ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Челси заслужава нещо повече от този сезон, а Тотнъм си е…Тотнъм

0
Николас Джаксън
Челси - Тотнъм Хотспър, Николас Джаксън (Снимка: БТА)

Челси спечели домакинството си на Тотнъм с 2:0 в отложеното лондонско дерби от 26-ия кръг на английската Висша лига.

„Сините“ започнаха силно срещата и можеха да поведат рано-рано, но с пропуск за тима се отчете Николас Джаксън. Дейните действия на домакините, водени от бившия мениджър на „шпорите“ Маурисио Почетино, продължиха и натискът даде резултат в 24-ата минута, когато Конър Галахър центрира в наказателното поле и Трево Чалоба се извиси във въздуха с глава, за да даде аванс на Челси. Голът бе проверен от ВАР и в крайна сметка бе зачетен. След почивката домакините удариха градския съперник за втори път в двубоя. Коул Палмър нацели напречната греда на вратата, пазена от Гулиелмо Викарио, топката се отклони и бе вкарана с глава от Джаксън в 72-ата минута.


До края възпитаниците на Ангелос Постекоглу нямаха отговор и така се отдалечиха от четвъртия Астън Вила. Бирмингамци имат седем точки аванс пред „шпорите“, които все пак с мач по-малко. Челси, от своя страна, остава с шансове за шестото място, което в момента е окупирано от Манчестър Юнайтед. „Червените дяволи“ имат три точки преднина пред „сините“, а Нюкасъл Юнайтед е между двата отбора с 53 пункта.

В следващия кръг Челси посреща Уест Хем Юнайтед в поредно лондонско дерби, докато Тотнъм има нов тежък мач – гостуване на Ливърпул на „Анфийлд“.

Ще успее ли Челси да стигне до Европа?

Това беше специална вечер за мениджъра на Челси Маурисио Почетино, който се изправи срещу бившия си клуб в края на трудния си първи сезон на „Стамфорд Бридж“. И аржентинецът не направи услуга на старите са работодатели, побеждавайки ги с относителна лекота.

Девет точки разделят „сините“ от „шпорите“ в надпреварата за място в Лига Европа, като и двата отбора имат по четири оставащи мача. Сега за отбора на Анге Постекоглу нещата няма да стават по-лесни, след като в неделя гостува на Ливърпул, а малко след това приема шампиона Манчестър Сити.

Почетино все още се надява, че може да прати Челси в Европа догодина и това обещава да бъде интригуващ сюжет в последните седмици от сезона.

Мурисио Почетино и Михайло Мудрик
Челси - Тотнъм Хотспър, Маурисио Почетино и Михайло Мудрик (Снимка: БТА)

Ядосаният Постекоглу усеща реалността в Тотнъм

Австралийският специалист беше видимо разочарован край тъчлинията по време на целия двубой на „Стамфорд Бридж“. Разбира се, не е нужно много, за да си навлечеш гнева на откровения Ангелос, но играчите на Тотнъм сигурно са били доста притеснени след края на първото полувреме за това какво ще чуят в съблекалнята.

Тотнъм стартира толкова добре сезона, но с течение на времето нещата се върнаха в нормалния ритъм и отборът започна да губи точки, като отборът се намира в серия от три поредни загуби. Това определено беше последната капка в търпението на Постекоглу, който в интервюто след мача каза, че Тотнъм едва ли ще постигне нещо, ако играе в Шампионската лига по този начин. Така или иначе, обаче, изглежда, че мечтата им за класиране в турнира вече е само блян.

Ангелос Постекоглу
Челси - Тотнъм Хотспър, Ангелос Постекоглу (Снимка: БТА)

Още по-лошото е, че никой играч не създаде повече положения за гостите от Джовани Ло Селсо (3), който се появи на терена в 86-ата минута…

Всичко е много далеч от високите стандарти, поставени в началото на кампанията, когато Постекоглу изглеждаше сигурен, че може да бъде коронясан за Мениджър на годината. Колко бързо, обаче, нещата се преобръщат с главата надолу… Както в Англия казват – „това е историята на Тотнъм“.

Джовани Ло Селсо и Конър Галахър
Челси - Тотнъм Хотспър, Джовани Ло Селсо и Конър Галахър (Снимка: БТА)

Кой се смее сега?

