ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Ботев Пловдив постигна голямата цел, сега ще бъде съдник в битката за Европа

0
Ботев Пловдив
Снимка: БТА

Седем години по-късно отново Ботев Пловдив се окичи със златните медали от Купата на България. „Канарчетата“ надвиха шампиона Лудогорец в спиращ дъха финал преди седмица на Националния стадион „Васил Левски“ в столицата. По този начин беше изпълнена и голямата цел, за която треньорът Душан Керкез апелираше дълго време. А трофеят носи и още дивиденти – участие в предварителните кръгове на Лига Европа. Определено хубаво време да си фен на най-стария български тим.

Ботев Пловдив
Ботев Пловдив (Снимка: БТА)

Доста по-различно седят нещата с отбора на ЦСКА 1948. Един преходен сезон, изпълнен с доста перипетии и честа смяна на треньори, като в крайна сметка „червените“ дори не успяха да задържат мястото си в Топ 6. Въпреки това, бистричани запазват големи шансове за участие в европейските клубни турнири догодина, което е доста изненадващо на фона на тяхната незадоволителна форма.

Сега на стадиона в полите на Витоша ЦСКА 1948 приема именно Ботев Пловдив в, може би, най-важния си мач през кампанията, тъй като след него може да си е осигурил заветната седма позиция, която дава право на бараж за Европа срещу третия в класирането, който ще бъде един измежду Черно море и ЦСКА. Срещата между „червени“ и „жълто-черни“ е в четвъртък, 23 май, от 17:45 часа, като ще бъде ръководена от Иво Андреев.

Сега или никога за ЦСКА 1948

Няма да е лъжа, ако кажем, че ЦСКА 1948 държи съдбата в собствените си ръце. Тимът на Валентин Илиев в момента заема именно седмата позиция с 46 точки, с точка пред Арда и Ботев Пд, който, както вече стана ясно, играе само за честта си след спечелването на Купата и осигуряването си на евроучастие. Славия пък е с 43 пункта, с който ЦСКА 1948 играе в последния кръг.

Шест точки в оставащите два двубоя пък ще подсигурят баражното място за „червените“, което, обаче, може да стане факт още в четвъртък при победа над „канарчетата“ и, ако Арда и Славия не успеят да се победят в другия двубой от групата.

Стив Фуртадо и Талис
Арда - ЦСКА 1948, Стив Фуртадо и Талис (Снимка: БТА)

Проблем пред столичани, обаче, може да се окаже неприятната форма – те са без победа от началото на плейофите и в общо пет срещи. Изглежда сега е моментът за ЦСКА 1948 да се отърси и да направи решителната крачка към участие в бараж за Европа срещу третия. Това ще бъде страхотно постижение и поради факта, че отборът вече залага и на доста български момчета, като вратаря Петър Маринов, Симеон Василев, Росен Божинов, Емил Ценов и Теодор Иванов, който е син на наставника Валентин Илиев.

В тази връзка, през лятото се очакват доста промени по състава на „червените“, тъй като почти сигурно петима основни футболисти ще си тръгват от стадион „Витоша“. Става въпрос за Даниел Наумов, Генадий Ганев, Емил Виячки, Джонатан Перейра и Никола Илиев. Двамата вратари Наумов и Ганев, централният защитник Виячки и десният бек Джонатан са с изтичащи договори, които няма да бъдат подновени. Илиев пък е под наем от Примаверата на Интер, като ще се завърне при „нерадзурите“.

Никола Илиев и Лъчезар Котев
Арда - ЦСКА 1948, Никола Илиев и Лъчезар Котев (Снимка: БТА)

Една любопитна статистика показва, че ЦСКА 1948 е отборът, използвал най-много играчи от началото на сезона – цели 41. Това се дължи на голямото текучество на кадри, като голяма част от взетите през лятото футболисти бяха изгонени през зимната пауза. Треньорските смени също повлияха на това многообразие от играчи, защото всеки наставник гледаше да освежи отбора с някой нов играч. Цели четирима играчи по-малко е ползвал вторият в тази интересна класация – Берое. На трето място пък е Етър с 36 футболисти. Пет пък са отборите, разчитали на най-малко футболисти – Локoмотив София, Крумовград, Арда, Черно море и Хебър Пазарджик – 28.

