ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Берое излезе от кризата и остана в битката за втората четворка

0
Берое
Снимка: chernomorepfc.bg

Отборът на Берое сложи край на игровата си криза с успех над един от фаворитите за титлата и медалите Черно море, но по-важно е, че стигна до трите точки с правилен футбол и показа, че има спортно-технически потенциал да оказва не само сериозна съпротива на водещите у нас, но и да печели срещу тях.

Беройци прекъснаха и негативните серии от пет мача поред без успех в групата на майсторите и шест поредни срещи без победа над варненските моряци и останаха в битката за втората четворка, която се очертава да бъде свирепа в следващите кръгове.

Сега последният в нея Славия има само точка аванс пред заралии, Арда е с 4 повече, а Крумовград и Ботев Пловдив – с по 5, като последните три тима ще изиграят двубоите си от кръга днес.

Ако Берое обаче успява да показва по-често продукцията от срещата с Черно море и да поддържа постоянство в играта и резултатите, без съмнение ще има реални шансове да завърши най-малко десети след редовния сезон и да доиграе първенството спокойно в плейофите.

Берое
Берое (Снимка:chernomorepfc.bg)

Срещу варненци Берое бе такъв, какъвто искат да го виждат всички негови фенове, включително и тези, които не бяха на трибуните, най-вероятно защото едни от бяха разочаровани от играта и резултатите, а други и от управлението на клуба.

Но след мачове като този, е редно да се отдаде дължимото на Берое, тъй като всички негови играчи показаха от първата до последната минута, че желаят силно да спечелят, че имат ясна стратегия как да го направят и я следват неотлъчно, за да излязат крайни победители.

Като цяло футболистите на Берое бяха тактически дисциплинирани и уверени, а в играта им имаше много достойнства.

Нека обаче започнем поред и първо да поздравим наставника Хосе Луис Ачиари за печелившата тактика и за успешните промени, които направи в състава.

И ако за Викторио Вълков можеше да се предположи, че ще започне двубоя, предвид наказанието на Франко Минго, с другите си решения за двама титуляри Ачиари улучи десетката.

Визирам Дамян Йорданов и Франсиско Сагардия. Първият, който е рожба на клуба, имаше задача да уплътнява пространството отдясно между двете аутлинии и да помага основно отдясно в защита, тъй като в тази зона действаше най-добрия играч на гостите Мазир Сула.

И Дамян не само се справи безупречно, но веднъж дори излезе и на голова позиция. За съжаление ударът му не се получи и не успя да вкара втори гол за своите, което обаче не омаложава приноса му към успеха, както и високата оценка, която заслужава за представянето си.

Дамян Йорданов
Дамян Йорданов –Снимка: chernomorepfc.bg)

Уругваецът пък тормозеше непрекъснато защитата на съперника и миг гениалност от негова страна на практика реши спора, тъй като в този момент Сагардия показа едновременно бързина по левия фланг, после и техника, за да се измъкне от шпагата на Влатко Дробаров, а след това подаде и прецизно към Сегундо Пачаме, който реализира така важния стратегически втори гол.

Същият този Пачаме, който бе донесъл по подобен майсторски начин и с безмилостен шут и последната победа на беройци преди съботната среща с 2:1 над Хебър на 24 ноември миналата година.

Ако трябва обобщим, Ачиари явно бе убедил своите подопечни в идеите си, за да могат те да ги пресъздадат на терена, а планът му беройци да търсят празните пространства и да атакуват бързо и рационално също се увенча с успех.

Направи впечатление също и грамотната игра Берое в дефанзивен аспект, с която бяха лимитирани шансовете на варненци в атака и която помогна след почивката да бъде удържана комфортната преднина.

Себастиан Вия
Себастиан Вия (Снимка: chernomorepfc.bg)

Разбира се, огромна заслуга за трите точки на заралии имаше и присъствието в атака на Себастиан Вия, който загатна какво огромно влияние може да има върху отбора на терена със своята техника, скорост и футболен интелект.

Колумбиецът изработи дузпа и сам я вкара за първия гол, но по-важно е, че със всяко свое отиграване или подаване създаваше заплахи за гостите и напрежение в техните редици.

На три пъти той имаше също и виъзможност да извежда съиграчи на чисти голови позиции и въпреки че пасовете му идваха малко по-дълги и или по-къси, за футболист, който не е играл една година, направи много и даде добри сигнали за бъдещето си при заралии.

За финал е важно да се отбележи, че Берое може и да си свърши по най-добрия начин работата срещу Черно море, но този успех няма да има никаква стойност, ако не бе затвърден с нов във второто поредно домакинство след дни срещу Ботев Враца.


Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Георги Колев
Георги КолевГеорги Колев е роден в Плевен. Завършил е СУ „Климент Охридски“ София. Работил е повече от 20 години като кореспондент на водещи спортни ежедневници у нас, като е отразявал новини от спортния и футболния живот на България.
Коментирай

Няма коментари.