ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Арда и Локо Пловдив показаха, че са два от качествените отбори в елита

0
Станислав Иванов и Ангел Лясков
Футболистът на Арда Станислав Иванов в битка с Ангел Лясков от Локомотив Пловдив (Снимка: Facebook.com/ПФК Арда / PFC Arda)

В края на есенния полусезон Локомотив Пловдив беше разтресен от сериозни скандали между собствениците Адам Сотков и Христо Крушарски. Изпълнителният директор Павел Колев пък разкри притеснителни факти за критичната ситуация в клуба и дори се говореше за раздяла със старши треньора Александър Томаш. През зимата клубът продаде трима от най-важните си футболисти – голмайсторът Джовани Маркес, Алфа Конте и Георги Мичев.

Е, „черно-белите“ не показаха и грам притеснение или колебание в първия си официален мач за новата година и демонстрираха страхотната си игра от началото на сезона, след като победиха Арда в Кърджали след обрат с 2:1 в двубой от 21-ия кръг на първенството.

Още в петата минута тимът на домакините излезе напред в резултата. Мартин Паскалев върна топката рисково към вратаря Динко Хоркаш, който я прати в краката на Абубакар Тунгара. Нападателят излезе сам на празна врата и му остана само да прати топката в мрежата – 1:0.

Абубакар Тунгара
Футболистът на Арда Абубакар Тунгара отбеляза откриващото попадение срещу Локомотив Пловдив (Снимка: Facebook.com/ПФК Арда / PFC Arda)

Арда
Футболистите на Арда празнуват откриващото попадение на Абубакар Тунгара срещу Локомотив Пловдив (Снимка: Facebook.com/ПФК Арда / PFC Arda)

В 16-ата минута Мартин Райнов удря да изравни за „черно-белите“, но попадението му не бе признато заради засада. Малко по-късно капитанът на гостите Димитър Илиев нацели с глава гредата, но и в тази ситуация страничният рефер Димо Вълчев вдигна флага за засада.

Мартин Райнов
Футболистът на Локомотив Пловдив Мартин Райнов в действие срещу Арда (Снимка: Facebook.com/Lokomotiv Plovdiv)

Така се стигна до 31-ата минута, когато Евандро центрира меко отляво, а Бубакар Дион връхлетя и вкара топката във вратата на Анатолий Господинов за 1:1. Първоначално отново бе вдигната засада, но след като ситуацията бе преразгледана от ВАР съдиите, се прецени, че Пламен Крачунов покрива засадата и попадението бе зачетено.

Бабакар Дион
Футболистът на Локомотив Пловдив Бабакар Дион празнува изравнителното си попадение срещу Арда (Снимка: Facebook.com/Lokomotiv Plovdiv)

Локомотив Пловдив
Футболистът на Локомотив Пловдив Бабакар Дион празнува изравнителното си попадение срещу Арда (Снимка: Facebook.com/Lokomotiv Plovdiv)

Двадесет минути преди края на редовното време се стигна и до пълен обрат. Ангел Лясков проби отляво и центрира, а Пламен Крачунов от Арда се хвърли на шпагат, но изби топката с вдигната си рък, което ознааваше дузпа за Локомотив. Евандро се зае с изпълнението и стреля технично с левия си крак в центъра на вратата, докато вратарят Господинов се бе хвърлил предварително вдясно – 1:2.

Евандро Коста
Футболистът на Локомотив Пловдив Евандро коста в действие срещу Арда (Снимка: Facebook.com/Lokomotiv Plovdiv)

Малко преди края Динко Хоркаш изкупи вината си при гола, като парира удар на Ел Мами Тетах. В последната минута на редовното време „смърфовете“ пропуснаха да отбележат трети гол след последователни удари на Бабакар Дион и Евандро.

По този начин Локомотив Пловдив се качи на четвърто място в класирането, като изпревари Левски и се доближи на четири точки от лидерите. Арда остана на седма позиция, а следващия кръг гостува именно на „сините“.


Какво показаха двата тима в първия си официален двубой?

Няма да е лъжа, ако кажем, че Арда и Локомотив Пловдив са два от стойностните отбори в елита на България. Двата тима показаха, че се опитват да играят продуктивен и атрактивен футбол, бяха доста разнообразни и изграждаха добре атаките си.

Създаваха се доста положения и видяхме голям брой удари, което е похвално. Личеше си свършената от двамата треньори работа по време на зимната пауза.

