ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Богатството на ЦСКА: Капитан Матай винаги на „поста си“

0
цска юрген матей
Снимка: БТА

ЦСКА разполага с много силен отбор и заслужено през този сезон се движи първи, на четири точки пред догонващия Лудогорец. Най-големите звезди във футбола твърде често са атакуващи играчи, но на „Българска армия“ могат да се похвалят с ярко изразена фигура в своята защита – Юрген Матай.

Днес, на 1 април, рожден ден празнува капитанът на ЦСКА. Нидерландецът е в Борисовата градина от лятото на 2020-а. Той е сърцето и душата на отбора. Наскоро видяхме любопитен клип със закачени микрофони по Амос Юга, който дава напътствия на съотборниците си по време на мач. Дори от него се видя как щом Юрген заговори, Амос веднага млъква и всички слушат чинно съветите на „лалето“.

Вероятно не приказва толкова често, но го прави на място и думата му тежи. Апетити към лидера на „червените“ има от родната му Нидерландия, но ръководството няма никакво намерение да се разделя с него.

ЦСКА, Браян Морено, Юрген Матай

Матай е помагал многократно и с важните си голове. Именно той вкара онова паметно попадение за 3:0 в 120-ата минута на реванша с Виктория Пилзен. Никой не вярваше в чудо преди срещата, защото ЦСКА беше загубил с 0:2 в Чехия срещу редовнен участник в групови фази на Шампионска лига и Лига Европа. Матай я заби в чешката врата и прати в екстаз трибуните на Националния стадион, след което се понесе към Сектор Г с високо вдигнати победоносно ръце. 

Именно този обрат изниква в главата на всеки с ЦСКА в сърцето. Юрген винаги изглежда целеустремен и спокоен. Рядко можем да го видим с по-различно от типичното си сериозно изражение. Когато празнува обаче… тогава личи, че за него ЦСКА е много повече от просто месторабота или поредния отбор. 

Юрген Матай

Юрген не рядко критикува. Търси вината в себе си и в своите съотборници. Преди началото на втория дял от сезона отбеляза, че 31-кратният шампион на България трябва да играе по-доминантен футбол. „ЦСКА трябва да владее постоянно топката и да създава много повече положения за гол“, отбеляза Матай.

Именно той се остави сериозната горчилка от началото на пролетта – при равенството с Локомотив Пловдив (1:1). Нидерландецът пропусна дузпа в края на мача. В такива моменти мнозина биха рухнали психически, но още при следващата му поява на терена отново го видяхме с типичното каменно изражение и спокойна игра в защита на високо ниво.

ЦСКА Юрген Матей дете

Ако върнем лентата седмица преди ремито с Локо, то можем да видим еманацията на юргевизма на „Българска армия“. Матай не само изпълни онзи станал прословут тъч. Малцина отбелязаха, че той притича цялото разстояние от сърцето на ариегарда до тъчлинията за секунди, за да метне с все сили топката напред към Дюкенс Назон. Останалото е история.

Това действие на Юрген Матай показа колко много значи ЦСКА и всяка победа в борбата за титлата. След мача обясни, че от адреналина не е разсъждавал трезво и не е трябвало да го стори. Поясни, че съперникът умишлено е пращал топката навън дори и без да се налага, с което е губил много игрово време, но все пак постъпката не е била правилна.

За феновете на ЦСКА обаче тя беше като отговор на всички несправедливости към столичния гранд. Не само този сезон, а изобщо през последните години.

ЦСКА Маурисио Гарсез Юрген Матей

Нидерландската стена в дефанзивния вал не е просто класен защитник, той е сърцето на отбора. Юрген никога не оставя „поста си“ като част от „армията“ на Саша Илич. Брани го зорко на терена и извън него. Налага му се да е дневален по-често, отколкото изисква графикът в редовите казарми.

Когато е нужно, поема цялата вина върху себе си и учи други капитани на отбори от родния елит как се носи лентата.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Красиан Митев
Красиан МитевКрасиан Митев е български спортен журналист и анализатор. Работил е за редица спортни медии, сред които Топспорт, Боец, Sportnamasa и още други. Красиан има роля в проверката и верификацията на казината и букмейкърите в сайта Nostrabet.
Коментирай

Няма коментари.