Inbet Inbet Inbet Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Супер неделя и сблъсък в тежка категория от върха във Висшата лига

0
Ливърпул - Арсенал
Ливърпул - Арсенал (Снимка: БТА)

През седмицата паднаха цели 39 попадения в междинния кръг в английската Висша лига, а в събота бяха отбелязани „само“ 26 гола в петте двубоя от новото завъртане. Това е предпоставка за нова порция резултатни двубои и в неделя.

Последният ден от седмицата ще предложи вълна от апетитни двубои, като черешката на тортата определено е гостуването на Ливърпул срещу Арсенал. Тъй като и двата отбора се борят за титлата, срещата може да има огромни последици в тази надпревара, особено като се има предвид, че Манчестър Сити играе в понеделник.

Дейвид Мойс пък ще се завърне в Манчестър Юнайтед, когато неговият Уест Хем Юнайтед гостува на „Олд Трафорд“, докато Челси се опита да загърби разочароващото поражение в сряда на „Анфийлд“, когато посрещат Уулвърхемптън Уондърърс в западен Лондон.

Ето какво ни очаква в неделя с мачовете от 23-ия кръг на Висшата лига:

Манчестър Юнайтед – Уест Хем, 16:00 часа

След уникалния трилър със седем гола на „Молиню“, Манчестър Юнайтед се поздрави с едва втората си победа в седем мача от Висшата лига. 18-годишният Коби Майноо беше героят в добавеното време, приближавайки отбора на Ерик тен Хаг до местата в Шампионската лига преди гостуването на Уест Хем. Уест Хем спечели първия мач между двата отбора по-рано през сезона с 2:0 след голове на Джарод Боуен и Мохамед Кудус през второто полувреме.

„Чуковете“ в момента се намират над „червените дяволи“ в таблицата, но знаят, че евентуално поражение ще обърне нещата. Момчетата на Мойс не спечелиха нито един от последните си пет мача във всички турнири, като през седмицата стигнаха до равенството 1:1 у дома срещу Борнемут.

Манчестър Юнайтед пък ще се опита да надгради над драматичната си победа в средата на седмицата срещу Уулвс. Отборът на Ерик тен Хаг показа много по-добро представяне на „Молиню“, като тимът изглеждаше доста опасен в последната третина, но все пак в крайна сметка се нуждаеше от късен победен гол в седмата минута от добавеното време на 18-годишния Мейно, за да си осигури трите точки.

Кризата с контузии в Манчестър Юнайтед най-накрая започва да отшумява, позволявайки на Тен Хаг лукса да избере отбор с истинско качество. Каземиро, Лисандро Мартинес и Люк Шоу бяха в титулярния състав срещу Уулвс и направиха разликата за „червените дяволи“, въпреки че в крайна сметка допуснаха три гола. Виктор Линделоф и Аарън Уан-Бисака ще са готови за гостуването в Лондон, въпреки че нито един от тях не се очаква да започне от първата минута. Аут остават обаче Тайрел Маласия, Антони Марсиал и Мейсън Маунт.

Сериозната грешка в дебюта на Калвин Филипс, която доведе до гола на Доминик Соланке още в третата минута срещу Борнемут, беше нещо като кошмар, но се очаква Дейвид Мойс да остави английския национал в титулярния състав. В последния ден от трансферния прозорец Саид Бенрахма и Пабло Форналс бяха продадени, докато Лукас Пакета и Михаил Антонио все още са контузени, което означава, че цялата работа в атака ще падне върху Джаред Боуен и Мохамед Кудус. Владимир Цуфал пък се завръща след наказание и може да влезе на позицията на десен бек.

Манчестър Юнайтед, според собствените си високи стандарти, има доста колебливи представяния у дома този сезон, губейки четири от 11-те си мача от Висшата лига до момента. Междувременно „чуковете“ са шестия най-добър отбор като гост този сезон, събирайки 17 точки от възможни 33. Юнайтед обаче възнамерява да си отмъсти след загубата преди Коледа и Тен Хаг ще се надява, че Расмус Хойлунд и компанията могат да спечелят втори пореден двубой след този в четвъртък.

Букмейкърът Betano дава своя глас за победа на Ман Юнайтед с коефициент от 1.60 срещу 5.30 за „чуковете“. Ставката за равенство е определена на 4.20. И двата отбора бележат попадения и опцията за гол/гол с коефициент от 1.65 изглежда доста привлекателна.

Челси – Уулвърхемптън, 16:30 часа

Тежкото поражение на Челси в средата на седмицата на „Анфийлд“ внезапно сложи край на серия им от три последователни победи във Висшата лига и бе неприятен знак преди финала за Карабао Къп по-късно този месец. „Сините“ загубиха и последната си среща с Уулвс, претърпявайки поражение с 1:2 на „Молиню“ на Бъдни вечер, въпреки че Кристофър Нкунку отбеляза дебютния гол за новия си клуб.

