ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Ботев Враца вече зависи от себе си

0
Ботев Враца
Снимка: БТА

След равенството срещу водения от Красимир Балъков Локомотив в столичния квартал „Надежда“ отборът на Ботев Враца изпълни първата си цел в плейофите – да зависи само от себе си.

Сметките вече са елементарни, тъй като врачани ще се спасят, ако спечелят оставащите си два мача от сезона другата седмица, които са в рамките на пет дни – гостуване на Етър във Велико Търново и домакинство с Берое под Врачанска планина.

Ботев Враца
Ботев Враца (Снимка: БТА)

В тези срещи за Ботев остава само да довърши започнатото с ясната мисъл, че съперниците му няма да се бият сами, въпреки че вече доиграват протоколно първенството.

Още повече ,че в последните си срещи показаха, че могат да се справят с всеки в последната шестица или да му дадат сериозен отпор – изпадналите „боляри“ стигнаха до точка в Благоевград, след като изтърваха победата в последните секунди, а оцелелите заралии подчиниха Хебър в Пазарджик и утежниха положението му в групата на майсторите.

За Ботев обаче е най-важно, че показа футболни умения, ботевска воля и ботевски дух в най-важните моменти, и доказва с всеки изминал двубой, че заслужава да бъде в елита, след като само преди два месеца тотално бе отписван от експертите и изглеждаше, че мисията му е обречена на провал.

Дори и клубната легенда Петър Каменов беше песимист за шансовете на тима да запази елитния си статут и смяташе, че трябва да се стигне до чудо, за да се случи това.

Но ето, че от 15 март Ботев започна да пише своята приказка и по-точно след изравнителния гол на Даниел Генов в добавеното време за 2:2 срещу Берое под Аязмото, който донесе ценната точка.

В следващото домакинство пък играчите на Христо Янев успяха да прекъснат кошмарната си серия от седем мача поред без победа – шест загуби и равенство, след като надделяха с 3:2 срещу Хебър.

Последваха две нулеви ремита срещу ЦСКА 1948 в Бистрица и у дома срещу шлагера Крумовград, който впоследствие щеше да увеличи невероятната си серия на 14 поредни срещи без загуба.

При гостуването на съименика си под тепетата врачани изгубиха с 0:2, но това не заличи впечатленията, че вече са един съвсем различен отбор, който се намира в безспорен възход.

И това бе доказано по категоричен начин в следващите четири мача, в които момчетата на Янев спечелиха 10 от 12 възможни точки.

Стефан Велев
Стефан Велев (Снимка: БТА)

Те победиха Етър с 2:0 на свой терен, после и Пирин с 2:1 в Благоевград, а след това взеха втората си победа над Хебър в тази кампания – с 1:0, във Враца и стигнаха до точка в дома на столичното Локо – 1:1.

Тези успехи показват, че Ботев е преобразен и с основна заслуга за подема е Христо Янев, който трябва да бъде поздравен, че в най-критичните за отбора моменти, през които той премина през последните месеци, не загуби вяра, че Ботев има необходимия индивидуален и отборен потенциал, за да печели и да оцелее.

Очевидно е, че специалистът превъзмогна всичко негативно и успява да убеждава играчите в своите идеи, за да могат те да ги пресъздават на терена и да постигат позитивни резултати.

Янев е също тънък психолог и умее да придава вярната настройка на своите, както и да води правилно мачовете, а не е и без значение, че наред с подобренията във всеки един футболен аспект, футболистите показват смелост и характер.

Христо Янев
Христо Янев Снимка: (БТА)

Красимир Костов, Браян Мендоса, Меси Биатомусока, Мартин Бачев, Мартин Ачков, Стефан Велев, Мартин Смоленски, Бубакар Траоре, Браян Переа, Спас Георгиев, Марко Мажуга, Клери Сербер, Даниел Генов, Мирослав Маринов и компания са като юмрук на терена и решени на всичко да бранят каузата на Ботев Враца и го оставят в професионалното елитно семейство.

Разбира се, не бива да се забравяме и феновете на Ботев, които винаги са били зад отбора в най-трудните му мигове. Те подкрепят безрезервно играчите на всеки терен, включително и в София снощи, и дават така нужния кураж и сили на своите любимци.

Това обединение на всички в Ботев – треньори, играчи, ръководители и привърженици, е похвално и би трябвало да го изведе до успешен край, но е задължително също всички в клуба да си направят изводи и да извлекат поуки от допуснатите грешки, и през другия шампионат да не ги повтарят, за да не трепери Ботев за мястото си сред най-добрите у нас.


Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Георги Колев
Георги КолевГеорги Колев е роден в Плевен. Завършил е СУ „Климент Охридски“ София. Работил е повече от 20 години като кореспондент на водещи спортни ежедневници у нас, като е отразявал новини от спортния и футболния живот на България.
Коментирай

Няма коментари.