ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Битката за титлата във Висшата лига приключи… или все още не?

0
Хосеп Гуардиола
Мениджърът на Манчестър Сити Хосеп Гуардиола (Снимка: БТА)

Английската Висша лига предлага една от най-ожесточените битки за титлата не само в последните години, но и като цяло в своята история. Обичайните заподозрени Манчестър Сити, който гони четвърти пореден и безпрецедентен трофей, Ливърпул, а в последните две години и Арсенал, всяка седмица дават всичко от себе си е само за забавлението на своите фенове, но и за това да покажат кой е най-добрия на Острова.

Независимо обаче дали обстоятелствата в последния уикенд могат да дадат справедлива оценка или не, 14 април може да остен като деня, в който два от претендентите за титлата се „задушиха“ сами. Ливърпул и Арсенал се сгромолясаха у дома срещу Кристъл Палас и Астън Вила. Това бяха две болезнени поражения в най-неподходящия момент, като два коня, които се препъват точно пред финалната линия, докато фаворитът преди самото състезание, въпреки 115-те си обвинения, върви към победата.

Манчестър Сити
Манчестър Сити (Снимка: БТА)

В известен смисъл и двата резултата можеха да се предвидат. Уязвимата защита на Ливърпул и склонността (вече) да изостават, независимо дали срещу Лутън, Брайтън, Манчестър Юнайтед, Манчестър Сити или Аталанта (всички тези мачове бяха в последните два месеца) рано или късно щеше да окаже влияние в борбата им за титлата.

Арсенал се различаваше много по това, че не са изоставали в мач от Висшата лига през 2024-а година (това беше техният 12-ти мач в първенството за календарната година), но това се случи между двата изключително тежки сблъсъка срещу Байерн Мюнхен на ¼-финалите в Шампионската лига и срещу четвъртият най-добър отбор в страната. А разказвачът на тази история не беше кой да е, а Унай Емери. За тези, които не са запознати – предшественикът на Микел Артета при „артилеристите“.

Унай Емери
Мениджърът на Астън Вила Унай Емери (Снимка: БТА)

Цялата логика на английския футбол през последните години подсказва, че битката за титлата вероятно вече е приключила. Сега пред Манчестър Сити пътят изглежда разчистен, а и опитът е та тяхна страна. Те спечелиха три поредни титли, имат, може би, най-добрия мениджър в света (Хосеп Гуардиола), най-добрия голмайстор в Лигата (Ерлинг Халанд), а и точно по това време миналата година Арсенал отново се препъна и в крайна сметка не успя да се противопостави на „гражданите“ до края на сезона.

Микел Артета
Мениджърът на Арсенал Микел Артета (Снимка: БТА)

Ето защо настроението на „Емиратс“ и „Анфийлд“ в неделя беше изключително минорно. Ето защо и Артета заяви, че във всяко друго първенство, отборът му би могъл да има шест или осем точки преднина на върха. Уви, това е Висшата лига и ето защо вече коефициентът за Ман Сити да спечели титлата падна драстично, а Ливърпул дори остана трети в тази класация.

Юрген Клоп
Мениджърът на Ливърпул Юрген Клоп (Снимка: БТА)

Но почакайте малко преди наистина да правим генерални заключения. Уви, това е точно Висшата лига – най-оспорваното първенство в света, където всичко е възможно. Преднината на „гражданите“ е само две точки. Две! Има шест мача до края… всеки, който познава добре първенството отблизо, а дори и да не, би сметнал за глупост битката за титлата да е свършила.

Сити трябва да пътуват до Лондон за сблъсък с Тотнъм, срещу който не са отбелязали гол или спечелили точка от 2018-а година като гост в шампионата. Те все още трябва да пътуват и още по на юг до Брайтън. „Гражданите“, подобно на своите съперници за титлата, имат повече от тежък и решителен мач от ¼-финалите в ШЛ срещу хегемона в турнира Реал Мадрид в сряда, но също и полуфинал за ФА Къп в събота срещу колебливия, но корав Челси. Когато се завърнат къвм ангажиментите си във Висшата лига, Арсенал и Ливърпул ще имат поне по мач повече и могат да върнат напрежението обратно върху „небесно-сините“.

Това вероятно е най-слабият сезон на Сити в последните четири години. Ерлинг Халанд наскоро беше сравнен от легендата на Манчестър Юнайтед Рой Кийн с играч от Лига две (четвъртото ниво на английския футбол), а силите на Кевин Де Бройне видимо намаляват.

Ерлинг Халанд
Нападателят на Манчестър Сити Ерлинг Халанд (Снимка: БТА)
Хосеп Гуардиола и Кевин Де Бройне
Ливърпул - Манчестър Сити, Хосеп Гуардиола и Кевин Де Бройне (Снимка: БТА)

И все пак остава усещането, че се нуждаеш от пълно съвършенство, за да надвиеш машината на Манчестър Сити. Това е луда идея, но вероятно е вярна. Това, което Арсенал и Ливърпул не могат да направят от този момент вече, е да правят повече греши, а ако Ман Сити загуби точки някъде, би било същински грях за тях да не се възползват.

Това, което се изисква, е изключително ниво на психическа издръжливост. И мърсисайдци, и лондончани го показаха многократно през последните месеци, но сега е моментът, когато това наистина има значение. Както Сити ни го показа толкова много пъти.

Хосеп Гуардиола
Мениджърът на Манчестър Сити Хосеп Гуардиола (Снимка: БТА)

Какво предстои на Арсенал, Ливърпул и Манчестър Сити във Висшата лига до края на сезона?

Важно уточнение е, че при равенство в точките първо се гледа головата разлика, където засега Арсенал има предимство.

Факти:

Арсенал има оставащи три домакинства и три гостувания, докато за Ливърпул и Манчестър Сити имат по четири мача на чужд терен и по два у дома.

Ливърпул има малшанса да трябва да играе три гостувания едно след друго.

И трите отбора все още играят в Европа, но от тях само Манчестър Сити продължава и във ФА Къп, където ще играе този уикенд. По този начин мачът с Тотнъм ще бъде изместен на по-късен етап за месец май преди последния кръг.

Арсенал:

Уулвърхемптън Уондърърс (гостуване)

Челси (домакинство)

Тотнъм Хотспър (гостуване)

Борнемут (домакинство)

Манчестър Юнайтед (гостуване)

Евертън (домакинство)

Ливърпул:

Фулъм (гостуване)

Евертън (гостуване)

Уест Хем Юнайтед (гостуване)

Тотнъм Хотспър (домакинство)

Астън Вила (гостуване)

Уулвърхемптън Уондърърс (домакинство)

Манчестър Сити:

Брайтън & Хоув Албиън (гостуване)

Нотингам Форест (гостуване)

Уулвърхемптън Уондърърс (домакинство)

Фулъм (гостуване)

Тотнъм Хотспър (гостуване)

Уест Хем Юнайтед (домакинство)

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.