Betano Вземи бонуса
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Челси отчете огромни финансови загуби заради Абрамович

0
Челси
БТА / BTA

Английският Челси обяви, че санкциите, наложени върху бившия собственик на клуба – Роман Абрамович, са оказали сериозно влияние за това „сините“ да регистрират финансови загуби в размер на 121 милиона паунда за сезон 2021/2022.

Както е известно, руският милиардер Абрамович бе санкциониран от правителството на Великобритания през март 2022-а година в опит да замрази активите на дадени лица, които смятало, че имали връзки с президента на Русия Владимир Путин след инвазията в Украйна. Тогава Челси бе поставен и под специален лиценз, който ограничи клуба в това да продава билети, приема резервации за събития и дори да подписва договори с играчи. Рестрикциите останаха валидни до 30 май миналата година, когато нов консорциум, воден от американския бизнесмен Тод Боули, придоби лондонския клуб.

„Сините“ публикуваха годишните си отчети в понеделник и обявиха, че ефектът от санкциите ще бъде усетен „в близките години“. От Челси разкриват още, че оборотът се е покачил до 481.3 милиона паунда от 434.9 милиона паунда предишната година независимо от санкциите. Приходите от реклами също са скочили до 177.1 милиона паунда.

Загубите бяха приписани на увеличените оперативни разходи, включително такива в деня на мачовете и извън тях. Финансовите резултати не обхващат входящите трансфери на лондончани през лятото на 2022-а и януари 2023-а година, когато пръснаха около 600 милиона паунда за нови футболисти. Резултатите от миналата година показват, че 118 милиона паунда са били инвестирани в първия тим, но е била направена печалба от 123 милиона паунда от продажба на играчи, включително Тами Ейбрахам в Рома, Марк Гехи в Кристъл Палас, Фикайо Томори в Милан и Курт Зума в Уест Хем Юнайтед.

От клуба добавят, че продължават да се съобразява с финансовите правила на УЕФА и Висшата лига независимо от загубите и ефекта от правителствените санкции.

„Независимо от загубата през годината и оперативните предизвикателства поради санкциите, клубът продължава да се съобразява с финансовите правила на УЕФА и Висшата лига“, споделиха от Челси на официалния си сайт.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.