Inbet Inbet Inbet Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

България е на футболен кръстопът – ново начало или прегрупиране

0
Битката за БФС
Снимка: БТА/Nostrabet

15 март е, след полунощ…

В рамките на днешния ден ще стане ясно по какъв път ще тръгне изстрадалият български футбол. Конгресът на БФС стартира в 10:30 часа и вероятно в късния следобед ще имаме нов шеф на най-популярния спорт у нас. Кандидатите са седем, а посланията, които носят са само две – промяна или подмяна.

Димитър Бербатов, Георги Захариев, Георги Градев, Манол Иванов, Михаил Касабов, Георги Иванов и Петьо Костадинов.

Някой от тези седем човека ще застане начело на Футболната централа и ще управлява в следващите 4 години.

Първите трима носят промяната, а последните трима подмяната във всички възможни злостни форми. Подменената нищета. Подменената корупция. Подменените скандали. Подменените бури. Подменените силни на деня. Подменените слаби резултати на клубно и национално ниво. Подменените тъмни схеми. Подмененият слугинаж. Ъпдейт на стария и прогнил софтуер.

бОяна бфс
бояна бфс

Вече 19 години родният футбол не просто стои на едно място. Той върви назад. 19-годишните момчета и момичета са абитуриенти, оглеждат се за висше образование, странстване в чужбина или кариерен път в България. Мнозина от тях са направили изборите си дори в по-ранна възраст, на каквато трябваше да узрее и българският футбол под отчайващото ръководство на Борислав Михайлов и подопечните му.

За щастие, както в училище, така и в живота и футбола има поправителни. Българските клубове могат да вземат изпита от втори път след неуспеха през 2021 година. Тогава, при недостиг от 1 глас, Михайлов продължи да пагубното си царуване в Бояна и обрече футбола на още 2.5 години забвение. За да стигнем до днешния 15 март. Сакрална дата за съдбата на любимата игра. Дата, която бе продиктувана от 16 ноември 2023 година. Преди три месеца София бе окървавена заради обвили се във власт и его до небето псевдоръководители. Датата 16 ноември 2023 година се превърна в толкова свещена, колкото бе и 17 ноември, но три десетилетия по-рано. Едни и същи герои – противоположни емоции.

Протест
Протест (Снимка: LAP.bg)

Какво обаче ги кара да продължават да желаят властта в БФС чрез своите протежета Касабов и Иванов? Натиск от по-влиятелни от тях хора, които са обслужвали? Политически натиск? Може би годишният бюджет от 20 милиона лева? Заличаване на следи по извършени престъпления в последните години? – Много може да се разсъждава в тази посока и отговорът рано или късно ще бъде известен.- Може би дори след броени дни, когато евентуалното ново ръководство ще стъпи на базата в Бояна. Тук е моментът да се уточни, че с фамилията Иванов е назован Гонзо, а не Манол. Самата кандидатура на Манол Иванов мъждука с останалите шест и шансовете за победа по-скоро са утопични.

Основните фаворити са три – Димитър Бербатов, споменатият идея по-нагоре Георги Иванов и по-възрастният му еквивалент Михаил Касабов. Безспорно изключително безинтересни кандидати за по-запознатите. Дори самият Бербатов поизтърка образа си в последните 2-3 години. Като яростна опозиция в последните години би трябвало да не бъде съден суров, преди да се е докопал до властта.

Димитър Бербатов
Димитър Бербатов (Снимка: LAP.bg)

Опонентите му Касабов и Гонзо са самият символ на досегашното статукво и няма нито един аргумент в противното. 68-годишният Касабов ще е на 69 лазарника през следващата седмица. С кратки прекъсвания работи в Българския футболен съюз от 1979-а година! И без особена проверка можем да кажем, че е най-дълго задържалият се служител в Централата. От 1995-а година е вицепрезидент, а обемът работа зад гърба му вероятно може да бъде свършен за няколко месеца от млад и горе-долу кадърен чиновник. Гонзо влиза в битката с хлъзгава, подлизурска и слагаческа медийна кампания от няколко „бухалки“. Такава кампания, която показва, че точно той е изборът на бобимихайловата клика. Точно за него е и безкрайно интересна ученическата препратка от началото на текста.

БФС пресконференция Георги Иванов
БФС пресконференция Георги Иванов

Предстоят решаващи часове, които може би вече текат с пълна сила. Финални маневри, намествания, широко ползвания в последно време термин „прегрупиране“ и други некачествени реставрации от една страна. А от другата – огромен и на теория знаещ екип, който чака шанс. Подготвен и представителен, какъвто трябва да има БФС за пред родните футболни клубове и международните асоциации. Изборът на 100 процента вече тече (някъде), а за българския фен остава надеждата да види една по-оптимистична картина и да се радва на футбола така, както някога го е правил. Преди повече от 19 години…

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Иван Алексов
Иван Алексов
Иван Алексов е спортен журналист и анализатор с богат опит зад гърба си в редица спортни медии. Той отразява актуалните новини за футбол, баскетбол и други спортове.
Коментирай

Няма коментари.