Изглежда, че Николас Джаксън не е толкова лош, колкото мнозина го изкарваха допреди няколко седмици, а снощният мач го доказа. Да, Челси можеше да бъде по-високо в класирането, ако сенегалецът не беше пропукал с лека ръка редица страхотни положения през сезона, но статистиката сочи, че той вероятно е несправедливо критикуван.

Николас Джаксън
Челси - Тотнъм Хотспър, Николас Джаксън (Снимка: БТА)

Четвъртият гол на Джаксън във втори мач срещу Тотнъм засенчи постижението на Дидие Дрогба от 10 гола в неговата дебютна кампания във Висшата лига. Джаксън вече отбеляза гол срещу големия враг на „сините“ толкова пъти за осем месеца, колкото Дрогба успя да постигне за общо девет години.

Джаксън си има своите недостатъци, както видяхме с прословутата дузпа срещу Евертън преди няколко седмици, но изглежда, че много хора са си направи доста грешно първо впечатление.

Тотнъм изглежда е изпаднал в летаргия

Това беше едва втория мач на Тотнъм за последните 19 дни, за разлика от Челси, който излезе за своя пет двубой в същия период.

Въпреки че представянето на „шпорите“ в дербито на Северен Лондон показа, че отборът може да не е предал в битката за Топ 4, то сблъсъкът на „Стамфорд Бридж“ доказа точно обратното. Момчетата на Маурисио Почетино буквално си правеха каквото искат с Тотнъм през първото полувреме и със сигурност трябваше да вкарат повече от един гол. Виждаше се, че в отбора на Анге Постекоглу липсва идея и креативност навсякъде по терена, нещо необичайно за „шпорите“ тази кампания.

Пиер-Емил Хойберг и Марк Кукурея
Челси - Тотнъм Хотспър, Пиер-Емил Хойберг и Марк Кукурея (Снимка: БТА)

И още нещо. След като допусна два гола от статични положения срещу Арсенал през уикенда, Тотнъм продължи тази негативна тенденция, като допусна нови две попадения от такива ситуации срещу Челси. Първият беше перфектно насоченият удар с глава на Трево Чалоба през първото полувреме, като англичанинът беше напълно непокрит на границата на наказателното поле. Ударът от свободен удар на Коул Палмър разтърси напречната греда, преди Николас Джаксън да вкара отскочилата топка във вратата на Гулиелмо Викарио, за да сложи допълнително сол в раните на Тотнъм.

Това прави общо 15 допуснати голове за сезона от статични положения, а за сравнение Арсенал има само шест такива попадения в своята врата.

Николас Джаксън и Кристиан Ромеро
Челси - Тотнъм Хотспър, Николас Джаксън и Кристиан Ромеро (Снимка: БТА)

Челси показа, че може да се бори

Ако включим младия защитник Алфи Гилхрист като играч от първия отбор, то тогава Челси имаше само девет здрави старши полеви футболисти на свое разположение. Въпреки че похарчи стотици милиони паунда, пейката на Маурисио Почетино включваше само млади футболисти, с изключение на опитния трети вратар Маркус Бетинели. Такава е настоящата ситуация с контузени играчи при „сините“. Тези, които стартираха срещу Тотнъм, се представиха чудесно и за щастие всички останаха здрави, а младите, които влязоха в битката, също свършиха добра работа.

Ричарлисон и Алфи Гилхрист
Челси - Тотнъм Хотспър, Ричарлисон и Алфи Гилхрист (Снимка: БТА)

Тотнъм да забрави за Шампионската лига

Започва да изглежда много вероятно Тотнъм да пропусне Шампионската лига през следващия сезон. След като победата на Борусия Дортмунд над Пари Сен Жермен в първия ½-финал, гарантира, че Германия и Италия ще получат така желаното допълнително пето място за турнира на богатите догодина, така единствено четвъртото място би свършило работа на „шпорите“.

Победата в четвъртък вечер и още един мач в запас, можеше да прати Тотнъм много близо до четвъртия в момента Астън Вила, да намали разликата до четири точки и да повиши напражението в тима на Унай Емери. Тежкото поражение, обаче, почти на 100% сложи край на надеждите на „шпорите“ за класиране в Топ 4, тъй като те изостават със седем точки при четири оставащи мача. Очертава се поредната разочароваща кампания за феновете на Тотнъм…

Мики ван де Вен и Николас Джаксън
Челси - Тотнъм Хотспър, Мики ван де Вен и Николас Джаксън (Снимка: БТА)
Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.