ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

„ЦСКА без контрола“ е скрит коз за Нестор Ел Маестро

0
Нестор Ел Маестро
Снимка: БТА

ЦСКА изпраща вероятно най-тихата си международна пауза от много време насам. При „червените“ винаги е интересно в такива случаи, но не и този път. Обикновено се навъртат слухове за потенциални нови попълнения, играят се контроли, къде закрити за фенове и журналисти, къде не, и още, и още. Единственото интересно около ЦСКА в момента е предстоящото събаряне на стадион „Българска армия“, започващо от 1 април. Дано това не изиграе лоша шега на „армейците“ в тона на празника…! България заслужава адекватни стадиони и пловдивските са светлият лъч до момента.

Но да се върнем към паузите, ЦСКА, а и Нестор Ел Маестро. Откакто специалистът се върна в Борисовата градина, всяка пауза бе следена зорко. Първата, защото отборът бе в потресаващо състояние и опитваше да вдигне глава. През септември „червените“ на Ел Маестро играха една контролна среща и то при закрити врата. В нея столичният гранд разби с 5:1 традиционния съперник в такива проверки Литекс. Мачът се игра в Тетевен и определено съставът „изпусна парата“ и заигра без напрежение – така, както може…но рядко. До следващата международна пауза ЦСКА записа само победи и едно-единствено равенство – 1:1 във Вечното дерби с Левски. Играта на отбора спореше повече от всякога през сезона.

ЦСКА - Левски
ЦСКА - Левски

Следващите две паузи обаче дадоха много по-различен резултат от септемврийската. През октомври и ноември ЦСКА проведе по различен начин паузите. През октомври отново се игра контрола с Литекс и отново мачът завърши 5:1 в полза на „червените“. През ноември нямаше контрола за Ел Маестро и състава му. Общата картина след двете двуседмични паузи бе една и съща – регрес в цялото представяне на отбора, по-нисък тонус и футбол на по-бавни обороти.

Сега ЦСКА и Ел Маестро се намират в нова почивка от мачове с приблизителност две седмици. Това е и последната такава пауза преди финалния спринт от сезона. Въпреки катастрофалните си резултати в дерби мачовете, „армейците“ все още са в борбата за титлата, изоставайки само на три точки от лидера Лудогорец, който е и с мач пасив. Вече излезе информация, че самият Нестор Ел Маестро не е пожелал да има контрола в паузата през март, за да може да работи повече и по-фокусирано с отбора. Желанието на треньора е изпълнено, а това е важна предпоставка за симбиозата между него и ръководството. Тази вътрешна хармония несъмнено се отразява и върху играчите, бъдете убедени.

ЦСКА
ЦСКА (Снимка: LAP.bg)

Първата предпоставка за силен финален спринт изглежда налице. В лагера на ЦСКА няма контузени и наказани играчи, а много от ключовите фигури намериха ритъм в последните няколко срещи. Голмайсторът Фернандо Каранга най-после се отпуши и наниза два гола срещу Ботев Пловдив, а седмица по-рано друго ново попълнение Улаус Скаршем вкара решителен гол във вратата на ЦСКА 1948.

„Зимните оръжия“ на ЦСКА трябва да са онзи Х фактор, който да вкара живец в отбора за втория полусезон и да помогне за изпълняването на целите. Разбира се, с помощта на добрата адаптация, за която отговаря и треньорското ръководство. Моменти като паузите са изключително подходящи за по-специфична работа с нови футболисти.

ЦСКА - Ботев Пловдив Фернандо Каранга
Малцина могат да спрат Каранга във въздуха (Снимка: БТА)

Остават малко кръгове до плейофите, а за ЦСКА предстоят и битки за Купата на България. Развръзката в първенството предстои и е много важно кой каква работа е свършил в тази пауза. С наскоро привлечените и неадаптирани, с адаптираните, с контузените, с възстановените, с играчите във форма и с играчите извън форма. Прекалено голямата глътка свеж въздух може да е нож с две остриета и тотално излизане от ритъм. Но с правилната работа на треньорите паузата може да е силна ръка и скрит коз във финалното раздаване на картите. И ако при игрите на маса има елемент на случайност, във футбола той може да се избегне с къртовски труд и високо ниво на подготовка. Каквато подобава на всеки голям отбор в такъв промеждутък.

Нестор Ел Маестро
Нестор Ел Маестро (Снимка: БТА)

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Иван Алексов
Иван Алексов
Иван Алексов е спортен журналист и анализатор с богат опит зад гърба си в редица спортни медии. Той отразява актуалните новини за футбол, баскетбол и други спортове.
Коментирай

Няма коментари.