„Вълците“ все още трудно приемат събитията от средата на седмицата. Отборът на Гари О’Нийл губеше с 1:3 от Ман Юнайтед, но стигна до късно изравняване, само за да допусне победено попадение за „червените дяволи“ в седмата минута на добавеното време. Имаше обаче и положителни сигнали през второто полувреме срещу 20-кратните шампиони, но те ще трябва да бъдат по-упорити в защитен план тази неделя.

„Сините“ ще се стремят към постоянство в изявите си. Ситуацията в състава е такава, че нападателят Николас Джаксън ще се завърне срещу Уулвс след отпадането на Сенегал от Купата на африканските нации. Все още обаче мениджърът Маурисио Почетино няма да може да разчита на редица контузени иргачи като Леви Колуил, Лесли Угочукву, Уесли Фофана, Марк Кукурея, Рийс Джеймс, Ромео Лавия, Роберт Санчес и Трево Чалоба. Въпреки това, след унизителното поражение от Ливърпул, аржентинецът се очакват да направи промени в титулярния състав.

Вълците са късметлии, че са в добра форма, което е много рядко срещано в момента във Висшата лига, заради някои важни отсъстващи като Хий-чан Хуанг и Бубакар Траоре, които са на Купата на Азия и КАН. Гари О’Нийл все пак ще трябва да помисли за малко ротация отбора си, като се очаква Раян Аит-Нури, Пабло Сарабия и Жоао Гомес да се завърнат в стартовия състав, след като бяха на пейката срещу Ман Юнайтед.

Известен факт за сезона на Челси е, че когато влизат в мачове като този, не могат да бъдат определяни напълно като фаворит за трите точки. „Вълците“ са добър отбор и имат инструментите да победят „сините“, стига да не покажат твърде голям респект към своите домакини.

Според букмейкъра Betano, Челси поучава леко предимство с коефициент за победа от 1.62, докато този за Уулвс е 5.10. Равенството е оценено на 4.15. И тук ставката за гол/гол изглежда като добър вариант с коефициент от 1.70.

Борнемут – Нотингам Форест, 16:00 часа

Първият мач на Нуно Еспирито Санто като мениджър на Нотингам Форест беше именно срещу Борнемут точно преди Коледа, въпреки че не завърши добре за португалския треньор. Пресиленият, донякъде, червен картон на Уили Боли, съчетан с хеттрик на Доминик Соланке, доведоха до загуба за домакините с 2:3 на „Сити Граунд“.

Впечатляващата форма на Борнемут ще им даде още повече увереност за мача в неделя, след като „черешките“ загубиха само два пъти след поражението с 1:6 от Манчестър Сити в началото на ноември. Соланке също ще иска да продължи с головете, като само Ерлинг Халанд и Мохамед Салах могат да се похвалят с повече попадения от него във Висшата лига този сезон.

Фаворит в този сблъсък си остава Борнемут, което се потвърждава от коефициента за победа от 1.70 от букмейкъра Betano, а този за успех на Нотингам се оценява на 4.70. Ставката за равенство тук е 4.05.

Голямото дерби – Арсенал vs. Ливърпул, 18:30 часа

Манчестър Сити ще очаква с нетърпение изхода от гостуването на Ливърпул срещу Арсенал в неделя, като и трите отбора продължават битката си за титлата. „Червените“ са в по-добра позиция в момента и могат да излязат с осем точки пред „артилеристите“ на върха на Висшата лига с победа в северен Лондон. Двата тима вече се сблъскаха два пъти този сезон, като срещата в първенството през декември на „Анфийлд“ завърши 1:1, макар че мърсисайдци пропуснаха няколко отлични ситуации за победен гол. След това отборът на Юрген Клоп пътува до „Емиратс“ в мач от третия кръг на ФА Къп, печелейки с 2:0 благодарение на късен автогол на Якуб Кивиор и попадение на Луис Диас.

В последните седмици натискът върху „артилеристите“ е доста сериозен, като разликата между двата отбора е пет точки, но отборът на Микел Артета удържа през седмицата, за да спечели с 2:1 като гост Нотингам Форест. „Червените“ пък не простиха на Челси и го разбиха с 4:1 и продължават да играят за своя мениджър, след като Клоп обяви, че си тръгва в края на сезона.

Ситуацията св състава на Арсенал е следната: полузащитникът Томас Партей все още не е готов за игра, като няма и точна дата за неговото завръщане. Фабио Виейра и Юриен Тимбър също остават в лазарета, докато Такехиро Томиясу няма да може да се завърне навреме след отпадането на Япония от Купата на Азия. Халфът Мохамед Елнени обаче отново е на разположение, след като Египет отпадна от КАН. Габриел Жезус има проблем с коляното, но все пак се очаква да стартира, освен ако състоянието му не се влоши в последния момент. Артета ще трябва да решава и кого да пусне в халфовата линия, след като Емил Смит Роу изненадващо стартира срещу Форест.

