ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Бивш треньор на Левски: Уелтон може да даде повече на Левски

0
Уелтон
Снимка: lap.bg

Звездата на Левски Уелтон стресна феновете, след като обяви, че не може да обещае, че ще остане в отбора. Тези негови думи бяха разтълкувани по два начина – има възможност да бъде продаден още през този зимен трансферен прозорец или по-късно във времето.

Надделява обаче мнението, че Уелтон е искал да каже, че не може да обещае, че ще остане по-дълго на „Герена“, предвид перманентния интерес към него от чужбина.

Уелтон
Уелтон

Така че по-вероятно изглежда той да помогне на тима през пролетта да се класира за европейските клубни турнири, още повече, че на този етап няма чужд клуб, който да плати исканите от Левски 4 милиона евро.

От друга страна пък „сините“ не са склонни към компромиси и дават ясно се разбере, че няма да свалят финансовите си претенции към своя най-силен и конвертируем играч.

Според бившия нападател и треньор на Левски Ангел Станков обаче няма да е фатално, ако бразилецът бъде изтъргуван през другия месец.

„Уелтон все някога ще си тръгне и ако стане през февруари, не мисля, че нещо се промени. Защото ние трудно ще се качим по-нагоре от четвъртото място, а и без Уелтон можем да станем четвърти и ако спечелим баража за Европа на наш терен срещу седмия, да участваме в Лига на конференциите“, каза за Nostrabet Станков.

Ангел Станков
Ангел Станков

Той напомни, че не бива да се забравя, че на Левски му трябват пари и затова няма да е изненада, ако приеме и по-ниска оферта от тези 4 милиона за Уелтон.

„Дори клубът да получи по-малко от 4 милиона, не мисля, че ще загуби. Защото все пак ще вземе страхотни пари, а от друга страна на местата на Уелтон и Роналдо, който вече напусна, в състава напират да се наложат наши юноши. Виждам, че има няколко перспективни такива, които чакат своя час и ако се възползват от него, един ден и от техни трансфери ще вземем средства, без да сме давали трансферни суми за тях. А от друга страна, част от получената сума за Уелтон може да се инвестира и в още един- двама стойностни нападатели“, добави Станков.

Според Станков е безспорно, че Уелтон има качества и е лидер на Левски, но проблемът при него е бил, че играе главно с топката и почти не играе без нея.

Уелтон
Уелтон

„Когато Уелтон е с топката, умее да излъже и да навлезе на скорост, да създаде напрежение или шанс за гол на съотборник. Но Уелтон търси топката на крак. Ако търсеше топката на скорост, ефективността му щеше да бъде по-голяма, тъй като има голям технически капацитет. Когато я търси повече на крак, той често става и по-лесен за пазене. Той щеше да си вдигне много цената, ако беше използвал скоростта си без топка“, смята Станков.

„Иначе е хубаво, че от левия фланг влиза навътре, отваря широко вратата, увеличава времето на атаката и поддържа мощността на атаката. Но пак повтарям, ако си промени манаталитета и философията, и да не чака топката само крак, а да я търси на скорост зад гърба на бека, ще стане още по-ефективен, защо не и най-ефективния нападател по нашите терени“, добави специалистът.

„Ако Уелтон минава зад гърба на крайния бранител и прави това няколко пъти, защитникът до него ще се уморява, а Уелтон е здрав и мощен физически и няма проблем да го умори и след това с мощния си капацитет да ги мачка“, каза още Станков.

Уелтон
Уелтон

„Има и нещо друго. Когато Уелтон използва скоростта си и минава зад гърба на бека, за да търси топката, централният защитник на противника ще трябва да го подсигури. Тогава ще се отварят големи пространства в защитата и Рикардино ще излиза срещу по-малко защитници. Това може да се направи като стил на игра, но иска и работа“, коментира Ангел Станков.

Като цяло той не смята, че Уелтон е стигнал тавана си в Левски.

„Докато той носи синия екип и при положение че промени това нещо в играта си, за което говорех по-горе, ще бъде по-полезен и опасен, а Левски ще стане по-разнообразен и непредвидим в атака. Ако Уелтон обаче продължи да търси топката основно на крак, рискуваме да бъдем предсказуеми в атаката, тъй като нашите противници в елита вече се нагодиха към този начин на игра“, завърши Ангел Станков.

Последният изрази също своето задоволство, че Левски е продал Роналдо да толкова много пари, предвид това, че е вкарал малко голове и се надява Фабио Лима не само да го замести успешно, но и да се превърне в по-значим играч за „сините“.


Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Георги Колев
Георги КолевГеорги Колев е роден в Плевен. Завършил е СУ „Климент Охридски“ София. Работил е повече от 20 години като кореспондент на водещи спортни ежедневници у нас, като е отразявал новини от спортния и футболния живот на България.
Коментирай

Няма коментари.