Inbet Inbet Inbet Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Битка на живот и смърт в Бундеслигата: кой ще оцелее и кой ще изпадне?

0
Майнц 05
Майнц 05 (Снимка: БТА)

Съботният ден в германската Първа Бундеслига ни демонстрира чара си с някои запомнящите си срещи. 31-ият кръг беше украсен с общо три мача между отборите от Топ 6, които определено не разочароваха. Детронираният шампион Байерн Мюнхен постигна трудна победа над Айнтрахт Франкфурт преди първия сблъсък от ½-финалите в Шампионската лига, докато РБ Лайпциг направи категорична заявка за четвъртото място, надигравайки Борусия Дортмунд с 4:1.

Не трябва да пропускаме и епичната битка на новия първенец Байер Леверкузен, който се върна от два гола пасив срещу приятната изненада Щутгарт, за да увеличи уникалната си серия без загуба на 46 поредни мача. И то с гол секунди преди последния съдийски сигнал. Като цяло, в нито един от шестте двубоя до момента през кръга са паднали поне три попадения. Определено един от най-добрите уикенд в шампионата този сезон.

В последния ден от седмицата е време да погледнем малко по-надолу в класирането към още една любопитна зона – тази на отборите, които се борят за своето оцеляване. В неделя ще се насладим на три мача, които имат пряко отношение в битката за оставане в елита, а това обещава много здрави сблъсъци, които няма да отстъпят до самия край.

Борусия Мьонхенгладбах – Унион Берлин, 16:30 часа

Денят стартира с два тима, които са над чертата, но все още остават много близо до опасните позиции. Борусия Мьонхенгладбах е 13-и с четири точки преднина пред 16-ото място, което дава право на бараж за оцеляване. Унион пък е 15-и само две точки аванс пред Майнц именно на плейофната позиция.

„Жребчетата“ не направиха най-добрия си сезон под ръководството на Херардо Сеаоне и след последните две последователни загуби от Хофенхайм и Борусия Дортмунд ще треперят за своето място в Бундеслигата. Още един неприятен факт, че само четири тима имат по-малко победи от Гладбах през кампанията, което само по себе си говори за състоянието на отбора.

Унион стартира оптимистично кампанията с историческо за клуба участие в груповата фаза на Шампионската лига, което явно оказа лоша шега на столичани, които сега се борят за оцеляването си. Тимът на Ненад Биелица навлезе в неприятна серия точно, когато не трябваше и в четири поредни мача няма успех, което логично доведе до пропадането им. По-рано през кампанията, обаче, Унион надигра Гладбах с 3:1 в Берлин.

За домакините от „Борусия-Парк“ контузени са Йонас Омлин, Максимилиан Вьобер, Грант-Леон Ранос, Теосон-Джордан Сибачу, а Юлиан Вайгъл е наказан. Под въпрос остават Ману Коне, Кристоф Крамер, Франк Онора и Тони Янчке. В състава на Унион единственият сигурен отсъстващ ще бъде лекуващият травма Якоб Буск, а за Жером Русийон и Рани Кедира ще се решава в последния момент.

Букмейкърът Betano дава леко предимство за победа на Борусия Мьонхенгладбах с коефициент от 2.47, докато този за успех на Унион е 2.85. Равенството е определено на 3.40.

Майнц 05 – Кьолн, 18:30 часа

Двата отбора размениха позициите си в последните седмици. Дълго време Кьолн седеше здраво на 16-ото място, което дава право на бараж, докато Майнц беше първи под чертата на 17-ата позиция. Нещата обаче се обърнаха и сега тимът от Карнавалния град има преднина от пет точки пред „козлите“ при оставащи само четири мачове, включително този днес.

Отборът на Бо Хенриксен влезе в страхотна серия от пет поредни двубоя без поражение след тежката загуба с 1:8 от Байерн. В този период Майнц отбеляза 11 гола и допусна едва два.

