ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Ботев Пловдив остава без победа над водещ тим

0
Ивелин Попов
Снимка: БТА

Осмият опит на Ботев Пловдив да запише победа срещу водещ тим у нас или в битката за тепетата през този сезон отново се оказа неуспешен.

„Канарчетата“ изгубиха от Лудогорец с 0:2 на своя терен, след като допуснаха два бързи гола през първото полувреме и след това не успяха да се върнат в мача за съжаление на верните си фенове.

Тази тяхна неуспешна серия обаче е в пълен разрез с традициите, тъй като Ботев през годините не само е поставял под огромно напрежение най-силните по нашите терени, но и много често ги е побеждавал.

А и именно представянето и резултатите на един отбор срещу челниците в елита в дадено първенство, показват и какво е неговото ниво и каква е класата му.

Ботев Пловдив
Ботев Пловдив (Снимка: БТА)

Тук е важно да се отбележи, че другите срещи също не трябва да се подценяват, но друго си е Ботев да надделява срещу шампиона, както и срещу столичните грандове Левски или ЦСКА, на чийто играчи краката започваха да се подкосяват още щом наближават Пловдив за сблъсък с Ботев.

Да не говорим пък за градския съперник, срещу който успехът е въпрос на чест и престиж, и дава възможност да футболистите н спечелилия да се разхождат с гордо вдигнати глави в следващите шест месеца по Главната на Пловдив.

До този момент в настоящия шампионат активът на „жълто-черните“ срещу намиращите се в топ 5 тимове е 4 равенства и 4 загуби, след като във въпросните срещи Ботев изпусна редица шансове за пълен успех.

Първата бе още в първия кръг в пловдивското дербито на стадиона на врага, което започна прекрасно за „канарчетата“. Те поведоха с ранен гол на Мартин Секулич от дузпа, но после изтърваха няколко положения, за да убят интригата и 13 минути преди края допуснаха изравнителен гол.

В следващия кръг пък Ботев се срина срещу Левски на „Колежа“. Домакините изоставаха с 0:2 до 81-вата минута, когато Секулич намали резултата, но пет минути по-късно гостите стигнаха до трето попадение и поставиха точка на спора.

В деветия кръг ботевци бяха най-близо до успех над класен съперник в треньорския дебют за тях на Душан Керкез. Въпреки че губеха с 0:1 от Лудогорец на почивката, през второто полувреме „канарчетата“ полетяха и стигнаха до пълен обрат след голове на Ивелин Попов и Красиан Колев.

И когато гостите вече се виждаха победители, в добавеното време от 9 минути Якуб Пьотровски донесе точката на родния първенец.

Последва загуба на „жълто-черните“ в техния дом срещу ЦСКА. Армейците имаха комфортен аванс от 2:0 до 79-ата минута, когато Константинос Балоянис се разписа, но за повече домакините нямаха сили.

Дни по-късно подопечните на Душан Керкез отстъпиха и пред Черно море с 0:1 край морето.

В началото второто завъртане на първенството Ботев прие за първи път градския съперник на реновирания „Христо Ботев“ и феновете му сътвориха невероятен празник на трибуните с поредната си по традиция стилна хореография и пиротехническо шоу.

Това даде криле на техните любимци и те доминираха тотално на терена, но пустата топка не щеше да влиза във вратата, а след като един път влезе в началото на второто полувреме попадението на Антоан Бароан бе отменено заради засада.

Ботев Пловдив
Ботев Пловдив (Снимка: БТА)

Игровият превес на Ботев обаче бе толкова голям, че след нулевото равенство дори треньорът на гостите призна, че са спечелили една точка, а „жълто-черните“ са изгубили две.

В другия си двубой Ботев гостува на „Георги Аспарухов“ и завърши 1:1 с Левски, след като Бароан фиксира равенството с гол в 54-тата минута, а и съдията се постара с едно отсъждане във вреда на гостите да запази точката за домакините.

Впоследствие дойде и вчерашната загуба от Лудогорец, и сега пред Ботев остават още две възможности за престижен успех – при гостуването след дни на ЦСКА на Националния стадион „Васил Левски“ и в домакинството след паузата заради мачовете на националния отбор срещу Черно море.

Двата съперника се борят за титлата и с оглед развоя на първенството, Левски трудно може да измести някой от тях от тройката.

Това обаче не означава, че Ботев не може да обърка сметките на армейци или моряци, тъй като разполага с достатъчно стойностни, опитни и можещи изпълнители.

Ботев Пловдив
Ботев Пловдив (Снимка: БТА)

Освен това в състава на „жълто-черните“ са и жадни да изява страхотни таланти, един от които – Уме Емануел, се завърна на терена след контузия във вчерашната среща с разградчани.

Тези два двубоя безспорно са от голямо значение на Ботев и резултатите от тях могат да са определящи за реалните цели на тима до края на първенството – дали да продължи борбата за влизане в шестицата или за седмото място, което дава право на участие на бараж за Европа.

Всъщност обаче пътят към Лига на конференциите може да се окаже по-кратък за Ботев чрез турнира за Купата на България, стига да успее да елиминира ЦСКА на полуфинала и след това да ликува и на финала, най-вероятно срещу Лудогорец.

Нека припомним, че това вече се е случвало, тъй като последния си трофей в надпреварата Ботев вдигна именно след победа с 2:1 над Лудогорец в София преди близо седем години.


Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Георги Колев
Георги КолевГеорги Колев е роден в Плевен. Завършил е СУ „Климент Охридски“ София. Работил е повече от 20 години като кореспондент на водещи спортни ежедневници у нас, като е отразявал новини от спортния и футболния живот на България.
Коментирай

Няма коментари.