ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Шампионската лига е за истинските бойци и отбори!

0
Матс Хумелс
Пари Сен Жермен - Борусия Дортмунд, Матс Хумелс (Снимка: БТА)

Борусия Дортмунд се класира за първи финал в Шампионската лига от 11 години насам и общо трети в историята си, след като победи Пари Сен Жермен с 1:0 като гост в реванша между двата тима. Тимът от Вестфалия спечели и първата среща в Германия с 1:0 и така отстранява своя съперник с общ резултат 2:0.

На „Парк де Пренс“ домакините наложиха натиска от самото начало в търсене на гол, но бяха неефективни в атака. Гостите нанесоха своя удар малко след почивката, когато ветеранът в защита Матс Хумелс се разписа с глава след центриране от корнер на Юлиан Брандт. Парижани на четири пъти бяха спрени от гредите, но така и не успяха да стигнат до попадение и отново се разминават с мечтата си да станат шампиони на Европа.

От своя страна Борусия ще чака победителя от втория сблъсък между Реал Мадрид или Байерн Мюнхен тази вечер, като първата среща завърши наравно 2:2 на „Алианц Арена“. Финалът на турнира, който ще се играе на „Уембли“ в Лондон е на 1 юни.

Борусия Дортмунд бе воден от гиганти в защита

В двата мача Дортмунд определено можеше да се осланя на късмета си на моменти, но трябва да се отдаде огромна заслуга на всеки един от техните играчи и треньора Един Терзич за огромните им усилия в защита.

Един Терзич
Пари Сен Жермен - Борусия Дортмунд, Един Терзич (Снимка: БТА)

От първата минута в Париж планът им за игра проработи страхотно, позволявайки на ПСЖ да доминира над топката, но „жълто-черните“ издържаха стоически на натиска, а също така заплашваха домакините на контраатака с главни действащи лица Джейдън Санчо и Карим Адейеми. Никлас Фюлкруг, който отбеляза единственото попадение в първия мач, отново беше сериозен проблем за защитата на ПСЖ през цялото време, но „кулите близнаци“ в отбрана бяха тези, които действаха като „Жълтата стена“ на Дортмунд и основата, върху която беше изграден техният успех.

Матс Хумелс
Пари Сен Жермен - Борусия Дортмунд, Матс Хумелс (Снимка: БТА)

Матс Хумелс върна годините назад, за да покаже може би най-доброто си представяне след спечелването на Световното първенство с Германия през 2014-а година. Той игра така все едно защитата една цяла нация, а също така се превърна в решаваща фигура, отбелязвайки гол в началото на второто полувреме, когато беше оставен непокрит след корнер.

Матс Хумелс
Пари Сен Жермен - Борусия Дортмунд, Матс Хумелс (Снимка: БТА)

Хумелс постави и голям рекорд във вторник вечер. На 35 години и 143 дни той записа името си в историята на турнира именно с отбелязването на победния гол в мача. С него ветеранът стана най-възрастният германец, който се разписва в елиминациите на този турнир и третият най-възрастен играч с попадение на 1/2-финал след Райън Гигс (37 години и 148 дни) и Един Джеко (37 години и 54 дни).

Не трябва, обаче, да забравяме и неговия помощник в защита – Нико Шлотербек, който вече изглежда достигна едно изключително ниво. На „Парк де Пренс“ той „окова“ Килиан Мбапе и Гонсало Рамос наред с още играчи на ПСЖ и не им позволи да пробият вратата на Грегор Кобел.

Като цяло, това беше едно страхотно представяне на Борусия Дортмунд в защита, която ни напомни за едни отминали години и такава, която особено Жозе Моуриньо трябва да е гледал с умиление.

ПСЖ отново се провали на най-голямата сцена

От друга страна, това беше поредната „една от онези нощи“ за ПСЖ, когато те отново отпадат от Европа. Това започна да става като вреден навик за новия-стар френски шампион, а показателно е, че те оправиха общо 31 удара по посока вратата на Дортмунд във вторник вечер е резултатът бе една голяма кръга нула.

Да, определено тимът на Луис Енрике нямаше и никакъв късмет, защото в цели четири случая ударите им се отбиваха от гредите. По този начин френският гранд има общо 12 от началото на сезона в Шампионската лига. Така отборът вече е абсолютен лидер тази своеобразна класация, като няма друг тим, който да е треснал толкова греди в рамките на една кампания.

Освен това, ПСЖ вече има шест загуби от седем участия на полуфинал в Шампионската лига. Това означава, че тимът е губил в 83% от случаите, което е най-високият процент между отборите, които имат поне пет участия на 1/2-финал.

Въпреки статистиката, очевидния лош късмет и брилянтната защита на Дортмунд, ПСЖ трябва да поемат част от вината за поредния провал. Знаейки, че изостават в резултата след първия мач, те отново започнаха мудно и реванша, както го сториха и преди седмица в Германия. Познавайки историята им в турнира, със сигурност Луис Енрике трябваше да подготви една идея по-добре играчите си за този мач. Може би и провалът, който следва неизменно парижани от 2011-а година насам, и очакванията, които идват с него, тежат твърде много на всички в ПСЖ.

Гонсало Рамош
Пари Сен Жермен - Борусия Дортмунд, Гонсало Рамош (Снимка: БТА)

Загубата означава, че няма да има мечтан край на ерата на Килиан Мбапе в родния му клуб, като оставя собствениците от Катар с още повече въпроси след милиарди евро, похарчени само за един финал за 13 години… като той дойде по време на пандемията от COVID-19.

Килиан Мбапе
Пари Сен Жермен - Борусия Дортмунд, Килиан Мбапе (Снимка: БТА)

„Уембли“ вече чака познатите лица

Победата на Дортмунд означава, че те отново ще се отправят към „Уембли“ за финала на 1 юни, точно 11 години по-късно след последния им мач на същата арена. Тогава „жълто-черните“бяха наистина един от най-добрите отбори в Европа, след като спечелиха две титли в Бундеслигата под ръководството на Юрген Клоп, а съставът им бе пълен с някои от най-добрите и ярки млади звезди на Стария континент.

Борусия Дортмунд
Пари Сен Жермен - Борусия Дортмунд, футболистите на "жълто-черните" преди началото на двубоя (Снимка: БТА)

Сега нещата са малко по-различни, като Дортмунд е пети в Бундеслигата, но те все още имат Матс Хумелс и Марко Ройс, единствените двама „оцелели“ от златната от предишната им златна ера. За да добави към усещането за дежавю, Борусия може да се изправи отново срещу вечния си съперник Байерн Мюнхен, както се случи именно през 2013-а година. Дори, ако Реал Мадрид са тези, които ще се изправят срещу тях, това ще бъде повторение на полуфинала от същата тази емблематична година.

Ройс потвърди, че ще напусне клуба след края на сезона, докато бъдещето на Хумелс все още остава неясно. Може ли дуото да завърши кариерата си по най-великия начин и да напише последната глава в това, което може да се превърне в най-забележителната история в Шампионската лига от много години насам?

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.