ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

България загрява за Черна гора с любопитна контрола срещу Иран на „Колежа“

0
Литва - България
БТА / BTA

Българският национален отбор по футбол пореща Иран в приятелска среща. Двубоят на стадион „Христо Ботев“ в Пловдив стартира тази вечер в 19:00 часа. Главен съдия на срещатаще бъде сърбинът Лазар Лукич.

Националите ще дебютират на „Колежа“, след като в последно време домакинстваха на „Хювефарма Арена“ в Разград.

Двубоят се явява генерална репетиция за „лъвовете“ преди гостуването на Черна гора в европейска квалификация в неделя, 10 септември, от 19:00 часа българско време. Отборът ни е четвърти в Група „G“ с актив от две точки от четири изиграни мача, докато черногорците са трети с четири пункта и имат двубой по-малко от нашите.

България беше близо до победата в последния си официален мач – европейската квалификация със Сърбия на 20 юни в Разград, но късен изравнителен гол на „плавите“ ни остави без успех в последните четири срещи – загуби от Черна гора и Унгария, както и равенство срещу 10 от Литва. Последната победа на „трикольорите“ е отпреди близо година – на 26 септември, когато тимът ни надделя над Северна Македония с 1:0 в Скопие в среща от Лигата на нациите.

Селекционерът на България – Младен Кръстаич, обяви първоначално група от 25 футболисти за контролата с Иран и евроквалификацията с Черна гора, като в нея попаднаха дебютантите Димитър Митов от шотландския Сейнт Джонстън, Лукас Петков от Гройтер Фюрт от Преслав Боруков от Арда. Първоначално Петко Христов също беше в групата, но здравословни проблеми за бранителя на Специя наложи той да бъде заменен от защитника на Левски Кристиан Димитров.

Нападателят на Спарта Прага Мартин Минчев пък бе освободен от лагера на националите заради травма, като на негово място не бе повикан заместник. С контузии са още Светослав Вуцов и Антон Недялков, докато халфът на Лос Анджелис ФК – Филип Кръстев, изобщо не бе повикан в състава.

В последните години Иран израсна във футболно отношение и към момента заема 22-ото място в световната ранглиста, като взе участие на последните три световни първенства през 2014-а, 2018-а и 2022-а година, а в Катар иранците дори победиха Уелс с 2:0. От групата на наставника Амир Галеноаи отпадна заради травма бранителят на Кайзериспор Маджад Хосейни. Сред по-известните имена в състава на Иран са Мехди Тареми от Порто, Садех Мохарами от Динамо Загреб, Али Карими от Кайзериспор, Алиреза Джаханбакш от Фейенорд и Саман Родос от Брентфорд.

„За нас мачовете не се приятелски и квалификационни. От една година се опитваме да изградим нов и млад отбор, който съм сигурен, че в следващите 10 години ще бъде заедно. Без значение, че в последните два мача не записахме победа, публиката показа своята подкрепа. Това, което ви гарантирам, е, че футболистите ще изядат тревата, за да постигнат успех утре (б.р. – днес)“, сподели Кръстаич на пресконференцията преди днешния сблъсък.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.