Кьолн натрупа пък две поредни загуби, включително от последния Дармщат в миналия кръг, и така намали доста шансовете си да остане в елита. Сега, обаче има шанс да стопи разликата с прекия си опонент само на два пункта. Но пък загуба наистина би означавало почти сигурно изпадане за отбора на Тимо Шулц.

Кадровите проблеми не са мираж и в двата състава. За Майнц тази среща ще пропуснат контузените Максим Лайч и Джесик Нгакам, наказаните Джа-Сун Лий и Том Краус, както и Щефан Бел, който е с вирус. Под въпрос пък остават Леандро Барейро и Андреас Ханке-Олсен. „Козлите“ пък ще бъдат без Джъстин Дил, Флориан Диц, Лука Килиан и Дейви Зелке, които лекуват различни по степен травми. Заради вирус под въпрос остават Деян Любичич и Леарт Пакарада.

Майнц влиза като фаворит в сблъсъка с коефициент за победа от 1.55 срещу 6.00 за Кьолн, според букмейкъра Betano. Ставката за „хикс“ тук е 4.15.

Дармщат – Хайденхайм, 20:30 часа

Кръгът в Бундеслигата приключва в неделя вечер в Дармщат, където едноименният отбор посреща новака в елита Хайденхайм.

Миналата седмица се случи нещо като чудо – Дармщат победи! „Лилиите“ записаха едва третия си успех в шампионата от началото на сезона и първа от началото на месец октомври миналата година. В жертва падна отборът точно над тях Кьолн с 0:2 като гост и събра 17 точки в актива си. Тимът на Торстен Либекнехт, обаче, остава твърдо на последното място и изоставане от десет точки от 16-ия Майнц. Това означава, че при загуба на Дармщат днес и победа на Майнц над Кьолн, „лилиите“ официално ще се сбогуват с елитния си статут. Нещо, което така или иначе изглежда ще се случи.

Пълният новак в елита Хайденхайм доиграва до голяма степен сезона и догодина отново ще го наблюдаваме при най-добрите. Отборът на Франк Шмидт надскочи очакванията към себе си, като постигна някои отлични резултати, включително победа над бившия шампион Байерн и две равенства с Борусия Дортмунд. Тимът се намира на 11-ата позиция и макар мястото за бараж да е седем точки разстояние, едва ли ще се случи нещо толкова неочаквано до края, за да си кажем сбогом с Хайденхайм. По-рано през кампанията новакът записа вече успех над Дармщат с 3:2 у дома.

Домакините имат доста проблеми с контузени футболисти и в лазарета ще видим Александър Брунст-Цолнер, Брейдън Марвин Ману, Марвин Мелем, Клеменс Ридел, Аарон Сейдел, Фабиан Холанд, Фрейзър Хорнби и Фабиан Шнелхард. Участието на Клаус Гясула и Юлиан Юстван ще се решава в часовете преди двубоя.

За гостите от Хайденхайм участие в сблъсъка срещу Дармщат няма да вземат Адриан Бек, Марнон Буш, Томас Келер, Ленард Малоуни и Елидон Ченай поради травми, както и Омар Траоре, който е наказан за натрупани жълти картони.

Новакът Хайденхайм изглежда е по-близо до победата, според букмейкъра Betano, който му дава коефициент от 2.18 срещу 3.20 за успех на Дармщат. Равенството в срещата пък е оценено на 3.55.

Програма и резултати на мачовете от 31-ия кръг в германската Първа Бундеслига:

Петък, 26 април:

Бохум – Хофенхайм 3:2

Събота, 27 април:

Байерн Мюнхен – Айнтрахт Франкфурт 2:1

РБ Лайпциг – Борусия Дортмунд 4:1

Фрайбург – Волфсбург 1:2

Аугсбург – Вердер Бремен 0:3

Байер Леверкузен – Щутгарт 2:2

Неделя, 28 април:

16:30 часа | Борусия Мьонхенгладбах – Унион Берлин

18:30 часа | Майнц 05 – Кьолн

20:30 часа | Дармщат – Хайденхайм

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.