Inbet Inbet Inbet Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Артилерията на Артета е безпощадна, Ман Юнайтед и Челси надигат глави

0
Букайо Сака и Деклан Райс от Арсенал
Футболистите на Арсенал Букайо Сака и Деклан Райс спразнуват след победата с 6:0 в гостуването на Уест Хем Юнайтед (Снимка: БТА)

Изминалият 24-и кръг в английската Висша лига не ни предложи нов рекорд по голове, както преди седмица, когато бяха отбелязани 45 попадения. Този уикенд видяхме „само“ 37 гола в десетте изиграни двубоя.

За кратко видяхме завръщането на Манчестър Сити на върха в първенството, но бързо след това Ливърпул отново стъпи на първата позиция. Няма как да преминем без поредната драма по време на мач на Нюкасъл, а Арсенал „изнесе“ Уест Хем от Лондон след истински разгром.

Манчестър Юнайтед продължава с добрите си мачове в последно време, докато Челси също спечели столично дерби след победно попадение в добавеното време. Реално, този кръг видяхме победи на всички отбори от т.нар. „Голяма шестица“.

Нека погледнем всичко най-интересно от терените в Англия през изминалия уикенд!

Манчестър Сити погледна за кратко отново от върха

Шампионите постигнаха, малко по-трудно от очакваното, победа с 2:0 у дома срещу Евертън в първи двубой от кръга. Шестият пореден успех изкачи „гражданите“, макар и за само около два часа и половина, на първо място във временното класиране. Воденият от мениджъра Хосеп Гуардиола състав събра актив от 52 точки и остава с две зад Ливърпул, като манчестърци остават с двубой в запас.


Сити имаше превъзходство през първото полувреме, но не успя да вземе аванс в резултата, но в 71-ата минута Ерлинг Халанд със силен удар от наказателното поле не остави шансове за вратаря на гостите Джордън Пикфорд за 1:0. Пет минути преди края на редовното време отново норвежкият национал беше точен във вратата на „карамелите“ след асистенция на Кевин Де Бройне. Норвежкият национал реализира първите си попадения от края на ноември.

Евертън остава без победа в седем поредни двубоя във Висшата лига и има само 19 точки на 18-то място в класирането, с една по-малко от 17-ия Лутън Таун.

Ливърпул не дава лесно първото място

Мърсисайдци победиха с 3:1 у дома Бърнли и по този начин си върнаха първото място в класирането с 54 точки, с две повече от шампиона Манчестър Сити, който е на втора позиция, но е изиграл един двубой по-малко.


Диого Жота откри резултата с глава след изпълнение на ъглов удар от Трент Александър-Арнолд в 31-ата минута. Гостите от Ланкашър изравниха изненадващо в последните секунди от първата част с попадението на Дара О’Шей.

След почивката 19-кратните шампиони на Англия контролираха изцяло събитията на терена на своя „Анфийлд“ и в 52-ата минута отново бяха напред в резултата с гола на Луис Диас, разписал се от съвсем близка дистанция. Ливърпул сложи точка в двубоя с гол на Дарвин Нуниес в 79-ата минута след асистенция на Харви Елиът.

Бърнли остава в опасната зона на 19-то място със само 13 точки, на седем от спасението.

Тотнъм си отмъсти на Брайтън

„Шпорите“ надделяха драматично след обрат с 2:1 у дома над Брайтън. Попадение на уелсеца Бренан Джонсън дълбоко в допълнителното време осигури ценния успех в полза на лондончани, които са на четвърта позиция с 47 точки.


Папе Сар изравни резултата в Северен Лондон в 61-ата минута, поставяйки начало на обрата, а преди това Паскал Грос даде аванс за „чайките“ от дузпа в 17-ата минута.

По този начин Тотнъм си го върна на Брайтън, след като в края на миналата година отстъпи с 2:4 в гостуването си на „Амекс“. Тимът на Роберто Де Дзерби остава на деветото място с 35 пункта, на шест от шестия Манчестър Юнайтед.

Нюкасъл отново изтръпна, но този път празнуваше

„Свраките“ победиха с 3:2 като гост Нотингам Форест в късния съботен двубой от програмата. Бруно Гимараеш изведе Нюкасъл напред в резултата още в десетата минута, но Антъни Еланга изравни четвърт час след това.


Фабиан Шер отново даде аванс за гостите в 43-ата минута, а Калъм Хъдзън-Одой направи 2:2 в допълнителното време на срещата на „Сити Граунд“. В 66-ата минута Гимараеш оформи крайното 3:2 в полза на Нюкасъл.

По този начин „джордитата“ записаха четири поредни победи в гостувания за първи път след 2016-а година и се изкачиха на седмо място с 36 точки, но са все още далеч от Топ 4 – четвъртият Тотнъм има 47 на сметката си. Форест продължава борбата си за оцеляване, като е 16-и с 21 пункта, на две от зоната на изпадащите. В следващия кръг тимът на Нуно Санто приема Уест Хем, докато Нюкасъл, който в предишния кръг направи лудо 4:4 у дома срещу Лутън, е домакин на Борнемут.

Арсенал показа мощта си и разпердушини Уест Хем

Вицешампионът от миналия сезон Арсенал постигна малко очаквана гръмка победа при визитата на лондонския си съперник Уест Хем с 6:0 в неделния ден.


На „Лондон Стейдиъм“ „артилеристите“ доминираха във владението на топката от самото начало, но трябваше да дочакат до 32-ата минута, за да излязат с едни гърди напред. Бившият футболист на „чуковете“ Деклан Райс центрира от ъглов удар, а Уилям Салиба се извиси във въздуха и преодоля Алфонс Ареола за 1:0. До края на полувремето възпитаниците на Дейвид Мойс буквално капитулираха, инкасирайки нови три гола в рамките на шест минути, отбелязани от Букайо Сака (41’) от дузпа, Габриел Магаляеш (44’) и Леандро Тросар (45+2’).

