Inbet Inbet Inbet Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Челси и Ливърпул решават съдбата на първия трофей за сезона в Англия

0
Ливърпул - Челси
Ливърпул - Челси (Снимка: БТА)

Носителят на първия трофей в английския футбол за сезон 2023/2024 ще стане ясен в неделя следобед, когато Челси и Ливърпул ще се изправят един срещу друг във финала на Карабао Къп на митичния стадион „Уембли“ в Лондон.

Преди финала обаче феновете ще могат да се насладят и на мач от 26-ия кръг на Висшата лига между Уулвърхемптън и борещия се за мястото си в елита Шефилд Юнайтед. В понеделник вечер също ще видим интригуващ двубой от шампионата, когато в лондонско дерби един срещу излизат Уест Хем и Брентфорд.

Нека погледнем какви може да очакваме от трите срещи!

Челси – Ливърпул, 17:00 часа

Челси и Ливърпул ще се срещнат днес на стадион „Уембли“ в неделя за финала на Карабао Къп, наддавайки се да спечелят първата си титла през сезона. Двата отбора вече се срещнаха преди по-малко от месец, когато „червените“ стигнаха до победата с 4:1, но много неща се промениха оттогава. Мениджърът Юрген Клоп вярва, че „червените“ не са фаворити за този мач и няма значение дали това наистина е така или не, защото говори много за промяната в съдбата на двата страни през последните няколко седмици.

Докато непоследователността в първия сезон на Маурисио Почетино преобладава до момента, „сините“ стигнаха до финала, като по пътя победиха Уимбълдън, Брайтън, Блекбърн, Нюкасъл и Мидълзбро. Аржентинецът има шанса да спечели първата си купа в Англия, но „червените“ са нетърпеливи да осигурят първи трофей в дългия път на изпращане на напускащия през лятото Клоп.

Феновете ще искат да избегнат повторенията на двата финала за Карабао Къп и ФА Къп, които отново Челси и Ливърпул си оспорваха през сезон 2021/2022. Тогава и двата финала завършиха без голове, преди мърсисайдци да триумфират с дузпи и в двата случая.

Почетино беше много близо до зашеметяващата победа срещу Манчестър Сити преди седмица в първенството. Въпреки това, лондончани остават на незавидната десета позиция в шапионата, на девет от шестия Манчестър Юнайтед, на 17 от четвъртия Астън Вила и на цели 25 от днешния си съперник, който е лидер във Висшата лига.

Очакват се някои промени в състава на „сините“. Ветеранът Тиаго Силва може да бъде готов да направи завръщането си, след като имаше проблем със слабините и да спре негативната си серия от три поредни изгубени финала с екипа на Челси. Леви Колуил ще си партнира с Аксел Дисаси в центъра на отбранатао, ако бразилецът не е на разположение. Дългосрочно аут остава Уесли Фофана, а компания в лазарета му правят Рийс Джеймс, Беноа Бадиашил, Ромео Лавиа, Лесли Угочукву, Карни Чуквуемека и Марк Кукурея.

Ливърпул беше без нападателите Мохамед Салах и Дарвин Нунес при победата с 4:1 над Лутън Таун в сряда вечерта, като Клоп се надява двамата да бъдат готови за финала. Диого Джота и Къртис Джоунс отсъстват, след като получиха тежки удари при победата със същия резултата, но над Брентфорд. Вратарят Алисон, Трент Александър-Арнолд, Доминик Собослай, Тиаго Алкантара, Стефан Байчетич, Жоел Матип и Бен Доак също допълват картината с много контузени играчи.

Победата на Ливърпул с 4:1 над Челси прекъсна доста странна и дълга поредица от равенства между двата отбора. Пренебрегвайки победите с дузпи за „червените“, предишните седем мача не излъчиха победител, а в четири от тяп дори не си отбелязаха попадение.

Отборът на Почетино ще се опита да разочарова момчета на Клоп, който е обезпокоен от контузии през последните седмици. Лондончани може да имат известен успех, особено ако успеят да отбележат първия гол. Въпреки това, тяхната непредсказуемост, съчетана с отличната форма на Ливърпул през цялата година, който е загубил само четири мача във всички турнири, прави настоящия лидер във Висшата лига фаворит за първия троефей през сезона в английския фубол.

Това се потвърждава и от коефициента за успех на „червените“ от 2.21 от букмейкъра Winbet, докато този за Челси е 3.25. За равенство, което би означавало продължения, ставката е 3.60. След последните два финала без попадения от игрова ситуация, изглежда време за промяна, така че опцията гол/гол с коефициент от 1.55 изглежда като добър избор.

Уулвърхемптън Уондърърс – Шефилд Юнайтед, 15:30 часа

Преди да се впуснем във финала, трябва да погледнем и към Висшата лига, където ни очаква любопитна среща. Шефилд Юнайтед беше разгромен от Брайтън миналия уикенд с 0:5, което остави „остриетата“ на последното 20-о място, на осем от спасителната зона. Нещата няма да стават по-леки, след като в неделя следобед гостуват на „гладните“ вълци.

