаше за добра дефанзивна опция, но не даваше много добавена стойност на „червеното“ нападение, Дончев има отличен пробив и центриране. Благоевградчанинът демонстрира на всички перфектните си подавания от дълбочина по време на мача с Левски тази пролет. Асистенцията му за изравнителния гол на „орлетата“ беше от много висок клас, а в хода на мача пусна още няколко страхотни топки, но съотборниците му ги припиляха.

През 2022 година пък вкара дебютния си гол за ЦСКА. Дончев изпрати снаряд във вратата на Черно море за победата с 1:0. Напълно нормално е да има афинитет към атаката, защото в голяма част от своето развитие като юноша е бил дясно крило.

Какво ще стане с Мартин Стойчев?

ЦСКА разполага с още един отличен млад футболист за десен бек. Неговите качества са сходни с тези на Асен, тъй като Мартин също е играл предимно като крило. Да се чуди човек защо някои постове в столичния гранд се пренасищат от играчи, докато на други няма и един футболист.

Още повече, когато става въпрос за състезатели на сходна възраст с идентични качества. В случая обаче Асен Дончев може да се възползва да пробие в титулярния състав, защото Стойчев ще лекува още няколко месеца контузия. Срещу Локомотив Пловдив (1:2) скъса кръстни връзки и се подложи на операция, която продължи над два часа и половина. Неприятния казус със Стойчев го вади от сметките за дълго време, но често във футбола при подобни отсъствия друг сграбчва шанса си и се налага в състава.

В уравнението едва ли се включва Александър Бучков, който игра под наем цял сезон в Литекс във Втора лига. 20-годишният талант на пръв поглед изглежда като четвърти избор, ако броим за позицията десен бек и поливалентния Тибо Вион.

Мартин Стойчев, ЦСКА - Тренчин
Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Красиан Митев
Красиан МитевКрасиан Митев е български спортен журналист и анализатор. Работил е за редица спортни медии, сред които Топспорт, Боец, Sportnamasa и още други. Красиан има роля в проверката и верификацията на казината и букмейкърите в сайта Nostrabet.
Коментирай

Няма коментари.