Ангел Лясков и Станислав Иванов
Футболистът на Локомотив Пловдив Ангел Лясков в битка за топката със Станислав Иванов от Арда (Снимка: Facebook.com/Lokomotiv Plovdiv)

Къде бяха основните проблеми на Арда?

Макар че загубиха, възпитаниците на Александър Тунчев не показаха лоша игра и създадоха доста ситуации в нападение. Рано е да правим генерални заключения след само един мач, но беше очевидно кое бе по-слабото звено на отбора – защитата.

Не трябва да забравяме, че през зимата кърджалийци бяха напуснати от лидера в отбрана Умар Сако, който изгради добро партньорство с Джалал Хюсеинов. Сега ще е нужно време да се изгради ново такова между последния и Пламен Крачунов.

Джалал Хюсеинов
Защитникът на Арда Джалал Хюсеинов в действие срещу Локомотив Пловдив (Снимка: Facebook.com/ПФК Арда / PFC Arda)

Пламен Крачунов
Защитникът на Арда Пламен Крачунов в действие срещу Локомотив Пловдив (Снимка: Facebook.com/ПФК Арда / PFC Arda)

От Кърджали си тръгнаха още национала Преслав Боруков, Мартин Стойчев и Радослав Цонев, така че определен тимът беше отслабен на определени позиции. Тепърва ще видим как новите футболисти, сред които е и братът на Радослав Цонев – Борислав, как ще се впишат в състава на „сините“.

Една добра серия в следващите двубои би дошла добре дошла за Арда в борбата за Топ 6, а трябва да отбележим, че тимът има и ¼-финален двубой в турнира за Купата на България, когато гостува на ЦСКА след десетина дни.

Локомотив Пловдив показа, че проблемите им не са на терена

Вече загатнахме за обявените в края на миналата година сериозни пречки, най-вече финансови такива, пред „черно-белите“. Въпреки това, Локо Пд победи много труден съперник в лицето на Арда и то като гост, което доближи отбора на само четири точки от лидерите ЦСКА и Черно море. Определено не само резултатът, но и играта на пловдивчани в Кърджали беше впечатляваща, както и характерът, с който срещата беше проведена от момчетата на Александър Томаш. С две думи – заслужен обрат.

Локомотив Пловдив
Футболистите на Локомотив Пловдив празнуват победното попадение от дузпа на Евандро Коста за 2:1 в гостуването на Арда (Снимка: Facebook.com/Lokomotiv Plovdiv)

Направи впечатление, че отборът опитва висока преса с четиримата си офанзивни футболисти. На няколко пъти Евандро и Димитър Илиев си сменяха позициите, което подсказваше за нов вид нападение без чист типичен таран, което даде резултат. Като цяло и двата тима създадоха положения, но като че ли „черно-белите“ бяха една идея по-настойчиви както в предни позиции, така и в персоналните надигравания. Добри отзиви можем да кажем за новите попълнения Мартин Райнов, който действаше в центъра на терена и Йоан Баи по левия фланг на нападението. 

Йоан Баи
Футболистът на Локомотив Пловдив Йоан Баи в действие срещу Арда (Снимка: Facebook.com/Lokomotiv Plovdiv)

Цялостно с представянето си Локомотив показа, че всички тези тиражирани проблеми са вътре в клуба, а не на терена. Интересно щеше да бъде да видим как „смърфовете“ щяха да продължат да играят с всички продадени основни футболисти, като Джовани и Конте, защото разликата с лидерите не е никак голяма. Има го и това, че всички неспортно технически неща, през което трябваше да преминат пловдивчани, до някаква степен намали напрежението и изискванията към тях, а това води и по-освободена игра. 

И в Локомотив обаче се забеляза, че по-големият проблем в игрови план е също защитата, а не нападението. Това си пролича от някои отигравания на „черно-белите“ в отбрана, а и основният човек в тази зона Хорхе Сегура не бе много сигурен в действията си на терена. 

Защитникът на Локомотив Пловдив Хорхе Сегура в действие срещу Арда (Снимка: Facebook.com/Lokomotiv Plovdiv)

Основната цел на „черно-белите“ си остава участие в евротурнирите, което минава именно през победи срещу пряк конкурент като Арда. А Локомотив си я извоюва със сърце и характер. Наистина е рано да си правим генерални заключения за играта на двата отбора и ще са нужни още няколко мача, за да видим наистина каква работа са свършили двамата треньори по време на подготвителния период. Положителните знаци и в двата клуба са налице, като надграждането ще бъде в основата за евентуалните им успехи в края на сезона.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.