Клоп също ще има трудни решения за взимане. Германецът предпочете Конър Брадли като титуляр пред Трент Александър-Арнолд срещу Челси и младежът му се отблагодари по най-добрия начин с гол и две асистенции. Сега вероятно обаче ще бъде оставен на пейката, особено, след като в събота получи много неприятна новина, че баща му е починал. Поради контузии и участия с националните си отбори, Ливърпул ще бъде без Уатару Ендо, Мохамед Салах, Константинос Цимикас, Стефан Байчетич, Бен Доак, Жоел Матип и Тиаго Алкантара. Има известни притеснения и относно състоянието на Алексис Мак Алистър след мача с Челси, но Клоп може да няма друг избор, освен да го пусне от първата минута. Съществува вариант и дългоочакваното завръщане сред титулярите и наАнди Робъртсън, което би означавало, че Джо Гомес ще седне на пейката.

Този мач определено има потенциала да се превърне в истинска класика от Висшата лига. И двата отбора имат сериозен потенциал в атака. Победата изглежда задължителна и за двата състава, като равенството определено не е от голяма полза, особено за Арсенал, на този етап от сезона. Въпреки това, Ливърпул едва ли ще спре да бележи срещу всякакъв тип опонент и вече показа този сезон, че може да победи лондончани на техен терен. Защитата на „червените“ също вече е в оптимален вариант, което прави мърсисайдци наистина трудни за побеждаване.

Домакинското предимство на Арсенал ги прави леки фаворити с коефициент за успех от 2.25 от букмейкъра Betano, докато този за Ливърпул е 3.00. Равенството пък е оценено на 3.70. И в този двубой гол/гол е изкушаваща опция със ставка от 1.52.

Брентфорд – Манчестър Сити (понеделник, 5 февруари, 22:00 часа)

Брентфорд приема действащия шампион на Висшата лига Манчестър Сити в понеделник вечер. „Пчеличките“ са въвлечени в отчайващо трудна серия от мачове. Неприятното поражение в градското дерби срещу Тотнъм с 2:3 през седмицата беше първият от шест мача срещу пет отбора от настоящия Топ 6 в дивизията за малко повече от месец, включително две срещи със Сити в рамките на 14 дни.

Отборът на Томас Франк не е в най-добрата си форма в момента, като е в поредица от шест загуби в последните си седем мача в Лигата, като единствената им победа в този период дойде над Нотингам Форест с 3:2, вдъхновена от дългоочакваното завръщане на Айвън Тони. За сравнение, след шокиращото равенство 2:2 с Кристъл Палас в средата на декември на „Етихад“, Сити спечели следващите си осем мача във всички турнири.

Брентфорд все още няма да може да разчита на своите водещи голмайстори през сезона. Докато Браян Мбуемо не се очаква да се завърне от контузия в глезена преди месец март, то Йоан Виса все още е на КАН с ДР Конго, които ще играят на ½-финал. Нигерия на Франк Ониека също стигна до полуфиналите, а Саман Годос продължава за Купата на Азия с Иран. Аарън Хики и Кевин Шаде няма да успеят да се възстановят навреме за двубоя в понеделник, а дългосрочно контузен остава Рико Хенри. Въпреки това, взетият под наем от Тотнъм Серхио Регилон ще бъде на разположение, след като пропусна двубоя срещу „шпорите“ в средата на седмицата.

„Всички са готови, защото не са контузени“, заяви Гуардиола преди гостуването на Брентфорд. След като в сряда „гражданите“ надиграха Бърнли с 3:1, а Ерлинг Халанд се завърна в игра, може да очакваме, че норвежецът ще стартира от първата минута в Лондон в понеделник вечер. Това ще негов първи старт за Сити от началото на декември. Защитникът Джон Стоунс също ще бъде на разположение за Гуардиола.

Любопитното е, че Брентфорд беше единственият отбор, който победи Ман Сити на два пъти в първенството през миналия сезон. И все пак, мениджърът на „пчеличките“ Томас Франк беше категоричен, че всеки мач срещу Сити трябва да се счита за „най-голямото предизвикателство в света“. Гостуване на Брентфорд обаче не е особено лесна задача също. След като се измъкна с минимална победа с 1:0 през ноември, мениджърът на Арсенал (и бивш помощник в Сити) Микел Артета настоя: „Тук не можеш да играеш лесно“. Независимо от това, разполагайки с напълно здрав отбор и достатъчно време за подготовка, Сити трябва да прогони спомените за загубите от миналия сезон с победа в понеделник.

Затова и букмейкърът Betano се доверява на Ман Сити с коефициент от 1.42 срещу 7.50 за Брентфорд. Ставката за равенство пък е определена на 4.75.

Очаквайте във вторник обстоен анализ на всичко случило се през уикенда във Висшата лига!

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.