Най-много мачове за ЦСКА 1948 в първенството е записал Бирсент Карагарен – 31, а на втора позиция е Педриньо с 29. Конкретно за двубоя срещу Ботев Пд, участие няма да вземат пък двама играчи – Стив Фуртадо и именно Карагарен, които са наказани.

Станислав Иванов и Джонатан Перейра
Арда - ЦСКА 1948, Станислав Иванов и Джонатан Перейра (Снимка: БТА)

Ботев Пловдив вече мисли за Европа

Еуфорията в Пловдив, и по-конкретно в „жълто-черната“ му част, след като миналата сряда Ботев вдигна четвъртата си Купа на България в историята. За последно това се случи през сезон 2016/2017, когато отново беше победен Лудогорец. „Канарчетата“ играха още един финал след това, през 2018/2019, но тогава отстъпиха на големия градски съперник Локомотив.

Сега на стадион „Христо Ботев“ гледат със спокойствие към края на сезона, тъй като със спечелването на Купата „жълто-червите“ си гарантираха минимум четири двубоя в евротурнирите през новия сезон. Показателно за това бе, че в при загубата с 1:3 от Славия в последния кръг в стартовия състав на „канарчетата“ бяха направени цели девет промени. Тимът остава без успех в плейофите, а интересното бе, че на стадион „Александър Шаламанов“ отборът допусна за първи път три гола във вратата си от месец март при поражението от ЦСКА. Накрая, обаче, ще се окаже, че пловдивчани ще бъдат съдник за седмото място и могат реално да объркат плановете на останалите отбори в групата.

Ботев Пловдив
Ботев Пловдив (Снимка: БТА)

За срещата с ЦСКА 1948 ще отсъства Лъчезар Балтанов. Любопитното е, че в трите си мача срещу „червените“ през сезона Ботев не е отбелязал попадение във вратата на столичани. Първият мач беше загубен с 0:1 в Бистрица, последва нулево равенство в Пловдив, преди двата отбора отново да не намерят пътя към гола в града под Тепетата в началото на този месец.

По-рано в сряда от Ботев официално обявиха и очакваната новина за продължаването на договора на старши треньора Душан Керкез. Във вторник той е имал заключителна среща с ръководството на клуба, на която е било договорено срокът на новото споразумение да е за две години до 2026-а. Според информации в медиите, конкретно контрактът е за 1+1 години.

Душан Керкез
Старши треньорът на Ботев Пловдив Душан Керкез (Снимка: БТА)

В последните дни се появи информация, че в отбора вече са готови и с плановете си за лятна подготовка. „Канарчетата“ ще стартират с тренировките на базата си в Коматево, а после ще имат и лагер, който ще се проведе в Правец. Първият официален мач ще е на 11 юли (четвъртък) от първия квалификационен кръг в Лига Европа. Ако „жълто-черните“ отпаднат от този турнир отиват във втория предварителен тур в Лигата на конференциите.

Спортно-техническия щаб на жълто-черните вече е започнал и работа по договарянето на контролите. Има опции за два доста интересни спаринги в Правец. Единият е с шампиона на Кипър АПОЕЛ Никозия, а другият с Левски, който също се очаква да е там на подготовка. Любопитното е, че АПОЕЛ бе съперник на пловдивчани при последното им участие в Европа – в ЛК през 2022-а година. Третата контрола ще е с отбор от Израел. Всичко е в процес на договаряне и се очаква да бъде обявено официално в началото на следващата седмица.

Ботев Пловдив
Славия - Ботев Пловдив (Снимка: БТА)

На 3 юли пък е планиран да се проведе сблъсъка за Суперкупата на България с Лудогорец, като се очаква двата тима да потвърдят датата. Ако не се договорят за тогава сблъсъкът ще е през септември.

Какъв е балансът в мачовете между ЦСКА 1948 и Ботев Пловдив?

Това е един доста равностоен сблъсък, тъй като до този момент двата отбора са изиграли помежду си общо 11 официални двубоя, а в тях победите са в равно съотношение – по 4, като имат и три равенства. Головата разлика също е изравнена – 16:16.

Конкретно в първенството, ЦСКА 1948 и Ботев Пловдив са се изправяли девет пъти един срещу друг. Отново победите са равни – -по три, докато още толкова мачове са завършвали наравно.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.