ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Ботев Пловдив избра играчите за големия мач

0
Ботев Пловдив
Снимка: БТА

Малко повече от една седмица остава до големия мач, който може да осмисли сезона за Ботев Пловдив и да пренапише историята му, но по всичко личи, че Душан Керкез вече е наясно с 11-те играчи, с които да започне финалния мач за Купата на България срещу Лудогорец в София.

За своите намерения Керкез загатна с футболистите, които използва в последната среща срещу ЦСКА 1948 от плейофите във втората четворка на първенството.

Кристиян Начукву
Кристиян Начукву (Снимка: БТА)

В групата за тази среща изобщо не попаднаха Ивелин Попов, Антоан Конте и Джонатан Перера, а Уме Емануел бе сменен в 73-тата минута, което предполага, че Керкез иска да ги запази свежи за финалната битка.

Същото се отнася и за Мохамед Брахими и Мартин Секулич, които влязоха като резерви в двубоя с „бистришките тигри“ и записаха скромни игрови минути.

Най-вероятно при гостуването на Арда в Кърджали в събота наставникът на „канарчетата“ ще направи нови ротации в 11-те, за да може повечето от основните играчи за решителния сблъсък с разградчани да бъдат съхранени.

Ако не се случи обаче нещо непредвидимо до другата сряда, в състава, с който Ботев ще започне финала, би трябвало да попаднат: Хидайет Ханкич, Николай Минков, Йонас Там, Антоан Конте, Константинос Балоянис, Джеймс Ето’о, Антонио Перера, Уме Емануел, Ивелин Попов, Мохамед Брахими и Мартин Секулич.

Няма обаче да бъде изненада, ако Керкез реши да подсили средната линия с още един полузащитник в лицето на Дилан Мертенс, и при положение че го направи, Брахими ще бъде изнесен на върха на атаката.

Мартин Секулич
Марлтин Секулич (Снимка: БТА)

Любопитно е, че от въпросните играчи трима вече са били носители на Купа на своята страна.

Единствен два пръти трофея е вдигал Ивелин Попов, и то в две поредни години – 2008-а и 2009-а, като играч на Литекс. В първия финал при успеха над Черно море с 1:0 на Националния стадион „Васил Левски“ Ивелин излиза титуляр за своите и е сред най-добрите на терена, като е заменен тактически в добавеното време на мача.

Година по-късно той не взема участие в срещата с Пирин Благоевград, спечелена с 3:0 на стадион „Георги Аспарухов“ в столицата, но в предните двубои прави достатъчно, за да изведе тима си до най-важния сблъсък в надпреварата.

Централният бранител Йонас Там е печелил Купата на Естония с Флора Талин през 2016 година, а три години по-късно левият бек Константинос Балоянис вдига Купата на Гърция с ПАОК Солун.

Други две „канарчета“, които пък ще останат резерви срещу Лудогорец на 15 май, също са триумфирали в турнира.

Лъчезар Балтанов бе важна част от онзи отбор на Ботев, който спечели последната Купа, при това след победа с 2:1 над Лудогорец на „Васил Левски“ през май 2017-а.

Тогава Лъчо изведе „канарчетата“ с капитанската лента и имаше основна заслуга за смазващото им превъзходство през първото полувреме. В 35-ата минута самият Балтанов получи възможност да изведе „жълто-черните“, след като бе изведен сам отдясно от Тодор Неделев, но след ниския му удар топката се отби от дясната странична греда.

Малко след това обаче Балтанов подаде на Омар Косоко, който откри резултата, а през второто полувреме Антонио Вутов удвои и спорът на практика бе разрешен.

Дилан Мертенс
Дилан Мертенс (Снимка: БТА)

Халфът Янис Карабельов пък игра през цялото време за Славия при успеха с дузпи във финала над Левски през 2018-а. До изпълненията на 11-метрови удари се стигна, след като редовното време и продълженията завършиха 0:0.

При дузпите „белите“ надделяха с 4:2, а в герой за тях се превърна Георги Петков. Вратарят спаси два шута от бялата точка, след като преди това бе хванал и една дузпа в началото на мача, и потопи в мъка „сините“ и техния италиански треньор Делио Роси.

Десният бек на Ботев Николай Минков пък има приятен спомен преди първата купа на родния му Черно море, макар че не играе във финалния мач.

Навършил едва 17 години, Минков тренира с представителния тим през сезона под ръководството на покойния вече Никола Спасов и четири дни преди финала записва дебют в професионалния футбол.

Минков излиза титуляр срещу Локомотив Пловдив за първенство, а при последвалия успех над Левски с 2:1 в битката за Купата след победен гол в 119-а минута, гледа от трибуните.

Трябва да отбележим също, че Душан Керкез е ставал носител на Купа като треньор. Босненският специалист триумфира в Кипър преди пет години, когато води АЕЛ Лимасол.


Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Георги Колев
Георги КолевГеорги Колев е роден в Плевен. Завършил е СУ „Климент Охридски“ София. Работил е повече от 20 години като кореспондент на водещи спортни ежедневници у нас, като е отразявал новини от спортния и футболния живот на България.
Коментирай

Няма коментари.