Слабата продукция на домакините доведе до значително оредяване по трибуните, като феновете на „чуковете“ напуснаха местата си още дори преди почивката. Играчите на Микел Артета понамалиха оборотите след паузата, но въпреки това вкараха още две попадения чрез Сака в 63-ата и отново Райс две минути по-късно.

Така Арсенал не допусна грешна стъпка в битката за титлата, като се изравни с втория Манчестър Сити с по 52 точки, но има мач по-малко от шампионите. И двата отбора са на две точки от лидера Ливърпул. Уест Хем пък вече няма победа в седем поредни двубоя от първенството след успеха си срещу Арсенал на „Емиратс“ на 28 декември. „Чуковете“ са на осма позиция с 36 точки. В следващия кръг момчетата на Дейвид Мойс са гости на Нотингам Форест, докато Арсенал пътува за сблъсък срещу Бърнли.

Манчестър Юнайтед няма загуба през 2024-а година

„Червените дяволи“ се поздрави с важен успех при гостуването си на Астън Вила с 2:1 в неделната вечер.


На „Вила Парк“ играчите на Ерик тен Хаг започнаха по-добре и откриха след 17 минути игра. Тогава топката беше центрирана от корнер, Хари Магуайър я свали за Расмус Хойлунд, който от близка дистанция преодоля Емилиано Мартинес за 1:0. Отговорът на домакините бе опасен шут на Джон Макгин, отразен от стража на гостите Андре Онана в средата на първата част. Оли Уоткинс пропусна най-доброто положение за домакините, след като не съумя да стреля покрай Онана след пас в коридор на Макгин. До края на полувремето резултатът остана непроменен.

След паузата възпитаниците на Унай Емери вдигнаха оборотите в търсене на изравнителен гол, но Онана бе на място, за да парира шут на Уоткинс от непосредствена близост. Напрежението пред вратата на манчестърци се покачи и бирмингамци се добраха до заслужен гол след точното изпълнение на Дъглас Луис. Добрите атаки на Вила продължиха, но вместо да стигнат до пълен обрат, те се провалиха фатално в защита в 86-ата минута. Тогава Диого Далот центрира от дясно, където „златната“ резерва на Тен Хаг – Скот Мактоминей, изпревари съперник и простреля с глава Мартинес за крайното 2:1. Така шотландският национал отново се оказа ключовият коз на мениджъра от пейката, след като собственоръчно обърна развоя на събитията при победа над Брентфорд със същия резултат по-рано през кампанията.

С трите точки Юнайтед, който има пет победи и едно реми от началото на годината, се доближи на пет точки от днешния си съперник, който е пети в таблицата. От своя страна Вила допусна трето поредно домакинско поражение и пропусна възможността да изпревари намиращия се на четвърто място Тотнъм, който е с точка повече от тях. В следващия кръг Емери и компания гостуват на Фулъм, докато играчите на Тен Хаг пътуват за визита на новака Лутън.

Челси се завърна в Топ 10

Челси победи Кристъл Палас след обрат с 3:1 като гост в последна среща от кръга в понеделник. Домакините откриха резултата след страхотен изстрел от далечно разстояние на Джеферсон Лерма, който не остави шансове на Джордже Петрович. Като цяло Челси трудно намираше път към вратата на „орлите“, но в началото на второто полувреме съумя да изравни чрез бившия играч на Палас Конър Галахър. Тогава той прецизно отигра центриране на Мало Густо отдясно.


Въпреки подобрението в играта на гостите, мачът вървеше към равенство, когато отново Галахър се оказа в прегръдките на съотборниците си след попадение в 91-та минута. Отново след атака отдясно, английският национал донесе пълния обрат, след като засече центриране на Коул Палмър. Нова контраатака на Челси и нова асистенция на Палмър доведоха и до трети гол за гостите в 94-ата минута, когато точен бе Енцо Фернандес.

Резултатът увеличи напрежението върху мениджъра на Кристъл Палас Рой Ходжсън, чийто тим не е запазил „суха мрежа“ в 13 поредни мача от първенството. Отборът е 15-и в класирането с 24 точки, с пет над зоната на отпадане. С победата си пък Челси заема десетата позиция с 34 точки, но е на седем от шестия Манчестър Юнайтед и на цели 13 от Топ 4. В следващия кръг „орлите“ гостуват на един от преките си съперници в борбата за оцеляване – Евертън, докато за „сините“ на Маурисио Почетино предстои нова визита, този път на шампиона Манчестър Сити.

Всички резултати от 24-ия кръг на английската Висша лига:

Манчестър Сити – Евертън 2:0

Уулвърхемптън Уондърърс – Брентфорд 0:2

Тотнъм Хотспър – Брайтън & Хоув Албиън 2:1

Лутън Таун – Шефилд Юнайтед 1:3

Ливърпул – Бърнли 3:1

Фулъм – Борнемут 3:1

Нотингам Форест – Нюкасъл Юнайтед 2:3

Уест Хем Юнайтед – Арсенал 0:6

Астън Вила – Манчестър Юнайтед 1:2

Кристъл Палас – Челси 1:3

Новият 25-и кръг стартира в събота с двубоя Брентфорд – Ливърпул, а до края на има срещи като Тотнъм – Уулвърхемптън, Нюкасъл – Борнемут, Фулъм – Астън Вила, Бърнли – Арсенал и дербито на Манчестър Сити – Челси. В неделя пък ще видим сблъсъка Лутън – Манчестър Юнайтед, а кръгът завършва в понеделник с Евертън – Кристъл Палас. Очаквайте подробни превюта на всички двубои в събота и неделя!

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.