Домакините пък влизат в сблъсъка след впечатляваща победа с 2:1 над преследващия Шампионската лига Тотнъм. Тимът на Гари О’Нийл обаче ще търси реванш от феновете си, след като допусна две поредни поражения у дома от Брентфорд и Манчестър Юнайтед. Отборът остава 11-и с 35 точки, като има отлична преднина от 15 пункта пред опасната зона.

Уулвс имат всичко на всичко един отсъстващ играч, но той е от огромно значене. Става дума за Матеуш Куня, който се очаква да се завърне в игра след международната пауза следващия месец. Хий-Чан Хуанг се завърна след участието си в Купата на Азия и се очаква да запази титулярното си място след победата над „шпорите“, като „вълците“ вероятно ще излязат със същите единадесет, с които взеха трите точки от „Тотнъм Хотспър Стейдиъм“.

Макс Лоу, Рис Норингтън-Дейвис, Джон Игън, Крис Башам и Даниел Джебисън са контузените играчи в отбора на „остриетата“. Мениджърът Крис Уайлдър се надява Джордж Болдок, Камерън Арчър и Бен Бреретън Диас да са на линия, макар че остават под въпрос. Ако обаче са готови, и Бреретън Диас, и Арчър ще стартират от първата минута, а Иво Гърбич трябва да се завърне на вратата, след като Уес Фодерингам имаше тежък двубой срещу Брайтън.

Тук Уулвърхемптън влиза като фаворит с коефициент от 1.45 за победа от букмейкъра Winbet срещу 6.75 за Шефилд. Равенството е оценено на 4.75.

Уест Хем Юнайтед – Брентфорд (понеделник, 26 февруари, 22:00 часа)

Кръгът приключва в понеделник вечер с вълнуващо лондонско дерби. Уест Хем е в търсене на първата си победа през 2024-а година и ще се опита да я намери срещу друг отбор извън форма в лицето на Брентфорд.

„Чуковете“ са без успех в осем мача във всички турнири, серия, която доведе до сериозно напрежение мениджъра Дейвид Мойс и четвърта поредна загуба би направила позицията на шотландеца още по-несигурна. „Пчеличките“ пък загубиха четири от последните си пет мача, с което паднаха до 15-ата позиция и имат само пет точки аванс пред първия под чертата и ще трябва подобрят резултатите си до края на кампанията, за да не попаднат отново обратно в Чемпиъншип.

Работата на Дейвид Мойс остава обект на интензивни спекулации, като в Англия информациите варират от просто недоволство от последните резултати до неговото уволнение, като дори вече има готови заместници за поста му. На пръв поглед това изглежда невероятно грубо. В края на краищата „чуковете“ все още са девети в таблицата, въпреки сериозния спад във формата, а също така продължават към 1/8-финалите на Лига Европа, където ще се изправят срещу германския Фрайбург. Разбира се, не трябва да забравяме, че Мойс беше този, който донесе първия голям трофей на клуба от 1980-а година насам, извеждайки Уест Хем до триумф в Лига на конференциите Европа миналия сезон. Въпреки това голяма част от привържениците са недоволни от стила на игра, който практикува Мойс и в последните срещи дори бяха забелязани транспаранти, призоваващи шотландския мениджър да бъде уволнен.

Уест Хем ще бъде без взетия под наем от Манчестър Сити Калвин Филипс, който е наказан заради черения си картон срещу Нотингам Форест миналата седмица, като Томас Соучек вероятно ще заеме неговото място в халфовата линия. Лукас Пакета се завърна към тренировките на отбора, но този двубой ще дойде твърде рано за него, като по-скоро ще го видим отново в игра при гостуването на Евертън на 2 март.

Мениджърът на Брентфорд Томас Франк пък ще трябва да се оправя без крайните защитници Рико Хенри и Арън Хики, докато централният бранител Итън Пинок не се очаква да се върне на терена преди края на март. Извън строя са още Джош Дасилва, Брайън Мбемо и Кевин Шаде.

Букмейкърът Winbet дава гласа си за успех на Уест Хем с коефициент от 2.50, макар че този за Брентфорд не е много по-висок – 2.79. Хиксът пък се равнява на 3.60.

Програма за мачовете от 26-ия кръг в английската Висша лига и финала в Карабао Къп:

Сряда, 21 февруари:

Ливърпул – Лутън Таун 4:1

Събота, 24 февруари:

Манчестър Юнайтед – Фулъм 1:2

Астън Вила – Нотингам Форест 4:2

Брайтън & Хоув Албиън – Евертън 1:1

Кристъл Палас – Бърнли 3:0

Борнемут – Манчестър Сити 0:1

Арсенал – Нюкасъл Юнайтед 4:1

Неделя, 25 февруари:

15:30 часа | Уулвърхемптън Уондърърс – Шефилд Юнайтед

Финал на Карабао Къп, неделя

17:00 часа | Челси – Ливърпул

Понеделник, 26 февруари:

22:00 часа | Уест Хем Юнайтед – Брентфорд

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.