ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Черно море ще пази успешни серии в своя храм

0
Живко Атанасов
Снимка: chernomorepfc.bg

Отборът на Черно море започна добре втория полусезон, но въпреки че се представи на ниво в Разград, изгуби не без помощта и на странични фактори.

Във втората си пролетна среща обаче подопечните на Илиан Илиев взеха стратегическа победа над прекия конкурент за титлата ЦСКА и са втори във временното класиране, с равни точки с Лудогорец.

Новият месец „моряците“ ще започнат с домакинство на борещия се да се спаси Ботев Враца на 1 март от 17,30 часа на „Тича“, като тази среща носи и един сантиментален привкус за играчите на Илиан.

Все пак тя идва два дни преди 111-ия рожден ден на варненския клуб, и ще е логично евентуалния успех да бъде посветен на свещената за Черно море дата.

Черно море
Черно море (Снимка: Сайт на Черно море)

Трите точки ще позволят също на „моряците“ да се завърнат и на върха, а дали ще е временно или тимът ще е едноличен лидер след този кръг, ще стане ясно след двубоя на Лудогорец с ЦСКА 1948 в Разград.

Обективно погледнато спортно-техническите аргументи на Черно море за победа над врачани са огромни, като основният е, че те превъзхождат съперника с индивидуален и отборен потенциал, както и с класа.

Освен всичко друго Черно море със сигурност си е научил и урока от предния полусезон, когато премина през тежки моменти в своя храм срещу отбори от дъното на класирането.

Във втория кръг например „моряците“ спечелиха с 1:0 срещу Хебър след гол на Атанас Илиев през първото полувреме, но след като не съумяха да реализират второ попадение, мачът остана отворен до края.

Далеч по-тежко беше срещу Етър в следващия домакинския мач, когато гостите стояха по-добре на терена до почивката, но изпуснаха няколко чисти ситуации.

В началото на второто полувреме обаче „болярите“ излязоха напред в резултата и чак тогава се наложи домакините да показват характер и умения, за да стигнат до пълен облат с попадения на Живко Атанасов в 69-ата минута и Едгар Пашеко в 83-тата.

По-късно и срещу Пирин не бе леко на „Тича“. Благоевградските орлета поведоха рано и след като Пабло Гарсия възстанови паритета в 17-ата минута, равенството се запази чак до любимата за варненци 83-та минута. Този път в герой се превърна Даниел Димов, който вкара победния втори гол и донесе трите точки на своите.

Черно море
Черно море (Снимка: Сайт на Черно море)

Ако сега обаче погледнем към статистиката, цифрите сочат, че Черно море играе успешно срещу Ботев Враца на „Тича“ в групата на майсторите.

„Моряците“ са в серия от шест победи поред на свой терен срещу врачани, с голова разлика 16:4. За последен път Черно море изгуби точки пред своята публика от този съперник преди близо 11 години – на 25 май 2013-та, когато срещата завърши 1:1.

Важно е също да се отбележи, че Черно море е и най-силният домакин в елита през този шампионат, след като е спечелил 31 от 33 възможни точки – 10 победи и едно равенство, при голово съотношение 19:6.

За предстоящия сблъсък с водения от Христо Янев тим наставникът Илиан Илиев ще реди титулярите без наказания Мазир Сула, но от друга страна той може да бъде заместен от завърналия се в родното гнездо преди дни Илиан Илиев-младши.

Илиан Илиев
Илиан Илиев (Снимка: Фейсбук, Илиан Илиев)

При положение пък, че Илиев бъде поставен вдясно в атака, тогава зад изнесения напред Атанас Илиев или Исмаил Иса, ще започне Васко Панайотов, а двойката опорни полузащитници ще са Даниел Димов и Пабло Гарсия.

Отзад нещата изглеждат ясни – Иван Дюлгеров на вратата, а пред него Виктор Попов, Живко Атанасов, Влатко Дробаров и Цветомир Панов.

Ако има още една въпросителна около състава, тя е свързана с това кой ще бъде ляв външен халф, като опции определено не липсват – Дани Мартин, Едгар Пашеко и Андреяс Калкан.

Няма обаче да е изненада, ако Илиан Илиев-младши се появи на терена и след почивката, предвид факта, че е тренирал само няколко пъти с отбора. Стане ли така, като десен външен полузащитник ще започне Мишаел Алвес, който вероятно ще попадне в основия състава и при положение че Илиан излезе зад тарана в атака.

И, след като споменах Илиан Илиев, е редно да се твърди, че очакванията са Черно море да сполучи с него и той да помогне на родния си клуб.

Халфът е имал проблеми в гръцкия Кифисия, щом в последно време играеше по-малко, а в последните два мача изобщо не попадна в групата.

Но за играч на 24 години, и то с безспорни качества като Илиан-младши, е от съществено значение да бъде редовно на терена. Сега Черно море ще му предостави тази възможност и той ще може да допринася за неговите успехи и да запази мястото си в националния тим, а през лятото да решава дали да излезе на нов гурбет или да продължи да пише приказката си на „Тича“.

За финал – Черно море е фаворит и на букмейкърите за сблъсъка с Ботев Враца. Към този момент например Efbet приема залози за успех на домакините при ставка 1.27. Тази за равенство е 5.80, а за трите точки на гостите – 11.00.


Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Георги Колев
Георги КолевГеорги Колев е роден в Плевен. Завършил е СУ „Климент Охридски“ София. Работил е повече от 20 години като кореспондент на водещи спортни ежедневници у нас, като е отразявал новини от спортния и футболния живот на България.
Коментирай

Няма коментари.